Annonce
Holstebro

36 dyr dræbt i nye angreb

Fårehyrde Berit Kiilerich har mistet 35 lam og ét får hen over påsken. Nu vil hun sove ude - i sin bil - tæt på dyrene for at beskytte dem mod nye angreb. Arkivfoto.
Hen over påsken er 36 får og lam på Lystbækgaard blevet fundet døde, bidt ihjel. De seneste angreb adskiller sig fra tidligere ulve-angreb i området, fortæller vildtkonsulent.
Annonce

Ulfborg: Ikke mindre end tre gange i løbet af påsken er får og lam blevet angrebet på Lystbækgård i Ulfborg. I alt er 36 dyr fundet døde, bidt ihjel af et rovdyr. Vildtkonsulent Jens Henrik Jakobsen fra Naturstyrelsen Vestjylland kan ikke afvise, at det er det nye ulvepar i Stråsø, der står bag angrebene.

- Men det er lidt anderledes i forhold tidligere angreb. Det er sjældent, at vi har oplevet, at så relativt små dyr angribes, fortæller Jens Henrik Jakobsen.

Blandt de 36 dræbte dyr var der et enkelt får og 35 lam, fra helt nyfødte til to-tre måneder gamle.

- I og med at det er så unge dyr, er der kun et enkelt dræbende bid. Lammene er bidt i hovedet eller ned over brystet, fortæller vildtkonsulenten.

Ved angreb på voksne får vil der ofte være flere bid, både direkte i struben og i baglåret.

Krav til hegn

Husdyrholdere kan søge tilskud til ulvesikre hegn inden for områder, hvor Miljøstyrelsen vurderer, at risikoen for ulveangreb er særlig stor.

Der udpeget ét område på 330 km2, som går fra Holstebro vestpå til Vemb sydpå til Tim og østpå til Grønbjerg og tilbage til Holstebro.

Hver ansøger kan maksimalt kan modtage tilskud på op til 105.750 kroner.

Der stille følgende krav:

Hegnet skal bestå af eltråde eller eltråde i kombination med et ikke elektrisk hegn.

Nederste eltråd placeres cirka 20 cm over jorden og er på intet sted mere end 30 cm over jorden. Øverste eltråd placeres minimum 110 cm over jorden. Afstanden mellem nederste eltråd og næstnederste hegnstråd (eltråd eller flethegn) må ikke være mere end 20 cm og afstanden mellem øverste og næstøverste hegnstråd (eltråd eller flethegn) må ikke være mere end 30 cm. Ydermere må afstanden mellem de midterste tråde ikke overstige 30 cm.

Spændingen i hegnet skal være mindst 4500 volt, og hegnet må ikke indeholde åbninger, hvorigennem ulven frit kan passere.

Annonce

Indhegning var ikke ulvesikre

De døde dyr blev fundet i to forskellige indhegninger.

Ingen af dem levede op til Miljøstyrelsens krav til ulvesikre hegn, fortæller Jens Henrik Jakobsen:

- Hegnet var kun cirka 90 centimeter, og det skal være mellem 1,10-1,20 meter. Der var kun fire tråde og ikke fem, som der skal være, og spændingen var ikke stor nok.

Det har ikke været muligt at træffe fårehyrde Berik Killerich. Men til TV Midtvest oplyser hun, at hendes dyr er "angste, stressede og nervøse". Hun vil derfor selv sove ude i sin bil, tæt på dyrene, indtil hun har fået et andet sted til dem, hvor de kan gå i fred.

Der er taget dna-prøver af alle døde dyr, og der forventes at gå op mod seks uger, inden man har et svar på, om der er tale om et ulveangreb.

Det er knap tre uger siden, at en anden af områdets fåreavlere - Storålam - også havde et angreb. Natten til onsdag den 3. april blev 16 får fundet bidt ihjel i en fårefold i Sandfærd Plantage, og yderligere ni måtte aflives efter det, som indehaver Jørgen Blazejewicz er overbevist om, var et ulveangreb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Højst 20 kilometer til en test og særlige planer for skolerne: Her er den omfattende testplan for genåbning

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce