Annonce
Lemvig

Debat om Thyborøns turismemæssige fremtid: 30 tilmeldte til borgermøde

Sea War Museum er indrettet i en del af De røde Huse, men har planer om at udvide. Planerne skal dog tænkes ind i et koncept for hele området. Arkivfoto
Håber at mange flere vil tilmelde sig borgermødet og deltage i debatten om Thyborøns turismemæssige fremtid

Thyborøn: Foreløbigt har blot 30 beboere i Thyborøn tilmeldt sig borgermødet torsdag aften, hvor Lemvig Kommune i samarbejde med Real Dania vil fremlægge de projekter, der for tiden arbejdes med i byen. Målet for projekterne er at belyse, hvordan hele området kan udvikles til gavn for turismen, men uden at turismen får en ødelæggende virkning på byen.

- Vi håber da på, der kommer endnu flere borgere til mødet, siger arkitekt Dorte Gad, Lemvig Kommune, der er projektleder.

Annonce

Førstehåndsindtryk

Borgermødet holdes på Kystcentret i Thyborøn, og det bliver første gang, at de lokale borgere kan få et førstehåndsindtryk af, hvad de mange konsulenter i byen arbejder med.

- Vi har både bygnings- og landskabsarkitekter til at arbejde med, hvad der kan skabes i Thyborøn, siger Bolette van Ingen Bro, der er formand for Westcoast Center Jutland, hvis formål er at samle og udvikle Thyborøn som et attraktivt turistområde med centrum omkring De Røde Huse i byen.

Arbejdet er stadigt i gang, og derfor er det for tidligt at forvente præsentation af nye, konkrete ting. Til gengæld bliver der mulighed for at komme med ideer og indspark til, hvordan området kan udvikles og passes ind i eksisterende planer.

To projekter

Der arbejdes med to projekter, der begge er støttet af fonden Real Dania. Den ene er en større, overordnet plan, der skal beskrive, hvordan Thyborøn og Thorsminde kan samarbejde om at udvikle turismen langs med Vestkysten. Planen skal både beskrive strategien, men også give indspark til konkrete projekter.

Det andet projekt handler om "De røde Huse", som Sea War Museum er en del af. Husene var oprindeligt Vandbygningsvæsenets arbejdsbarakker, men i dag ejes de af Lemvig Kommune. Der er endnu ikke taget stilling til, hvordan de kan anvendes, men de skal også tænkes ind i Sea War Museums storstilede plan om at udvide og opføre en separat bygning mellem det nuværende museum og Kystcenteret.

- Derfor snakker konsulenterne tæt sammen med museets ejer, Gert Normann Andersen, om planer og udviklingsideer. På borgermødet vil vi give en status over, hvor langt projektet er, og hvad der kommer til at ske fremover, siger Bolette van Ingen Bro.

Beskrivelse

Først og fremmest handler det om at beskrive, hvordan hele området skal se ud og anvendes. Derefter skal bygningerne renoveres og bevares samtidigt med, at de bliver brugbare for kommende brugere af husene. Endnu er der ikke konkrete ideer på bordet til, hvordan de skal anvendes.

- Der er masser af gode ideer, men de skal passe ind i Thyborøns identitet. Lige nu er der ikke en linje for, hvad vi ønsker i barakkerne, og hvad vi ikke ønsker. Derfor er vi åbne og modtagelige for alle ideer, siger Bolette van Ingen Bro.

Hun håber derfor også, at der på mødet vil dukke interesserede op med nye ideer til, hvordan bygningerne kan anvendes.

Det er fonden, der skal gennemføre planerne, men den skal ikke drive de forskellige ting, som bygningerne kommer til at rumme.

På borgermødet vil der derfor være en gennemgang af projekterne, lige som der bliver mulighed for at deltage i workshops ved kaffebordene sammen med de forskellige rådgiverteams. Her bliver der også mulighed for at spørge nærmere ind til mulighederne hos de forskellige fonde, der står bag projekterne.

- Meningen er, at det ikke skal være en ødelæggende turismeudvikling. Det skal gerne blive noget, som de lokale kan se sig i, siger Dorte Gad.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lige nu: Voldsom brand i halmlade

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce