Annonce
Holstebro

50 førtidspensionister er forskellen på, om Holstebro taber eller vinder 37 millioner kroner

- Vi har forsøgt at opfylde skiftende regeringers ønsker om, at færrest mulig bliver parkeret på førtidspensioner - og nu ender det så med at koste os 37 millioner kroner, siger Torben Gudiksen (R), fungerende borgmester i Holstebro. Foto: Johan Gadegaard
Djævelen findes i detaljen, og i tilfældet Holstebro er der meget, som tyder på, at for få førtidspensionister er detaljen, der kommer til at koste kommunen millioner i udligningsordningen.
Annonce

Holstebro: Han har regnet og regnet.

Hele tiden med det handicap, at han ikke har kendt samtlige ubekendte i regnestykket om den kommende udligningsordning.

Men med den usikkerhed, at dele af regnestykket er sat sammen af oplysninger, som økonomichef i Holstebro Kommune Claus Brandt har "byttet" sig til på kryds og tværs af det kommunale landskab, er han kommet så langt, at han godt tør slå fast, at en af grundene til, at Holstebro ender med at skulle have færre penge, er, at kommunen ikke har nok "gamle" førtidspensionister over 40 år - borgere der har fået tilkendt førtidspension efter den "gamle" ordning.

- Hvis man regner på regeringens tal, så mangler vi 50 førtidspensionister, siger Claus Brandt.

Men de omkring 50 manglende førtidspensionister er forskellen på, om Holstebro kommer med ind under en ny tilskudsordning for "udsatte yder- og ø-kommuner" - og det er i kroner og ører forskellen på, om den skal af med fem millioner kroner i støtte til andre kommuner eller have omkring 32 millioner.

- Nu ender vi med et samlet minus. Var vi kommet med i puljen for "udsatte yder og ø-kommuner", skulle vi have haft omkring 30 millioner kroner i udligningsordningen, siger Claus Brandt.

Hvor sikre er I på det?

- Det er sådan, vi kan få tallene til at gå op. Men vi har naturligvis ikke det samlede billede, siger Claus Brandt.

For udsatte yder- og ø-kommuner

I regeringens udspil til en ny udligningsreform, er der lavet en ny pulje for udsatte yder- og ø-kommuner. Den rummer en milliard kroner.

For at blive en del af puljen, skal kommunerne opfylde mindst fire af puljens syv kriterier.

Holstebro lever op til tre, men mangler lige akkurat 50 førtidspensionister for at leve op til fire kriterier.

Fra at få penge fra puljen, skal kommunen nu bidrage til den. Forskellen for Holstebro Kommune er derfor et tab på fem millioner kroner mod en gevinst på 32 millioner kroner, hvis de kom med i puljen.

Annonce

Vi har dem faktisk

Men ikke nok med at det er 50 førtidspensionister efter den "gamle" ordning, der er forskellen på 37 millioner kroner.

- Vi mener faktisk, at vi har de førtidspensionister, siger Claus Brandt.

Når kommunen tæller, så har den netop en andel på 0,81 procent "gamle" førtidspensionister, hvilket gør, at kommunen lige akkurat kan leve op til det fjerde krav, der kræves for at komme med i den ny tilskudsordning for "udsatte yder- og ø-kommuner".

- Når vi regner på det, har man ikke talt den gruppe med, der har fået reguleret deres ydelse op, siden de fik tilkendt førtidspensionen, siger Claus Brandt.

Hvorfor har man ikke det?

- Det er jeg ikke den rette at spørge om. Men de har jo stadig fået førtidspension efter den gamle ordning - de har bare fået ændret på deres ydelse undervejs, siger økonomichefen.

Annonce

Vi bliver straffet

Fungerende borgmester Torben Gudiksen (R), der vikarierer for en ferieramt H. C. Østerby (S), kalder tallene for hovedrystende.

- Meningen med udligningsreformen var, at alle kommuner skulle have bedre muligheder for at give en ensartet service. Det er svært at se, at man er lykkedes med det. For os er det lige nu 50 førtidspensionister, der kan være med til at gøre hele forskellen, det er altså vanskeligt at forklare eller forsvare. De betyder nu, at vi skal skære i servicen, siger Gudiksen og fortsætter:

- Vi har forsøgt at opfylde skiftende regeringers ønsker om, at færrest mulig bliver parkeret på førtidspensioner - og nu ender det så med at koste os 37 millioner kroner, siger Torben Gudiksen.

Han vil nu tage sagen op med sit eget parti:

- Det her er ikke en ideologisk kamp i Holstebro Kommune. Her har vi alle - på tværs af partiskel - en interesse i at få talt med forhandlerne om, at det her er ganske enkelt urimeligt. Jeg har derfor også lyst til at invitere statsministeren på besøg, så hun kan forklare borgerne, hvorfor vil skal straffes på grund af 50 førtidspensionister, siger Gudiksen.

- Det værste af det hele er nærmest, at bliver det her til virkelighed, så kan man ikke komme ud af de kasser, som man er fyldt ind i. Så sidder man fast, og det kan ikke laves om, før der kommer endnu en reform af udligningssystemet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Stødte sammen i rundkørsel

Annonce