Annonce
Mærkedage

70 år: Olsens kærlighed til landsholdet er ubegrænset

Morten Olsen fotograferet før landskampen mellem Danmark og Serbien den 13. juni 2015 i Telia Parken. Onsdag 14. august fylder han 70 år. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
70 år onsdag 14. august. Få har som Morten Olsen præget dansk landsholdsfodbold – først som elegant og suveræn kaptajn på banen og dernæst som ubestridt chef på sidelinjen i næsten 16 år.
Annonce

70 Fodbold, Danmark og Morten Olsen hører bare sammen. Der er intet at diskutere.

Morten Olsen, som onsdag 14. august fylder 70 år, er den første spiller, der har taget den danske landsholdstrøje over hovedet 100 gange, og han er den træner, som flest gange har stået i spidsen for landsholdet. 166 kampe i næsten 16 år.

Til november er det fire år siden, at han stoppede som Danmarks landstræner efter en mislykket kvalifikation til EM-slutrunden i Frankrig. Olsen tog konsekvensen, selv om kontrakten med DBU først havde udløb 1. juli 2016. På forhånd havde han i det tidlige forår 2015 bebudet sit farvel, men nu var det fremrykket. Punktum, finale for en enestående epoke som loyal og trofast tjenestemand for nationens fodboldstolthed.

Siden har Morten Olsen ikke haft et trænerjob, hverken som klub- eller landstræner, og efter sigende passer det ham fint. Nu skal livet nydes – ikke mindst i selskab med fru Mireille.

- Jeg har ofte haft dårlig samvittighed over for min kone. Men det har været vigtigt for mig, at hun har kunnet leve med den fodbold­idiot, hun giftede sig med, sagde han for nylig i et større interview med Jyllands-Posten.

Bonusinfo

Årets Spiller i Danmark i 1983 og 1986. Anfører for Danmark ved EM i 1984 og 1988 samt ved VM i 1986

Årets Træner i 2001 og 2009. Kvalificerede Danmark til VM i 2002 og 2010 og til EM i 2004 og 2012

Ridder af Dannebrog i 2010

Æresborger i fødebyen Vordingborg. Vejen til byens stadion hedder Morten Olsens Allé

To gange optaget i DBUs Hall of Fame. Først med "Dynamit-holdet" i 2009 og dernæst i 2015

Ældste A-landsholdsspiller. I sin sidste kamp var han 57 dage fra sin 40-års fødselsdag

Anfører for Danmark i 50 kampe, men Lars Olsen har rekorden med 69

En af seks amatørspillere, som var med, da Danmark første gang havde udlandsprofessionelle på landsholdet. Det var 12. maj 1971 mod Portugal på udebane. Danmark tabte 0-5.

Annonce

Nej tak til Australien

Da Morten Olsen sluttede på landsholdet, gik han ikke direkte ind i pensionistrollen, og derfor skortede det heller ikke på trænertilbud alle steder fra, men i foråret 2018 lukkede han helt af. Det seneste tilbud om at blive landstræner kom fra Australien, der ved VM i Rusland blandt andre fik Danmark som modstander. At spille mod det land og det landshold, han ubegrænset elskede, ville han ikke være med til.

Morten Olsen debuterede som landsholdsspiller 23. september 1970 i Idrætsparken mod Norge. Skribenten i kampprogrammet var temmelig fremsynet:

- Velkommen til det danske hold. Til hele holdet, men især til Morten Olsen, der er kommet som en komet, og som har det format, at han kan blive det store sus.

Små 19 år senere spillede Morten Olsen sin sidste landskamp. Nummer 102 i rækken. Modstanderen var Brasilien, og kampen i Idrætsparken var en festforestilling i forbindelse med Dansk Boldspil-Unions (DBU) 100-årsjubilæum. Danmark vandt 4-0, og Olsen scorede et af målene – på straffespark. Det fjerde og sidste i landsholdskarrieren.

I mellemtiden havde han og landsholdet, med den karismatiske tysker Sepp Piontek som boss, henrykket nationen og hele verden med vidunderligt fodboldspil.

Piontek foretrak, at holdets anfører var forsvarets bageste mand – den såkaldte libero – styrmanden. I den rolle var Morten Olsen uforlignelig. Han var landstrænerens stærke højre hånd – både på og uden for banen. Det danske landshold var om noget fodboldverdenens kæledægge i firserne og blev skiftevis kaldt for "Dynamitlandsholdet" og "Olsen-banden".

Tilværelsen var dog ikke altid rosenrød. I juni 1978 forsvandt kæresten Marianne Kirstine Egeberg, populært kaldet Kris, på en færgetur fra Gedser til Travemünde, og hun blev aldrig fundet. Morten Olsen talte i mange år sjældent eller slet ikke om tragedien, men i et større interview med Danmarks Radio i foråret 2017 satte han ord på:

- På tidspunktet for den hændelse, hvor jeg mistede, var jeg nok lidt usikker som menneske og som spiller, og der sker så noget, der gør, at jeg forandrer indstillingen til livet, til arbejdet og til min sportsgren. Sådan at man siger: Nu kan det også være lige meget.

Usikkerheden eller rettere forsigtigheden havde Morten Olsen som helt ung. Efter strålende kampe for såvel klubholdet B1901 som landsholdet, der kvalificerede sig til de olympiske lege i München i 1972, ville det store udland have fingre i talentet. Først i køen stod Bayern München, men Morten Olsen valgte i stedet Cercle Brugge – den første af tre belgiske arbejdsgivere i 14 år. I den klub prøvede den oprindelige højre wing at spille samtlige pladser på et fodboldhold, bortset fra målmand.

Efter Cercle spillede han for Racing White og Anderlecht. Hos sidstnævnte med adskillige danske holdkammerater vandt han tre belgiske mesterskaber og deltog i to UEFA Cup-finaler. Den første mod Benfica blev vundet. Den anden mod Tottenham blev tabt efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. En af de brændte syndere af spillets største målchance var – Morten Olsen.

På trods af det ville englænderne gerne købe Olsen, og han var bestemt ikke uinteresseret i at komme til London, men i længden blev handlen ikke til noget. Forklaringen kom 2. pinsedag sidste år i "Meyerheim & Stjernerne" på TV 2 Charlie. Morten Olsen havde en gammel hund.

- Husdyr skulle i karantæne, og så blev vi enige om at blive boende i Belgien. Det ryster min gamle spilleragent stadig på hovedet af, sagde Morten Olsen med et grin.

I stedet sluttede den aktive karriere i FC Köln, hvortil Morten Olsen kom efter VM i Mexico 1986, hvor eksperterne kårede ham som "verdens bedste libero".

Annonce

Fyresedler og fortrydelse

Som træner begyndte Morten Olsen i Brøndby, som han ifølge klubbens mangeårige formand Per Bjerregaard revolutionerede med to danske mesterskaber og en plads i UEFA Cup-semi­finalen i 1991. Sidenhen gik turen til FC Köln og Ajax Amsterdam. Pudsigt eller måske knap så flatterende fik han fyresedlen i alle tre klubber, men bagefter fortrød de alle.

- Den mest glædelige oplevelse, jeg har haft som træner, har været, at alle de klubber, jeg blev fyret fra, har givet mig tilbud om at vende tilbage. Brøndby har prøvet, FC Köln har prøvet to-tre gange, og det samme har Ajax, fortalte Morten Olsen til DR i 2017.

Da havde han halvandet år før taget afsked som cheftræner for det danske landshold. Efter næsten 16 år. På godt og ondt, skiftevis med ris eller ros og i de seneste år visse uoverensstemmelser med fodboldunionens nye ledelse. Alt det havde Morten Olsen dog lagt bag sig, da han 21. marts 2016 blev optaget i Fodboldens Hall of Fame:

- Jeg er beæret over blot at have fået lov til at repræsentere mit land. Det er jo det, det handler om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce