Annonce
Holstebro

43-årige Malene går mod strømmen: Har udvidet købmand trods omfartsvej

Vejen, der går igennem Haderup, har snart udsigt til færre biler med anlæggelsen af en omfartsvej. Ikke alle er lige glade for dén beslutning. Men hos købmanden i Haderup, som ellers kunne se frem til færre kunder, har man valgt at se positivt på fremtiden og derfor har indehaver Malene Houni Hansen udvidet butikken. Foto: Jan Briks
Der er udsigt til en snarlig omfartsvej. Men Malene Houni Hansen tror på den by, hvor hendes mand og deres to børn har slået sig ned - og hvor hun i flere år har drevet den købmandsbutik, som hendes forældre overtog i 1984. Derfor har hun udvidet købmanden - i stedet for at drosle ned.
Annonce

Haderup: Til efteråret 2020 skal en 7,5 kilometer lang motortrafikvej rundt om Haderup stå færdig - en omfartsvej, som aflaster landsbyen for tung trafik trafik, og støjen derfra.

Men også en omfartsvej, som sender potentielle kunder til den lokale Spar uden om byen.

Anlægsarbejdet startede i efteråret 2018, og umiddelbart skulle man tro, at den slog huller i de udvidelsesplaner, som 43-årige Malene Houni Hansen, der ejer Spar-butikken i Haderup, i flere år havde gået med.

- Men jeg tænkte, at jeg enten kunne sætte mig ned og tude over det eller tage kampen op, siger indehaveren af butikken, der i starten af indeværende år satte gang i en 118 kvadratmeter stor udvidelse af butikken til i alt tre millioner kroner.

- Jeg kiggede på, hvad man kunne gøre for at gøre butikken mere attraktiv - og det var blandt andet at gøre grønt- og ferskvareafdelingen større, at udvide delikatesse-afdelingen og at gøre mere plads til de her nemme hurtigretter, siger hun.

Som sagt så gjort. Arbejdet med udvidelsen, der åd små 20 kvadratmeter af lagerpladsen, og en bid af butikkens udendørsareal ud til fortovet, stod færdig med indvielse 14. juni.

Annonce

Udsigten til en omfartsvej

Siden er det kun gået én vej for butikken - frem.

- Det har kunnet betale sig at udvide, ja. Det kan jeg se på både mine omsætningstal, og så at folk kommer mere i indkøbskurven, siger hun.

Tanken om, at udvidelsen skulle være færdig hurtigst mulig, var helt bevidst.

- Lige nu stiger omsætningen, og så skal vi bare presse på. Men når omfartsvejen kommer, ved vi jo også, at det måske stagnerer eller går tilbage - og det har jeg kalkuleret med, siger hun.

Hun håber, at de frisksmurte sandwiches, som butikken er begyndt at lave, vil kunne nå at få en plads i kundernes bevidsthed, før omfartsvejen kommer.

Endnu ved hun ikke, hvor stor tilbagegangen i kundestrømmen vil være - hvis den kommer. Men flere tal florerer i bevidstheden.

- Nogle mener, at der efter omfartsvejen kommer cirka 900 biler ind gennem Haderup - mod de nuværende 4500-6000. Og jeg tror, at vi har mellem 75 og 100 kunder fra vejen herude nu, siger hun og peger ud mod Nørregade/Herningvej, der løber ind gennem byen.

Annonce

En barndom i butik

Der er en række logiske grunde til, at Malene Houni Hansen fortsat tror på, at det kan svare sig at have en stor købmand i Haderup.

Blandt dem er, at butikken har 18-20 kilometer til nærmeste "store" konkurrent. Samtidig er der kommet flere borgere til byen over årene.

Men en langt mere dybfølt grund er, at Malene Houni Hansen selv har haft sin barndom i butikken - dengang, der var bolig i overetagen.

Hendes forældre købte den i 1984, og op igennem årene har Malene sammen med sin bror siddet bag kassen og fungeret som flaskedreng- og pige i butikken.

Dengang - i 1984 - var det blot en lille købmand. Men Malenes far så muligheder. Så i 1989 udvidede han - imod alles forventninger - biksen. Og det viste sig at være en helt rigtig beslutning.

I 2007 overtog hun det halve af driften. I 2011 købte hun resten - og udvidede samtidig lageret med 150 kvadratmeter. Om den nye udvidelse er den rigtige beslutning, må tiden vise.

- Men mavefornemmelsen er god - og jeg er ikke nervøs, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce