Annonce
Ulfborg/Vemb

29-årige Kenneth kørte ambulance ned til krigens grænseland: - Da jeg kom ind af døren til min familie, begyndte tårerne at trille

Kenneth Husted Andersen arbejder til dagligt som montør og deltidsbrandmand. Han er uddannet landbrugsmaskinmekaniker og var med som mekaniker og chauffør på turen ned til Ukraines grænse, som 60 frivillige Falck-folk fra Danmark skulle levere ambulancer ned til. Privatfoto: Kenneth Husted Andersen
Det var en på mange måder voldsom tur ned til Ukraines grænseland, 29-årige Kenneth Husted Andersen, var på i weekenden. Han havde meldt sig som frivillig til at køre 30 ambulancer ned til grænsen til det krigshærgede land.

Ulfborg: Mandag formiddag er Kenneth Husted Andersen lige vågnet, da avisen ringer. Søvnen har varet 15 timer i streg. Det er 18 timer siden, han kom hjem til Ulfborg igen.

- Hele weekenden igennem har jeg haft klumper i halsen. Men da jeg kom ind af døren til min familie, der trillede tårerne, siger den 29-årige Vestas-montør og deltidsbrandmand.

Der skal ellers noget til at ryste en vestjyde som ham. For han har været med ude til mange brande gennem tiden - også mange af de "trælse" - som han selv udtrykker det.

Annonce

Men turen ned til det polsk-ukrainske grænseland, er alligevel noget af det mest voldsomme, han har oplevet.

De havde ingenting i deres blikke, når man så på dem. Det var bare tomt det hele. Der var mange små børn og spædbørn, som jo ikke vidste, hvad der foregik. Jeg har selv en datter på to år og en mere på vej, og det her ramte mig noget hårdere, end jeg havde regnet med.

Kenneth Husted Andersen, montør, deltidsbrandmand og frivillig ambulance-chauffør

Onsdag i sidste uge søgte Falck 60 mand, der kunne køre 30 ambulancer til det sydøstlige Polen, hvor de skal indgå i lokale beredskaber og hjælpe tilskadekomne i krigen.

Det skulle Kenneth Husted Andersen ikke tænke længe over, og han meldte sig omgående til.

- Det er helt naturligt som brandmand gerne at ville hjælpe andre. Videoer med unge kvinder med børn på flugt, det er hårdt at se på, så det her skulle jeg bare med til, siger han.

Nedrullede vinduer

Så fredag morgen kørte han afsted mod Sorø og dernæst Ringsted, hvor ambulancerne blev gjort klar med udstyr. Og så gik turen ellers til færgen ved Gedser, der sejlede ambulance-folket til Rostock.

- Der var danskere, der vinkede til os fra motorvejsbroer på vejen, og på færgen kom en ansat hen med fire kasser sodavand og Redbull og takkede os, siger han.

Fra Rostock og ned til først Warszawa og dernæst Lublin, blev de seks kolonner af ambulancer flere gange overhalt af folk, der ville vise deres støtte:

- Der var lastbilchauffører, der rullede vinduerne ned og takkede os og bilister, der rullede vinduet ned og sendte hjertetegn til os. Vi blev også overhalet af en polsk ambulance, som tændte deres blå blink som hilsen, siger Kenneth Husted Andersen.

Ambulance-chaufførerne havde oprindeligt polske Lublin - 75 kilometer fra den ukrainske grænse - som endestation.

- Men undervejs derned fik vi at vide, at der alligevel ikke var chauffører, der så kunne køre ambulancerne tættere på grænsen, så vi blev spurgt, om vi kunne fortsætte ned tættere på grænsen, og nærmest før ambulancedirektøren var færdig med at stille spørgsmålet, blev der råbt ja rundt om i ambulancerne, siger han.

Annonce

Det største indtryk

Kenneth Husted Andersen er stadig usikker på, hvor tæt de var på den ukrainske grænse, da ambulancerne blev sat på togvogne, og de 60 folk fra Falck på en bus hjemad.

Men det var på en rasteplads ikke langt fra grænsen, at det største indtryk satte sig fast.

Overalt blev der uddelt tæpper og mad til ukrainske flygtninge, der primært bestod af kvinder og børn. Det var næsten umuligt at få en mand i syne.

- De havde ingenting i deres blikke, når man så på dem. Det var bare tomt det hele. Der var mange små børn og spædbørn, som jo ikke vidste, hvad der foregik. Jeg har selv en datter på to år og en mere på vej, og det her ramte mig noget hårdere, end jeg havde regnet med, siger han.

Annonce

Hjemme i Ulfborg

Knapt et døgn senere - klokken halv fire søndag eftermiddag - kunne han igen træde ind i hjemmet i Ulfborg. Og nu er det hverdagen og den danske tryghed, der igen danner rammerne.

- Det er underligt. Og det vil tage noget tid for mig at komme ovenpå. Men det er jo ikke mere end 1500 kilometer væk, at de jo ikke engang har en seng at sove i, siger han.

Og kunne han finde på at tage afsted igen?

- Ja. Hvis buddet kommer, siger jeg ja.

Annonce
Navne For abonnenter

Til Minde Om: Næste gang du besøger hallen i Mejdal, bør du kende historien om Elmer Andersen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Holstebro For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Lemvig

Midlertidige standpladser, ja tak: Jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere mennesker kommer der

Holstebro

Har du nogensinde stjålet? Maria har nuppet venindens Barbie-kjole og Karina har taget forældrenes smøger - men stjæler man også tørfisk?

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Sport For abonnenter

Kender du Sisstiss? Det gør 24.700 på Instagram, og de elsker ærligheden, vejledningen og energien

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Holstebro

Varehus har ligget samme sted i over 30 år, men åbner snart i nyt område: - Vi havde nogle forhold, som ikke var optimale

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Alarm 112

21-årig motorcyklist død efter soloulykke uden for Skive

Sport For abonnenter

Regnskabet er gjort op efter en sæson, som slet ikke har levet op til forventningerne: Stregspillerne ligger i bunden af karakterlisten

Navne

Finn Orvad: Jeg ville gerne være bedre til ikke at lade mig gå på af konflikter

Annonce