Ulfborg/Vemb

9000-timers modelbyggeri vises frem på museet

Selvom skibet kun er 2,1 meter bredt og 1,6 meter højt, så er det omfattende proces, de frivillige i lauget, der er på kontrakt med museet, har kastet sig ud i. For skibet er blevet bygget om 4-5 gange, og derfor skal der dykkes langt ned i historiematerialet for at finde ud af, præcis hvordan det så ud, da det lige var blevet bygget. Modellauget var torsdag og fredag på besøg på museet i Thorsminde. Foto: Jan Briks
Strandingsmuseet har i denne uge besøg af modelbyggere fra København, der de sidste fire år har været i gang med at lave en tro kopi af det engelske linjeskib HMS St. George.

Thorsminde/København: I gamle fængselsceller, som er omdannet til værksteder, på Nyholm i København har 12 modelbyggere i nu snart fire år arbejdet på en tro kopi af det engelske linjeskib HMS St. George. Torsdag og fredag var modelbyggerne på besøg på museet for at vise den endnu ikke færdiggjorte model frem:

- Museet ville gerne have en model af skibet fra dengang den stod færdig - altså før strandingen i 1811, siger 75-årige Poul Bech, der har fået titlen "fabriksmester" i lauget. Det er ham, der oversætter og omsætter tegninger, registre og tabeller til byggetegninger - og det er et omfattende stykke arbejde.

- Bare sådan noget som farven på malingen, har vi researchet meget på, og har fået malingen leveret fra en specialiseret producent i England, siger fabriksmesteren, der vil skyde på, at der når skibet står færdigt næste år i august - vil være brugt over 9.000 mandetimer på projektet.

Der bliver brugt skalpeller, knive, drejebænke, bormaskiner, sandpapir og sågar tandlægeudstyr for at lave de bittesmå detaljer på skibet. Her er 76-årige Niels Buhl i færd med at lave en af de "jomfruer", som skal sidde på skibet - en del af den "finere" dekoration. Foto: Jan Briks

Lysende detaljer

Lauget støber selv skibets kanoner og former de små jomfruer (en jomfru er part af den del af rigningen, der får vanterne til at stå tot. red.), som der skal sidde 300 af rundt omkring på skibet. Alt bliver lavet i miniudgave. Alt fra skibets små ornamenter til lokumstønderne ved stævnen.

Og så skal medlemmerne af Orlogsmuseets Modelbyggerlaug for første gang i deres historie, bygge lys på skibet også:

- Det har vi ikke prøvet før. Men vi vil anbringe 190 små LED-lamper nede på skibets dæk, der skal svare til, hvordan det så ud, siger Poul Bech, der i løbet af tilblivelsen har rådgivet sig med både museer i England og Danmark og søgt indsigt i det 3000-bogs store arkiv, som modelbyggerlauget råder over.

Nørder på besøg

For museet i Thorsminde er det en gave, når sådanne "nørder" kommer på besøg:

- Når vi har spørgsmål om, hvordan tingene så ud på skibet, så har de været en af de bedste researchkilder. Og det er fantastisk at være sammen med nogen, der er så begejstrede og nørdede, siger Ingeborg Svennevig, direktør for de Kulturhistoriske Museer i Holstebro kommune.

Når modellen, der er 2,1 meter lang og 1,6 meter høj, står færdig - forhåbentlig til august næste år - bliver den en vigtig del af museet:

- Det kan være svært at formidle, hvordan sådan et skib er indrettet og hvor stort det egentlig er. Men det kan modellen her vise. Vi kan pege på roret på skibet, og så vise, at herude hænger den i rigtig størrelse, siger Ingeborg Svennevig om modellen, der er lavet i størrelsesforholdet 1:48.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Lukker tilbud til spædbørnsforældre

Holstebro

Politikere forbarmer sig: Kirke får dispensation til byggeri, der gik galt

Kultur

Ekstra billetter sat til salg: Sting-koncert tæt på udsolgt

Fodbold

Humlums fodboldsøn skal stå i spidsen for norske pokalmestre

Lemvig

Trods fremgang til de konservative: Østerby beholder ordførerskaber

Holstebro For abonnenter

Slagteriet får ti millioner: Penge kunne være brugt bedre på børn eller ældre

Sport

Masser af ledige sæder: Tilskuerne svigter Dina

Kultur

Passionen for plader kan få Lars til at forsvinde

Annonce