Annonce
Navne

40 år i Fifa sluttede med skandaler

Her ses Sepp Blatter under et Fifa-pressemøde, hvor en komiker, der havde sneget sin ind under et dæknavn, trådte frem foran Blatter og smed pengesedler op i luften. Den 10. marts fylder Blatter 85 år. Arkivfoto: Firo Sportphoto/Mexsport/Ritzau Scanpix
Sepp Blatter var Fifa-præsident i en lang årrække. Siden 2015 har schweizeren, der 10. marts fylder 85 år, været i centrum i flere skandalesager.

80: I 17 år stod Joseph Sepp Blatter i spidsen for Det Internationale Fodboldforbund, Fifa.

Og selv om den tidligere Fifa-præsident blev kendt som manden, der kæmpede for at forbedre forholdene for verdens små fodboldnationer, var det anklagerne om korruption og svindel, som stjal overskrifterne.

Schweizeren, som 10. marts fylder 85 år, har selv en lang amatørkarriere bag sig i fodbold.

I 1975 fik han så jobbet som teknisk direktør i Fifa, og seks år senere sprang han højere op i hierarkiet, da han blev udpeget som ny generalsekretær. Den rolle fortsatte han i, indtil karrierens højdepunkt indtraf i 1998. Da blev schweizeren, som blev født i den lille by Visp med cirka 8000 indbyggere, valgt som ny Fifa-topchef.

Han blev genvalgt til posten flere gange. Men den 25. september 2015 indledte de schweiziske myndigheder en sag mod Blatter. Han var mistænkt for at have foretaget en mistænkelig pengeoverførsel på flere millioner kroner til den daværende Uefa-præsident og Fifa-vicepræsident Michel Platini.

Blatter besluttede sig derefter for at træde tilbage, få dage efter han for femte gang i træk var blevet valgt til posten på trods af anklagerne mod ham. To måneder senere blev Blatter af Fifas etiske komité idømt otte års karantæne fra alle fodboldrelaterede aktiviteter. Karantænen blev senere nedsat til seks år.


Blatter er også blandt nøglepersonerne i en undersøgelse om mulig korruption ved valget af Tyskland som vært for VM i fodbold i 2006.I juli 2015, to måneder før undersøgelsen af Blatter blev indledt, sagde han til BBC i et interview: - Fifa er ikke korrupt. Der er ingen korruption i fodbold.

Men bedst som man troede, at Sepp Blatter var færdig med at tiltrække sig negativ opmærksomhed, dukkede nye sager op. Han blev mistænkt for at have forbrudt sig mod forpligtelserne som leder af Fifa ved at have underskrevet en kontrakt om tv-rettigheder i 2005 med det caribiske fodboldforbund og dets præsident Jack Warner, som siden solgte rettighederne til skyhøje priser.

Blatter er også blandt nøglepersonerne i en undersøgelse om mulig korruption ved valget af Tyskland som vært for VM i fodbold i 2006. Sepp Blatter er indtil videre kun blevet dømt for den mistænkelige pengeoverførsel til Platini.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Irak-krigen tændte EL-profils politiske ild

Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Holstebro

55-årig gemte stikvåben i bilen

Annonce