Annonce
Navne

75-årig billedhugger død: - Tænk, at stå op hver dag og lave præcis det, man har lyst til

Særligt nordisk mytologi var blandt Henrik Voldmesters store fascinationer. Og så havde han en særlig forkærlighed for sine bamse- og søhesteskulpturer. De første 20 år af karrieren arbejdede han i granit. De sidste 20 år hovedsageligt i bronze. Privatfoto: Henrik Voldmester
Kunstneren Henrik Voldmester blev natten til mandag ramt af hjertestop i en alder af 75 år.

Husby: Han huggede sin første skulptur i 1979, da han læste til lærer som 30-årig på Nr. Nissum. Klassen var på lejrskole på Als, så for ikke at kede sig, havde han taget hammer og mejsel med og havde fundet en god sten på stranden. "Skæve Thorvald" kom skulpturen til at hedde, og den var opkaldt efter det lokale værtshus. Humor manglede han ikke.

Siden har Henrik Voldmesters kunst bredt sig ud i landskabet. Til "Skabelsens port" ved Struer Kirke - en 3,6 meter høj granitskulptur. Til det fem meter lange "Vikingeskib" ved Rolf Krake Skolen. Senest til Ulfborg, hvor billedkunstneren for få måneder siden rejste byens nye ulve-kunstværk.

For under en måned siden overstod han sin 75-års fødselsdag og havde ved samme lejlighed budt velkommen til en stor soloudstilling i først Videbæk og så Ølgod. Men natten til mandag den 28. juni - sagde hjertet pludselig stop.

Annonce


Mette Voldmester - Henriks datter - fortæller om sin far: Han var et stort menneske. Han fik gjort ting. Han var på én gang både opmærksom, omsorgsfuld og altid hjælpsom, samtidig med hans store energi og evne til at få gjort det, han havde sat sig for.

Mette Voldmester, Henrik Voldmesters datter


Familien forsøger at sætte ord på, hvad de vil huske ham for:

- Han var jo en stor og iderig mand, som altid fandt tid til at hjælpe, og som efterlader et stort savn. Han var passioneret og levede og åndede for det, han lavede. Både i forhold til hans skulpturer, hans familie og hans fritid. For mig er han et stort forbillede. Tænk, at stå op hver dag og lave præcis det, man har lyst til, siger Ole Emmik Sørensen, Henrik Voldmesters bonussøn.

Mette Voldmester - Henriks datter - fortæller om sin far:

- Han var et stort menneske. Han fik gjort ting. Han var på én gang både opmærksom, omsorgsfuld og altid hjælpsom, samtidig med hans store energi og evne til at få gjort det, han havde sat sig for, siger Mette Voldmester.

Hverdagen på en ny måde

Også fra Dansk Billedhuggersamfund, sendes der nu en sidste hyldest.

"Henrik kombinerede en solid faglig erfaring med en fantasi, der bredte sit ud i det finurlige," skriver kunstner og formand Henning Elving i sin nekrolog og fortsætter:

"Henrik Voldmester lærte os at se på de hverdagslige ting med nye øjne og på den måde give os andre mulighed for at opdage livet på ny og os selv på en ny måde. Det er blandt andet det, der gør kunst værdifuldt for livet og vores dagligdag. Henrik vil blive savnet ikke blot af kolleger, af venner, af samarbejdspartnere men også i billedhuggersamfundets fremtidige skulpturprojekter og udstillinger."

Henrik Voldmester voksede op på Frederiksberg og var oprindeligt uddannet murer og siden bygningsingeniør, før han som 30-årig begyndte af læse til lærer og siden fik job som det på Pallisbjerg. Efter et par år sagde han dog jobbet op og startede som autodidakt billedhugger. Og den passion levede han af til det sidste.

Kunstneren selv, var trods sine evner til at tale en forsamling op, ikke meget for at kaste om sig med "personlige oplysninger". Han var - til manges overraskelse - ret så blufærdig. Det skriver han selv i en af de bøger, han har udgivet om sin kunst:

- Det interessante ved mig er nu engang det, jeg arbejder med, står der i bogens introduktion.

Henrik efterlader sig udover børn, bonusbørn og børnebørn sin hustru, som han har boet sammen med i 27 år, Berit Sørensen.

Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbogen: Damgaard stjal rampelyset på Brammings store aften

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH indkasserede nederlag i Brammings rekordkamp

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Hvis nye barselsregler giver flere børn i institutionerne, så  må vi bare håndtere det

Struer

Borgmesterens sidste budgetaftale: Enigt byråd vil løfte tagene

Erhverv

Lyd fra Lydens By skrev historie: 50.000 koncertgæster til The Minds Of 99 i Parken fik leveret vellyd af lokalt firma

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Navne

Flemming blev sendt til Grønland for at slagte lam: - Det var en gave at få sådan et tilbud fra fagforeningen

Holstebro

Han var fuld, påvirket af narko og endte på taget i Vandkraftsøen

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Erhverv

Gårdejer undrer sig: Blev bedt om at tilbagekalde grillpølser efter fire timer langt besøg

Holstebro For abonnenter

Spidskandidater: Nærmest umuligt at hente stemmer, men vælgermøder er ikke spild af tid

Kultur

Biograf gentager gallaåbning - halvandet år efter åbning: - Åbningen af Big Bio Holstebro har været mit livs mareridt

Annonce