Annonce
Holstebro

960 stik på én dag - stofbind ingen adgang - og et gensyn med en gammel nabokone

Inden Hans Jørgen gav sit endelige tilsagn om at få et skud vaccine, skulle han svare på en lang række spørgsmål om sin helbred. Han takke ja til Pfizer-BioNTech. Foto: Morten Stricker
Ti pensionerede læger, sygeplejersker og tandlæger var på arbejde på den store testdag, der krævede to indgange og to "dørmænd".

Holstebro: Hårfarven på hende, der stikker, og ham der lægger overarm til, er den samme. Grå.

Har du haft corona?

Du føler dig ikke syg eller har temperaturforhøjelse nu her?

Annonce

Bliver du vaccineret mod influenza?

Har du nogle blodsygdomme?

Er du allergisk overfor noget?

Har du nogle hudsygdomme?

Du er ikke lige blevet testet og går og venter på svar?

Den pensionerede værkfører Hans Jørgen Dalbøl skal svare på en mindre haglbyge af spørgsmål og oplyses alle mulige reaktioner af et skud Pfizer/BioNTech, inden han bliver afkrævet sit endelige tilsagn om at blive vaccineret.

Ovenpå alt det her vil du så stadig vaccineres?

- Ja, det har ikke lige forandret en hel del, svarer Hans Jørgen Dalbøll, der i venteområdet var så heldig at rende på en af de gamle naboer.


- Jeg tror, vi vil tage mere i sommerhus, efter vi har fået vaccinen. Vi har ikke været meget i Søndervig, for derude er man jo helt isoleret, når man ikke må se nogen.

Hans Jørgen Dalbøll, borger i Holstebro.


Han fortrækker ikke en mine, da nålen rammer, og væsken sprøjtes ind. Det føles såmænd ikke anderledes end den årlige influenza-vaccine.

- Så armen, den falder nok ikke af, siger han på vej ud af døren.

Får vaccinen dig til at ændre adfærd - tør du mere?

- Jo, det gør den da, men jeg ved ikke hvor meget. Vi har set vores børn hele tiden. Men jeg tror vi vil tage mere i sommerhus. Vi har ikke været meget i Søndervig, for derude er man jo helt isoleret, når man ikke må se nogen, siger Hans Jørgen Dalbøll.

Pension og kedsomhed

Ude på gangene sidder de næste klar til at komme i audiens hos de læger, sygeplejersker og tandlæger, som egentligt var gået på pension, men som har fundet kitlerne frem igen.

- Jeg gik jo på pension for et år siden, men gik og kedede mig på grund af corona. Så det er fantastisk at være tilbage. De fleste af mine veninder og kolleger fra år tilbage er jo her. Det er er en stor familie. Det er pragtfuldt og giver så meget energi, fortæller Randi Bligaard Madsen, der er sygeplejerske og koordinator på vaccinationscentret på Døesvej i Holstebro, hvor tre fjerdedele af personalet er pensionerede.

Mandag er store "testdag", hvor testcentre over hele landet skal trykprøve om det er muligt at vaccinere 100.000 danskere om dagen.

Annonce

20 i timen

På den nedlagte Sct. Jørgens Skole i Holstebro skal 960 under nålen. 20 borgere i timen. Der har de været oppe før, og når der skal så mange igennem, kræver det to indgange, ti vaccinatører, fire vaccine-blandere og to gangvagter og en observatør. Sammen kan teamet tage 20 borgere i timen.

Der kommer hele tiden nye til. En lind strøm fra klokken 8.30 og indtil 16.30. De borgere, der gemmer sig bag deres egne stofbind, bliver i dag bedt om at skifte til de blå, der udleveres gratis og med garanti ikke har været brugt før. Sygesikringskort scannes. Folk tages ind uden nummersystem eller navneopkald. Personalet har hele tiden et øje på, hvem der har siddet længst.

Vaccinecentret er lidt udfordret på pladsen i venteområdet.

- Flere andre steder sidder borgerne i mange rækker i en stor hal. Har har vi to gange med plads til 30, og så har vi vores observationsområde med plads til 75 borgere, fortæller Randi Bligaard Madsen.

I Holstebro er der blevet anvendt alle tre vacciner - Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca. Mange går op i, at de helst ikke vil have AstraZeneca, og selvom alle medier har fortalt meget om den sidstnævnte, som for øjeblikket er sat i karantæne, så spørger flere: "Det er vel ikke AstraZeneca? Bare lige for en sikkerheds skyld.

Eller de spørger: "Er det nu den gode?" Den samme, som dronningen har fået. Pfizer...

Annonce

Fem udebliver

Hver dag er der i gennemsnit 5 af de borgere, som aldrig dukker op. Det kan der være flere årsager til. Forglemmelse, sygdom, indlæggelse og dødsfald.

I den anden grøft er de borgere, som kommer i god tid.

- Vi havde én, der kom i morges, men som først havde tid klokken 15.30. Nogen kommer også for lige at se, hvor det er henne, og spørger, om det vel ikke er sådan, at de kan blive vaccineret nu, når de alligevel er her, fortæller Randi Bligaard Madsen.

Har I oplevet, at der er borgere, som har fået det dårligt i de 15 minutter, hvor I observerer for straksreaktioner?

- Ja, vi har oplevet nogen, som har fået reaktioner. Vi har også flere, som er kørt til sygehuset. Blandt andet havde vi én, som fik en allergisk reaktion, hvor hun fik hudkløe og meget varme i kroppen og måske lidt respirationsbesvær, og hvor vi havde prøvet at give antihistaminer, fortæller Randi Bligaard Madsen og tilføjer, at der altid er både en behandlerlæge og en akutsygeplejerske til stede.

Annonce

Vaccine og rødspætter

Erik Lund har fået sit stik og er ude igen midt formiddag. På parkeringspladsen står hans egen private taxachauffør, Christian "Ispind" Sejer og venter tålmodigt.

- Vi skal et andet sted hen herfra. Til Thyborøn, hvor vi skal op og bytte nogle fisk. Vi har fået nogle kasser, der ikke var i orden, forklarer Christian Sejer og hiver en rødspættefilet med et tykt lag is op af den ene tre kilos papkasse.

- Der er gode tegn på, at de har været tøet op, og så smager de ikke godt, ved Christian Sejer.

Mandagens taxakørsel stopper ikke ved den ene tur til vaccinationscentret. Han skal afsted igen om eftermiddagen, hvor konen og hendes veninde har tid til vaccination.

- Hun kan ikke kan ikke finde herud. Vi bor i Vinderup, griner Christian Sejer, der selv blev vaccineret i sidste uge.

Vaccinationscenter Holstebro vaccinerer mange ældre og sårbare, som der er vacciner til. Mandag havde de store vaccine dag med Pfizer-BioNTech. Foto: Morten Stricker
Tove og Tage Østergaard har taget turen fra Ulfborg og til Holstebro for at få et skud Pfizer. De får ikke lov til at gå ind med deres egne visir, men får udleveret større og spritnye af den unge fyr i døren. Foto: Morten Stricker

I Holstebro Kommune har 15,9 procent af indbyggerne fået det første eller begge stik. Det er lidt flere end landsgennemsnittet, som mandag eftermiddag lå på 15,1 procent.

Ægteparret på de to forreste stole glæder sig til at blive vaccineret. - For vi kan jo ingen steder komme. Vi kan ikke komme i byen, til venner eller i foreningslivet, siger han. Foto: Morten Stricker
På en stol i venteområdet kommer Mette Baarup (tv) tilfældigvis til at sidde ved siden af sin gamle nabo - Hans Jørgen Dalbøll. De får blandt andet vendt den 20 gamle gamle petanque bane i Særkærparken, som nu fjernes. Foto: Morten Stricker
Det er et større arbejde at blande Phizer vaccinen. Hver ampul, som har været frosset ned til 70 grader, skal først blandes med 1,8 milliliter saltvand. Bagefter skal der trækkes 0,3 milliliter op i hver sprøjte. Der er seks portioner i hvert lille hætteglas. Mandag skulle 160 glas blandes. Foto: Morten Stricker
I hver bakke ligger der seks eller 12 sprøjter med Pfizer vaccine. På en papirlap står det anført, hvornår vaccinen er blandet og af hvem. Vaccinen skal bruges inden for seks timer og må ikke rystes. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Annonce