Annonce
Holstebro

27 huse bygget ulovligt i Halgård

27 huse i Halgård på Under Rødtjørnen og Under Hvidtjørnen er bygget ulovligt, men nu vil kommunen formentlig ændre lokalplanen så 20 af husene bliver lovlige, mens de sidste skal søge om en dispensation. Foto: Morten Stricker

I nyt boligområde i Halgård er 27 huse dømt ulovlige, efter at kommunen har været på inspektion. Nu skal teknisk udvalg diskutere, om den vil ældre lokalplanen, så i hvert fald 20 af husejerne kan ånde lettet op.

HOLSTEBRO: I nybyggerområdet Halgård er 27 huse ifølge den gældende lokalplan bygget ulovligt. De 27 huse ligger alle på vejene Under Rødtjørnen eller Under Hvidtjørnen i Halgård.

- Jeg har kun haft ansvaret for dette område siden november, men mig bekendt har man ikke haft nogle sager af denne størrelse før, siger Torben Mølgaard, som er konstitueret chef for Byggeri og Ejendomme ved Holstebro Kommune og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at byggeriet er udført på trods af de krav, som vi har stillet i byggesagsbehandlingen.

De to veje ligger i et skrånende terræn i en ny udstykning syd for Herningvej.

Da Teknik og Miljø var på inspektion i Halgård Vest fandt teknikerne, at de 27 huse enten havde opsat støttemure eller terrænreguleret på deres grunde med mere end de tilladte 50 centimeter.

- Vi har to muligheder nu. Vi kan enten søge at retligt lovliggøre dem eller fysisk lovliggøre dem. Vi vurderer, at vi ved at lette på nogle få ting i lokalplanen, kan gøre de fleste lovlige, siger Torben Mølgaard.

Forvaltningen foreslår, at man fjerner kravet i lokalplanen om, at der maksimalt må være en synlig sokkelhøjde på 40 centimeter, mens at det skal være muligt at terrænregulere op til 60 centimeter.

- Hvis man ændrer lokalplanen, så kan vi sikre, at man fastholder det, der var sigtet med lokalplanen, siger han.

Sigtet med lokalplanen var, at skabe et attraktivt boligområde, hvor boligerne er tilpasset det skrånende terræn, således at flest mulige får glæde af udsigten.

En ændring af lokalplanen vil lovliggøre 20 af de 27 huse, mens de sidste syv enten skal have en dispensation - eller skal ændre det byggeri, de har lavet.

I juni sidste år gav teknisk udvalg dispensation til en ejendom, der var bygget i strid med flere krav i den gældende lokalplan. Klaus Flæng (S), der er formand for teknisk udvalg, mener dog ikke, at det er noget, der kan have givet de 27 husejere en forventning om, at kommunen ville acceptere, at der blev bygget i strid med lokalplanen.

- De to sager er meget forskellige, og derfor kan man ikke sige, at de har noget med hinanden at gøre, siger han.

Annonce

Jeg har kun haft ansvaret for dette område siden november, men mig bekendt har man ikke haft nogle sager af denne størrelse før.

Torben Mølgaard, konstitueret chef for Byggeri og Ejendomme ved Holstebro Kommune
Det drejer sig om at nogle af husejerne har etableret støttemure og terrænreguleret mere end de tilladte 50 centimeter. Foto: Morten Stricker

Kan danne præcedens

Klaus Flæng kan ikke komme med nogen forklaring på, hvorfor 27 huse er bygget i strid med lokalplanen.

- Jeg synes, at vi er ret tydelige i vores lokalplan, men vi er nødt til at undersøge, hvad det er, der er gået galt, siden der kan være så mange, som ikke efterelever lokalplanen, siger han.

- Jeg skal ikke kunne sige, om det er ejerne selv, der har gjort det, eller om det er dårlig rådgivning, der ligger til grund, fortsætter Klaus Flæng.

Formanden fortæller, at han håber, der kan være enighed i udvalget, når udvalget skal drøfte sagen og tage en beslutning.

- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at diskutere, om det her kan danne præcedens. Det kan godt være, at vi bliver enige om, at vi simpelthen er nødt til at trække en stor streg i sandet, men det er helt klart noget, som vi skal diskutere på vores udvalgsmøde, siger han.

- Jeg kan dog forestille mig, at der er en del husejere ude i Halgård, som vil følge med i, hvad vi beslutter, siger han.

Klaus Flæng (S) frygter, at det kan danne præcedens, hvis lokalplanen bliver ændret. Derfor er det blandt andet noget, som han vil have diskuteret på tirsdagens udvalgsmøde. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce