Annonce
Mærkedage

80'er popikonet der tilfældigvis kom forbi

26. februar fylder Stig Kreutzfeldt (th.) 70 år. Billedet er fra oktober 2016 i forbindelse med, at duoen Rugsted & Kreutzfeldt udgiver en fælles biografi. Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Sammen med Jens Rugsted lå Stig Kreutzfeldt i toppen af dansk pop i 1980'erne. Men livet i rampelyset varede kun kort tid. 26. februar fylder Kreutzfeldt 70 år.
Annonce

70 - Jeg ved det godt, men det er for sent nu.

Mon ikke de fleste husker ordene fra et af dansk pops største hits. Det er historien om popduoen, der kom, spillede og forandrede den danske pop- og rockscene - og forsvandt næsten lige så hurtigt igen.

Sidste år kunne Rugsted & Kreutzfeldt fejre, at det var 40 år siden, de kom med deres første udgivelse. Og 26. februar fylder den ene halvdel af duoen Stig Kreutzfeldt 70 år.

Stig Kreutzfeldt, der både er sanger, sangskriver, guitarist og producer, mødte Jens Rugsted i et pladestudie i 1977.

I årene efter begyndte de at indspille sange og udgive plader. Men det var først, da duoen deltog i tv-programmet "Spil op" i foråret 1981, at de røg til tops.

Makkerparret havde på det tidspunkt allerede udgivet to plader, der havde sange som "Tilfældigvis forbi", "Sad i parken" og "Jeg ved det godt". Sange, som gik rent ind hos lytterne og solgte hundredtusindvis af eksemplarer.

Og få måneder efter samlede Rugsted & Kreutzfeldt 53.000 mennesker til koncert i Tivoli i København og 40.000 mennesker foran Orange Scene på Roskilde Festival.

Efter 1970'ernes politisk prægede udgivelser og hårde punk kom Rugsted & Kreutzfeldt på kort tid til at markere en ny bølge i dansk musik med deres swingende popsange med poetiske danske tekster.

Men fornøjelsen blev kort.

Duoen udgav deres sidste plade i 1985, og derefter blev der stille.

Stig Kreutzfeldt fortsatte arbejdet med musikken i kulissen, hvor han producerede og skrev musik for blandt andre Sanne Salomonsen, C.V. Jørgensen, Cat Stevens og Ringo Starr.

Da parret sammen udgav en biografi i 2016 omtalte de i et interview farvellet til rampelyset som "en befrielse".

- Vi ville bare spille musik, men blev ikoner, giraffer. Det var det samme, der skete for The Beatles - uden nogen som helst sammenligning i øvrigt.

- Det, at alt udenom blev det vigtigste, endte med at dræbe glæden til musikken, sagde Stig Kreutzfeldt til B.T. i 2016.

Utallige gange blev Rugsted & Kreutzfeldt opfordret til at turnere igen. Men først i 2006 lod de sig overtale til et comeback i Tivoli.

Siden har makkerparret udgivet endnu et album med uudgivede sange fra deres storhedstid, og i år rejser de landet rundt med deres jubilæumsturné.

Jens Rugsted og Stig Kreutzfeldt (tv.) fra bandet Rugsted & Kreutzfeldt under en koncert i Tivoli. 26. februar fylder Stig Kreutzfeldt 70 år. (Arkivfoto) Emil Christensen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce