Annonce
Rejser

5 fantastiske oplevelser i Finlandske Levi

Klar til snescootersafari. Husk kørekortet og en promille på nul. Foto: Peter Christiansen

1. Nordlys

Nordlys – Aurora Borealis – opstår, når solvinden sender sine elektrisk ladede partikler mod jordens magnetfelt. Den energi, der frigives, viser sig i form af et dansende lystæppe, der befinder sig mellem 100 og 300 kilometer over jordens overflade. Det bedste sted at se nordlys er tæt på Jordens magnetiske nordpol, og man skal undgå lysforurening i form af by- og gadely samt billygter. Bedste tidspunkt er mellem oktober og marts, og Lapland betragtes som et af de sikreste steder, hvorfra man kan se det fascinerende fænomen.

2. Overnat i luksus-iglo

En særlig oplevelse venter, hvis man overnatter i en af Golden Crown-landsbyens igloer, som ligger 10 kilometer fra Levi. Der er ikke tale om traditionelle is-igloer med indendørs temperaturer under frysepunktet. Til gengæld er indretningen luksuriøs med lunt indeklima, eget toilet og minikøkken. Igloens vægge og tag er lavet i glas, så når mørket falder på, læner man sig tilbage i elevationssengen med et glas bobler i hånden og spejder efter nordlyset. En overnatning er ikke helt billig, men oplevelsen er unik, og gæster, der er i det romantiske hjørne, kan bestille honeymoon-ophold i Golden Crown.

Læs mere på: www.leviniglut.net.

3. Snescootersafari

Alle, der medbringer et gyldigt kørekort i inderlommen, har mulighed for at sætte sig overskrævs på en potent snescooter, mærke vibrationerne fra den 60 hestekræfter store motor og dreje gashåndtaget i bund. Fornemmelsen er ubeskrivelig. Omkring Levi har man anlagt knap 900 kilometer spor til snescooterkørsel, og der arrangeres guidede safariture i den arktiske vildmark.

Læs mere på: www.kinossafaris.com.

4. Icekarting

Finnerne er vilde med hestekræfter, og antallet af nuværende og tidligere finske verdensmestre i Formel 1, rally og på motorcykel er enormt. På Eskimo Circuit i Sirkka venter en sjov oplevelse, for på en tilfrosset sø har man anlagt en gocart-bane, og de særlige vinter-gocarts har pigge på fordækkene. Iklædt hjelm, køredragt og støvler sætter man sig bag rattet, giver fuld gas og drifter gennem kurverne. Ren leg … og 100 procent finsk.

Læs mere på: www.icekarting.fi

5. Besøg julemanden

I Rovaniemi, der ligger godt 100 kilometer syd for Levi, har julemanden sin officielle adresse. Som Rovaniemis store turistmæssige trækplaster kan han besøges hele året, men mest autentisk er et besøg i december. Her arrangeres kaneture, der fremstilles isskulpturer, og byens butikker summer af liv. Er der plads i julemandens kalender, kan børnefamilier booke privatbesøg, som indebærer konkurrencer, bagning af ingefærbrød og fremstilling af juledekorationer. Fra Levi arrangeres ture til Santa’s Hideaway vinteren over.

Læs mere på: www.visitrovaniemi.fi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold fokus på batteritoget

Vi kunne onsdag læse her i avisen om en ny idé med en letbane mellem Vejle og Billund, som skulle erstatte tanken om en jernbaneforbindelse på strækningen. Gevinsten for Vestjylland skulle så være, at når det blev en letbane, så var den uafhængig af jernbanenettet, og dermed ville linjen til Billund ikke være det, der gjorde, at der ikke længere ville være direkte tog fra Struer og Holstebro til hovedstaden. Det vil en jernbaneforbindelse fra Vejle til Billund netop betyde, da alle passagerer fra Vestjylland så skulle skifte i Vejle. Nu er det velkomment med forslag, der sikrer, at der fortsat kan være direkte jernbaneforbindelser på tværs af landet, da det vil fratage mange lysten til at tage toget, hvis man ved, man skal ud i Vejle og vente på et nyt tog, hvor man så skal finde et sæde. Det er den behagelighed, at man kan sætte sig og så først rejse sig, når man er på hovedbanegården eller i lufthavnen, som gør, at det er attraktivt. Det allerbedste ville være, at der også kommer en elektrificering af forbindelsen mellem Struer og Vejle. Man må erkende, at det er tvivlsomt, der nogen sinde findes penge til det. Selv om den løsning fortsat er hovedmålet, så er det klogt, at Struer-borgmester Viggo Lynghøj alternativt arbejder på, at man så i det mindste får indført batteritog mellem Struer og Vejle. De kan kobles på det "almindelige" tog i Vejle, og dermed sidder man på samme sæde hele vejen til hovedstaden. På samme måde retur. Det er den løsning, der bør sættes fokus på, da det er den mest realistiske, hvis man opgiver de dyre elledninger på sporet fra Vejle til Struer. Samtidigt må man også sige, at det er en økonomisk helt urealistisk løsning at lave nye spor til Billund, uanset om det er tog eller letbane. Der er for få passagerer, der vil bruge dem til lufthavn og store arbejdspladser som Lego, fordi afstanden er for kort til, man først vil fragte sig hen til en station i stedet for at tage bilen direkte. Busser kan klare det behov, og dem kan man også sætte batteri på.

Annonce