Annonce
Navne

75-årig billedhugger død: - Tænk, at stå op hver dag og lave præcis det, man har lyst til

Særligt nordisk mytologi var blandt Henrik Voldmesters store fascinationer. Og så havde han en særlig forkærlighed for sine bamse- og søhesteskulpturer. De første 20 år af karrieren arbejdede han i granit. De sidste 20 år hovedsageligt i bronze. Privatfoto: Henrik Voldmester
Kunstneren Henrik Voldmester blev natten til mandag ramt af hjertestop i en alder af 75 år.

Husby: Han huggede sin første skulptur i 1979, da han læste til lærer som 30-årig på Nr. Nissum. Klassen var på lejrskole på Als, så for ikke at kede sig, havde han taget hammer og mejsel med og havde fundet en god sten på stranden. "Skæve Thorvald" kom skulpturen til at hedde, og den var opkaldt efter det lokale værtshus. Humor manglede han ikke.

Siden har Henrik Voldmesters kunst bredt sig ud i landskabet. Til "Skabelsens port" ved Struer Kirke - en 3,6 meter høj granitskulptur. Til det fem meter lange "Vikingeskib" ved Rolf Krake Skolen. Senest til Ulfborg, hvor billedkunstneren for få måneder siden rejste byens nye ulve-kunstværk.

For under en måned siden overstod han sin 75-års fødselsdag og havde ved samme lejlighed budt velkommen til en stor soloudstilling i først Videbæk og så Ølgod. Men natten til mandag den 28. juni - sagde hjertet pludselig stop.

Annonce


Mette Voldmester - Henriks datter - fortæller om sin far: Han var et stort menneske. Han fik gjort ting. Han var på én gang både opmærksom, omsorgsfuld og altid hjælpsom, samtidig med hans store energi og evne til at få gjort det, han havde sat sig for.

Mette Voldmester, Henrik Voldmesters datter


Familien forsøger at sætte ord på, hvad de vil huske ham for:

- Han var jo en stor og iderig mand, som altid fandt tid til at hjælpe, og som efterlader et stort savn. Han var passioneret og levede og åndede for det, han lavede. Både i forhold til hans skulpturer, hans familie og hans fritid. For mig er han et stort forbillede. Tænk, at stå op hver dag og lave præcis det, man har lyst til, siger Ole Emmik Sørensen, Henrik Voldmesters bonussøn.

Mette Voldmester - Henriks datter - fortæller om sin far:

- Han var et stort menneske. Han fik gjort ting. Han var på én gang både opmærksom, omsorgsfuld og altid hjælpsom, samtidig med hans store energi og evne til at få gjort det, han havde sat sig for, siger Mette Voldmester.

Hverdagen på en ny måde

Også fra Dansk Billedhuggersamfund, sendes der nu en sidste hyldest.

"Henrik kombinerede en solid faglig erfaring med en fantasi, der bredte sit ud i det finurlige," skriver kunstner og formand Henning Elving i sin nekrolog og fortsætter:

"Henrik Voldmester lærte os at se på de hverdagslige ting med nye øjne og på den måde give os andre mulighed for at opdage livet på ny og os selv på en ny måde. Det er blandt andet det, der gør kunst værdifuldt for livet og vores dagligdag. Henrik vil blive savnet ikke blot af kolleger, af venner, af samarbejdspartnere men også i billedhuggersamfundets fremtidige skulpturprojekter og udstillinger."

Henrik Voldmester voksede op på Frederiksberg og var oprindeligt uddannet murer og siden bygningsingeniør, før han som 30-årig begyndte af læse til lærer og siden fik job som det på Pallisbjerg. Efter et par år sagde han dog jobbet op og startede som autodidakt billedhugger. Og den passion levede han af til det sidste.

Kunstneren selv, var trods sine evner til at tale en forsamling op, ikke meget for at kaste om sig med "personlige oplysninger". Han var - til manges overraskelse - ret så blufærdig. Det skriver han selv i en af de bøger, han har udgivet om sin kunst:

- Det interessante ved mig er nu engang det, jeg arbejder med, står der i bogens introduktion.

Henrik efterlader sig udover børn, bonusbørn og børnebørn sin hustru, som han har boet sammen med i 27 år, Berit Sørensen.

Annonce
Holstebro

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Så meget dyrere bliver din regning fra Vestforsyning: 'Elpriserne er historisk høje'

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han hare store forventninger til Danielsen

Sport For abonnenter

Striktøjet blev fundet frem, da Lærke Christensen måtte sidde ude med corona - Onsdag leverede hun pragtpræstation mod Esbjerg

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Holstebro Håndbold klarede ikke umulig opgave

Navne

Klinik med succes: Her spørger de ind til din smerte

Erhverv

Ups: Lokalt pizzeria truet med retssag for at bruge bloggers foto på hjemmeside - nu må han punge ud

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Holstebro

Hallen skulle have været fyldt med liv, men nu har Martin følt sig nødsaget til at udskyde premieren på byens nye festival: - Det er jo helt vildt irriterende

Leder For abonnenter

Mens fronterne mellem øst og vest er trukket hårdt op i Ukraine, er der måske tøvejr på vej i Venstre

Holstebro

De tjener penge på at spærre folk inde: - Man kan ikke sige, at det har været en særligt god forretning de sidste to år

Annonce