Annonce
Holstebro

5049 lokale borgere har ikke stemmeret til folketingsvalget

Hvis du ikke har statsborgerskab, så får du ikke glæden af at bevæge dig i stemmeboksen til folketingsvalget på grundlovsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kun danske statsborgere kan stemme til det kommende folketingsvalg. Dermed er der 5049 borgere i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner, der er tvunget til at blive i sofaen, og det er et problem, mener ekspert.
Annonce

Nordvestjylland: Når valget bliver ringet i gang grundlovsdag, er der syv procent af indbyggerne i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner der ikke har stemmeret. Det er en stigning på 38 procent siden 2011. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Det er svært for dem, at de ikke har indflydelse på lovene, og det samfund som de bor i, og for manges vedkommende har boet i gennem rigtigt mange år, siger Tiaheswery Thiaharaja, der er formand for Holstebro Integrationsråd.

Hun mener samtidig, at problemet er større ved dette valg, fordi der er mange, som er bange for, hvad der kommer til at ske efter folketingsvalget.

- Der er meget snak om, at der skal sendes folk ud af landet, og det er noget, som gør, at der er mange, der er bekymrede og frustrerede, fordi de ikke ved, hvad de skal gøre, siger hun.

Tiaheswery Thiaharaja har dog heller ikke noget svar på, hvad man helt konkret skal gøre for at få løst problemet med de udenlandske borgere, som ikke kan tage del i det samfund, som de er en del af.

- Jeg ved ikke, om det er en løsning, at man kan sige, man kan stemme, hvis man har boet i Danmark i eksempelvis 20 år. Jeg ved dog, at der er flere og flere, som har henvendt sig og fortalt, at de er bekymret, siger hun.

Selvom der er flere, som ikke kan stemme, så har integrationsrådsformanden dog ikke tænkt sig ikke at tage debatten med dem, som henvender sig.

- Vi fortæller dem, at det er vigtigt, at de stadig er en del af samfundet, selvom de ikke kan stemme, men det er noget, der er en større bekymring om, siger hun.

Annonce

Skal tages alvorligt

Hun bliver bakket op af forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, som er bekymret for, at det demokratiske underskud vokser.

- Der er med fuld fart ved at blive skabt en demokratisk underklasse i Danmark på grund af kombinationen af den globaliserede virkelighed med flygtninge og indvandrere, danskere som møder ægtefæller i udlandet og på den anden side et folketing, som har skabt en svær vej til statsborgerskab, siger Roger Buch.

Ifølge forskningschefen er det noget, som man er nødt til at tage alvorligt, og der må stilles spørgsmål til, om det er noget, som Danmark kan leve med i fremtiden.

- Dette problem må tages alvorligt uanset, hvilken regering vi får i de kommende år. Vi er nødt til at diskutere, hvad vores demokrati kan holde til. Derudover klinger det lidt hult, at der er omkring ti procent, der ikke kan stemme til folketingsvalget, mens vi er stærkt kritiske overfor Israel, hvor palæstinenserne ikke kan stemme, ligesom stemmeret er noget, som vi har fokus på, når vi uddeler udviklingstøtte, siger Roger Buch.

Roger Buch peger desuden på, at det for 30 år siden kun var omkring 2,3 procent af den danske befolkning, der ikke havde dansk pas og dermed stemmeret til folketingsvalg, hvor det ved valget i 2015 var omkring syv procent af den samlede befolkning, der ikke kunne stemme ved folketingsvalget. Ved dette valg viser tallene fra Danmarks Statistik, at det er 9,4 procent af den samlede voksne befolkning, der ikke kan stemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce