Danmark

30 borgmestre med fælles opfordring: Lad ikke embedsmænd lave nyt udligningssystem

Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn, er en af de 30 borgmestre, der opfordrer Folketinget til at nedsætte et uvildigt eksperthold til at lave en ny og fair udligningsordning. Den gamle er lige til at skrotte, mener borgmestrene. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
I et åbent brev til alle folketingsmedlemmer opfordrer 30 borgmestre sammen med Balance Danmark og Landdistrikternes Fællesråd Folketinget til at nedsætte et hold af uvildige eksperter, der skal skrue et nyt og mere fair udligningssystem sammen.

Udligning: De siger det ikke direkte, de 30 borgmestre, der tirsdag sendte et åbent brev til samtlige folketingsmedlemmer og -kandidater. Men de har tilsyneladende ikke nok tillid til at embedsmænd i Indenrigsministeriet kan skrue et nyt og fair udligningssystem sammen efter valget. Derfor foreslår de sammen med Balance Danmark og Landdistrikternes Fællesråd, at "Folketinget efter det kommende valg nedsætter en hurtigt arbejdende, uvildig kommission styret af eksterne eksperter - ikke embedsmænd i Indenrigsministeriet".

Arne Boelt (S), der er borgmester i Hjørring Kommune og en af afsenderne af brevet, forklarer:

- Ministeriets embedsværk er nu engang tættere på Københavns Kommune end Hjørring Kommune. Sidst der kom nyt system, havde Københavns Kommune opdateret sine registre lige inden. Det er lovligt nok, at ministre kan politisere, og at embedsværket kan arbejde efter bestilling fra en minister. Men vi har brug for, at der bliver trukket en streg i sandet, så vi får et system, danskerne igen kan have tillid til.

- Uden pres fra baglande

Udligningsordningen, der hvert år flytter milliarder af kroner rundt mellem landets kommuner, har været under pres i årevis. Adskillige gange har kommuner påpeget fejl i systemet, og politisk er der bred enighed om, at en reform af udligningsordningen er en bunden opgave for den nye regering efter valget. Men nu vil borgmestrene være sikre på, det bliver gjort ordentligt denne gang.

- Vi skal have en uvildig kommission for at få diskussionen ud af det politiske rum, hvor man har siddet og fedtet rundt med det i årevis og lavet de mange forskellige ordninger, som ikke virker, siger borgmester i Fanø Kommune Sofie Valbjørn (AL).

Regeringens plan var, at der skulle laves en ny aftale om udligning allerede sidste år. Men efter månedlange forhandlinger måtte indenrigsminister Simon Ammitzbøl-Bille (LA) kaste håndklædet i ringen efter splittelser både internt i regeringen og mellem regeringen og DF og Socialdemokratiet.

For at undgå at en ny forhandling om en udligningsreform ender i samme splittelse som sidste år, mener Sønderborg Kommunes borgmester, Erik Lauritzen (S), at det er nødvendigt, at det bliver uvildige eksperter, der skruer et nyt udligningssystem sammen. Den udmelding er borgmester i Nordfyns Kommune Morten Andersen (V) enig i:

- Jeg har en forventning om, at uvildige, kloge hoveder med forstand på kommunale forhold vil kunne ramme et bedre resultat, fordi de kan arbejde uden pres fra politiske baglande, siger han.

Borgmestre vil starte forfra

Borgmestrene forklarer desuden, at en uvildig kommision vil give muligheden for at starte helt forfra med opbygningen af et nyt udligningssystem.

- Det er vigtigt for mig, vi får startet på noget, der ligner et blankt stykke papir. Det tror jeg bedre en uvildig kommision kan håndtere end embedsmænd, siger Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Formålet med den kommunale udligning er at sikre, at alle kommuner har et nogenlunde ens serviceniveau over for borgerne. Men det mener de 30 borgmestre ikke at ordningen lever op til i dag.

"Det er ikke rimeligt, at ældre, der bor uden for hovedstadsområdet, i gennemsnit skal betale mere i skat og samtidig acceptere en ringere pleje. Det er ikke rimeligt, at forældre, der bor uden for hovedstadsområdet, i gennemsnit skal betale mere i skat og samtidig acceptere ringere forhold for deres børn i vuggestuen, børnehaven og i folkeskolen", skriver de blandt andet i brevet.

0/0
Annonce
Kultur For abonnenter

Rod'et affære: Stewart sejlede i Boxen

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Danmark

DMI advarer: Risiko for lokale skybrud

Danmark

Paludan sendte brev til 500: Alle i chikaneoffers omgangskreds skulle kende hans version

Danmark For abonnenter

Se billederne: Greven af Egeskov hemmeligt gift med prinsesse

Kultur For abonnenter

Anne, Sanne og Lis triumferede: Fortræffelig fredagsfest med toptunet trekløver

Forrygende: De 7000 publikummere i Ceres Arena i Aarhus genererer en elektricitet, som forplanter sig ned i halgulvet, allerede inden Anne, Sanne og Lis indtager scenen. Med dette publikum i ryggen kan det ikke gå galt, tænker jeg et par minutter før kampstart. Den forudsigelse viser sig at holde stik. Lyden i arenaen er fremragende (omend til den høje side), bandet spiller nærmest fejlfrit og de tre kvinder, som alles øjne og ører hviler på, leverer ikke mindre end en pragtpræstation. Allerede fra åbningsnummeret, Anne Linnet Bands "You're Crazy", konstaterer jeg, at de tre ikoniske, danske sangerinder synger markant bedre end flertallet af deres jævnaldrende mandlige kolleger. I de første sange er det især Sanne Salomonsens soulede stemme, som imponerer mig. Jeg har ikke hørt hende synge bedre i 15 år. Det er sikkert, selvsikkert og sprudler af determination. Da hun alene på scenen trakterer med "Det er ikke det, du siger", er det svært ikke at få gåsehud i den glohede arena. Ufatteligt, at hun kan proppe så meget nerve og sjæl ind i et nummer, hun må have fremført mange hundrede gange.

Danmark

Funding: Her er tre ting Løkkes velfærdsløfte lærte os

Erhverv For abonnenter

Godt for svinebønder - skidt for forbrugerne: Syge grise i Kina udløser eksplosive prishop

Danmark

Nu er dommen faldet: Eks-politiker erkender 73 sexorgier i hele Danmark

Annonce