Annonce
Holstebro

47 elever på Tvis Skole skal på Engineering Day opfinde en lydvæg

Elever over hele landet har på Engineering Day fået til opgave at designe og konstruere en væg, der kan bremse lyd. Projektet ”Lyden, der forsvandt” er udviklet til 7. -9. klasse i udskolingen, men også mange elever på mellemtrinnet i 4.-6. klasse deltager i at bygge lydisolerende vægge. Privatfoto

Tvis: Mandag den 4. november markerer man Engineering Day 2019 på Tvis Skole med at lade 47 elever fra 8. klasse udtænke, designe og konstruere modeller af vægge, der kan modstå høj lyd. Enhver teenagerforældres våde drøm om at "pakke" husets støjende ungdom inde i et værelse med stærkt lyddæmpende vægge. Det sker på Engineering Day 2019, der afvikles i uge 45 på skoler i hele Danmark.

- Mange elever har svært ved at se, hvad de skal bruge matematik og naturfag til i den virkelige verden. På Engineering Day får de lov til at bruge fagene til at løse en helt konkret udfordring tæt på deres egen hverdag. Vi håber, at det øger begejstringen for fagene, og måske endda får nogle til at overveje at vælge den naturvidenskabelige vej senere i livet, siger direktør i Engineer the Future, Ghita Wolf Andreasen, i en pressemeddelelse.

Engineer the Future er sammen medNaturvidenskabernes Hus organisationen bag Engineering Day for skoleelever i hele Danmark. Knap 200 lærere fra 150 skoler i Region Midtjylland har tilmeldt deres elever til Engineering Day, der i år indeholder opgaven ”Lyden, der forsvandt”.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Posefester er en balancegang

En gruppe forældre til teenagere i Holstebro har stiftet en forening, som har til formål at arrangere en rækker fester for byens unge på mellem 14 og 17 år. Fester i privat regi, hvor det er tilladt for de unge at medbringe og indtage alkohol. Det koncept er der sådan set ikke noget nyt i. Det kaldes posefester og har eksisteret i mange år. Blandt andet i Feldborg og Spøttrup. Formålet er selvsagt at imødekomme de unges ønske om at kunne mødes og feste med alkohol som en del af samværet og samtidig sikre, at det foregår under opsyn. Det hele bunder i en forventning om, at de unge drikker under alle omstændigheder, og at de "lovlige alkoholfester" kan fungere som ventil og dæmme op for spontane drukgilder i parker eller andre steder. Det er ikke nogen dum idé, men "de gør det jo alligevel, og så er det bedre at …" er en blåstempling af de unges alkoholforbrug. I den nye forening skal man være 14 år og gå i 8. klasse for at være med, mens man i Feldborg kan komme med fra konfirmationen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 16 slet ikke drikker alkohol, og at unge mellem 16 og 18 maksimalt drikker fem genstande ved samme lejlighed. Selv om den nye forening i Holstebro har en lidt strengere politik på det område, end de andre kendte posefester, følger grænserne ikke sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og det er her, balancegangen for alvor bliver vanskelig. Forældrene har helt sikkert ret i, at nogle unge vil drikke under alle omstændigheder. Men faldet i unges alkoholforbrug over de seneste år skyldes en generel holdningsændring i samfundet og indførelsen af restriktioner for køb af alkohol. Og den udvikling risikerer vi at bremse med initiativer som posefesterne. Det ændrer dog ikke på, at initiativet overordnet er både prisværdigt og fornuftigt. Aldersgrænser og antallet af genstande kan diskuteres, men i sidste ende er det hverken sundhedsstyrelsens eller festarrangørernes ansvar at sætte grænsen. Det er og bliver op til den enkeltes forældre.

Annonce