Annonce
Læserbrev

25000 EU-lobbyister. De bør registreres

Foto: Lars Aarø. Fokus

Debat: Der er titusindvis af lobbyister, der arbejder i Bruxelles for at påvirke de beslutninger, som EU-politikerne træffer. Det er på tide at vi får et lobbyregister, så borgerne kan vide, hvilke interesser deres politikere bliver påvirket af.

Der er valg til Europa-Parlamentet den 26. maj. Her skal vi vælge de mennesker, der skal repræsentere os i lovgivningsmaskinen i EU. Men ud over politikerne er der en masse virksomheder og NGO’er der via lobbyister forsøger at påvirke lovgivningen med argumenter og synspunkter. Faktisk er der ifølge organisationen Transparency International mindst 25.000 lobbyister i Bruxelles.

EU er vigtig for de mange virksomheder, der bliver påvirket af regler om for eksempel hvilke typer lån en bank må udstede, eller hvilke kemikalier en tøjproducent må tilføre et par jeans. Det er helt fair, at de virksomheder, der bliver påvirket af EU også har en holdning til de love, som politikerne vedtager. Ligesom forskellige NGO’er som for eksempel Greenpeace også har lobbyister, der taler med politikere. Men vi må have frem i lyset, hvem der påvirker de beslutninger, der træffes i EU.

Jeg mener, vi skal have et lobbyregister, hvor alle lobbyfirmaer skal registrere sig og fortælle hvor mange lobbyister de har, hvor mange penge de bruger, og hvem de mødes med. Så kan borgerne se hvem deres politiker mødes med og måske bliver påvirket af.

Hvis EU skal have legitimitet, er det vigtigt at få styrket den demokratiske kontrol. Vi vil ikke have lukkede møder og korridorsnakke, hvor man ikke kan få indsigt i baggrunden for de beslutninger, der træffes. Vi vil have åbenhed. Lad os bruge valget den 26. maj til at få vedtaget et obligatorisk lobbyregister for EU.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce