Annonce
Vinderup

25 år efter drabssagen der rystede Vestjylland: I næsten 16 år kunne Dennis’ morder gemme sig i mørket

Børnehjemsdrengen Dennis Rostel blev bortført fra en teltlejr ved Selker Noor i Slesvig den 24. juli 1995. To uger senere blev den otte-årige drengs lig fundet i en sandbanke i Skånsø Plantage ved Vinderup. Arkivfoto: Tysk politi
Denne sommer er det 25 år siden den pædofile seriemorder Martin Ney bortførte en otte-årig dreng fra en teltlejr i Slesvig, tog ham med til et sommerhus i nærheden af Holstebro, agerede far og søn i nogle dage, dræbte ham og begravede ham i en sandbanke i Skånsø Plantage ved Vinderup, hvor han blev fundet den 8. august 1995.
Annonce

Skånsø: I sommeren 1995 havde en 24-årig tysk pædagog lejet et sommerhus i nærheden af Holstebro.

Mandens navn var Martin Ney. Han flyttede ind i sommerhuset lørdag 22. juli, som han havde lejet frem til lørdag 29. juli, men opholdet i Vestjylland begyndte hurtigt at kede ham. Der skete ikke nok, og derfor tog han en forfærdelig beslutning, som desværre ikke var fremmed for ham, og som skulle komme til at koste otte-årig Dennis Rostel livet.

Under det uskyldige ydre havde pædagogen en nemlig skyggeside, en mørk hemmelighed. Iklædt en sort maske, der i medierne gav ham tilnavnet ”Der Maskenmann”, havde han over flere år begået overgreb mod børn og i mindst et tilfælde dræbt et barn, 13-årige Stefan Jahr i 1992. Og nu drev kedsomheden ham på jagt efter et nyt offer.

Martin Ney satte sig i sin bil og kørte de cirka 260 kilometer sydpå, tilbage over den dansk-tyske grænse, til en teltlejr for børn ved Selker Noor i Slesvig. Her sneg han sig ind i et af teltene, hvor han fandt børnehjems-drengen Dennis Rostel, som han overtalte til at tage med på ’et eventyr i Danmark’.

Sammen kørte de tilbage til sommerhuset, hvor Martin Ney og Dennis Rostel de følgende dage tog på flere ture i området. Vidste man ikke bedre, ville det have været svært ikke at tage dem for en far og en søn på sommerferie og det var også sådan det føltes.

- Det lyder vanvittigt, men jeg følte, at jeg var hans far, har Martin Ney ifølge nyhedsmagasinet Stern fortalt til tysk politis efterforskere, efter seriemorderen endeligt blev anholdt i april 2011.

Annonce

Slettede sporene

Mod slutningen af ferien begyndte idyllen dog at ebbe ud. Far og søn-legen kunne ikke vare ved for evigt, og Martin Ney vidste godt, at han ikke kunne tage Dennis Rostel med tilbage til Tyskland.

Drengen havde set ham uden masken og ville kunne identificere sin bortfører. Risikoen for at blive opdaget og stillet til ansvar for flere års forbrydelser mod børn var for stor til, at han reelt set havde noget valg. Dennis Rostel måtte tages ud af ligningen.

- Jeg kvalte ham, erkendte Martin Ney overfor politiets efterforskere.

Martin Ney

Martin Ney, født den 12. december 1970 i Bremen, er en dømt tysk seriemorder, der i medierne blev kendt som både 'Der Maskenmann' og 'Der Schwarze Mann', fordi han altid bar en sort maske under sine forbrydelser.

Han var aktiv i årene 1992 til 2004, i hvilken periode han har erkendt at have dræbt tre børn og begået seksult overgreb mod mindst 40.

Blev arresteret den 15. april 2011. Den 27. februar 2012 blev han dømt til fængsel på livstid.

Har også været mistænkt for at stå bag drabene på franske Jonathan Coulom and hollandske Nicky Verstappen, hvilket han dog har nægtet alt om og aldrig er blevet dømt for.

Ifølge drabsmanden selv, var ingen af de tre barnedrab, han senere blev dømt for, en del af hans seksuelle tiltrækning. Han var ganske rigtigt pædofil, men dræbte ikke børn af lyst, men af nød. For at slette sine spor.

Efter at have kvalt Dennis Rostel begravede han liget af drengen i en sandbanke på Hvidemosevej i Skånsø Plantage. En høj sandbanke helt ud til vejen, hvor egnens unge drenge ofte ræsede på deres knallerter og BMX-cykler, i det ellers ret så øde skovområde 13 kilometer fra det lejede sommerhus.

Med liget begravet og gemt langt ude i skoven, kunne Martin Ney med ro i maven køre tilbage til Tyskland. Døde børn taler ikke og problemet var løst - i hvert fald for en stund.

Annonce

Et barnelig i skoven

Halvanden uge skulle der gå, før nogen igen så den lille tyske dreng. Altså det, der var tilbage af ham.

Tirsdag 8. august var en lun sommerdag i det vestjyske. Daværende vicepolitimester og anklager ved politiet i Holstebro, Søren Staun var kun lige kommet hjem til familiens bopæl på Hvidemosevej, da et hold uventede gæster vendte op og ned på det, der indtil da havde lignet en stille og rolig eftermiddag.

-Jeg sad på terrassen med min kone Inger. Jeg havde været på kontoret hele dagen, og jeg var først lige kommet hjem, så jeg havde egentligt tænkt mig at sidde og slappe lidt af, da en tysk folkevogn drejede ind på gårdspladsen, fortalte Søren Staun i stort interview med Dagbladet Holstebro i 2010, hvor Dennis Rostel-sagen endnu var et uopklaret mysterium.

- Det var en langsommelig proces. En skovlfuld sand ad gangen. Så skulle retsmedicineren se, hvad der eventuelt skulle gemmes. Det tog over tre timer at grave liget fri, fortalte kriminalassistent Flemming Broch i 2010 til Dagbladet Holstebro om undersøgelserne af gerningsstedet. Arkivfoto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

En tysk familie havde set noget stikke op af sandbanken, der lå omkring 800 meter fra Søren Stauns hjem, og politimanden gik derfor med faren i den tyske familie ned for at kigge nærmere på stedet. Her mødte dem et frygteligt syn af en lille hvid, misdannet hånd, der stak op af sandet.

Søren Staun var rutineret nok til at kunne se at der var tale om en alvorlig forbrydelse, når han stod foran den. Der blev sendt bud efter betjente inde fra Holstebro, ligesom retsmedicinerne blev tilkaldt fra Aarhus. Også eksperter fra Central Bureauet fra København blev tilkaldt, for at sikre eventuelle fingeraftryk på det lille drengelig.

Selvom solen stadigt stod højt på himlen var mørket med et trukket ind over en dejlig sensommerdag i det vestjyske.

- Vejret var godt. Det var en rigtig skøn sensommeraften, hvilket stod i skærende kontrast til den situation, vi stod med ude i plantagen, har daværende kriminalinspektør Frede Rosenberg fortalt.

Annonce

Uopklaret i næsten 16 år

I løbet af natten blev liget gravet fri med hjælp fra Beredskabsstyrelsen i Herning, men nedgravningen i sandet havde været med til at fremskynde ligets forrådnelsesproces, så det var mere end svært at få identificeret ofret.

Efter at have konstateret at ingen danske børn var meldt savnet, sendte dansk politi en orientering om fundet ud til deres europæiske kollegaer. Inden længe kom der svar fra Tyskland.

- En otte-årig tysk dreng, der har været forsvundet siden 24. juli, er kriminalpolitiets vigtigste spor i sagen om det drengelig, der tirsdag blev fundet nedgravet i sand i et naturområde ved Vinderup mellem Holstebro og Skive. Kriminalinspektør Frede Rosenberg, Holstebro, oplyser, at den otte-årige Dennis Rostel fra delstaten Nordrhein-Westfalen forsvandt fra et lejrophold nær Slesvig by den 24. juli om morgenen, lød det i et nyhedstelegram fra Ritzaus Bureau onsdag eftermiddag.

24 timer efter Søren Staun havde anmeldt fundet af liget, havde politiet nu et navn. Et par dage senere lykkedes det at få bekræftet identiteten ved at sammenligne fingeraftryk fra liget med tilsvarende fra Dennis Rostels skolebøger, ligesom tænderne matchede beskrivelsen i den tyske drengs tandkort.

Fantomtegning af den formodede maskemand, udsendt af politiet i den tyske delstat Niedersachsen i 90'erne. Foto: Politiet i Niedersachsen

Politiet gennemførte den kommende tid hundredvis af afhøringer, ligesom man modtog tip fra hele landet. Størstedelen af dem var dog blinde og reelt set ubruglige.

- Der var folk på Fanø, som havde set en mand og en dreng sammen. Der var folk i Skagen, som havde set en dreng, der kunne minde om Dennis. Vi fik i hundredvis af henvendelser fra hele landet. Det var meget få af disse, vi fandt interessante. Det er ganske normalt, at politiet modtager mange henvendelser i sådanne sager, men mængden af henvendelser overraskede os i denne sag, fortalte Frede Rosenberg i et interview 15 år efter fundet af Dennis Rostels lig.

Da 1995 var ved at løbe tør for dage måtte man efterhånden erkende, at man var løbet tør for ledetråde i sagen - og det var uden at have haft så meget som en eneste mistænkt inde til afhøring. Så den 14. december placerede kriminalassistenten Flemming Broch sagsakterne i arkivskabet og skrev 'sagen uopklaret' på kasserne.

Annonce

Endeligt klappede fælden

De næste 15 år kom man reelt set ikke tættere på en opklaring, selv om tysk politi et par gange troede, at de var tæt på. Særligt en belgisk og en tysk mand, blev undervejs mistænkt for at stå bag drabet på Dennis Rostel, myndighederne kunne ikke finde tilstrækkelige beviser mod dem.

I stedet blev tysk politi i foråret 2011 ledt ind på det spor, der skulle føre til anholdelsen af den nu 40-årige Martin Ney. Politiet kendte den i Hamborg bosiddende pædagog som en af landets kendte sexforbrydere, efter man 9. marts 2006 havde beslaglagt hans computer i forbindelse med en sag om afpresning og konstateret, at han var i besiddelse af børnepornografiske billeder.

Men det var først, da et tidligere offer henvendte sig til politiet med nye oplysninger, at sigtekornet blev rettet mod den nu 40-årige Martin Ney. En i medierne offentliggjort skitsetegning af maskemanden havde fået ofret til at huske en episode på en ferielejr i 1995, hvor en vejleder ved navn Martin havde stillet drengen flere spørgsmål og fået ham til at tegne skitser over sit hjem. Nogle måneder senere havde en maskeret mand brudt ind i hjemmet om natten og mishandlet drengen i sin barneseng. Vejlederen, der havde stillet spørgsmålene var Martin Ney, som blev anholdt om morgenen 15. april 2011.

Martin Ney var født i Bremen i december 1970 ind i en skilsmissefamilie. Tidligere naboer fortalte til magasinet Stern at faren skulle have været voldelig, så moren, der var sygeplejerske, endte med at opfostre parrets to sønner alene, sammen med en tredje søn, hun havde fået sammen med en anden mand. På pædofile netværk på internettet gik han under brugernavnet 'GerdX'.

Denne gang havde politiet, næsten 16 år efter liget af Dennis Rostel blev fundet i Skånsø Plantage, fundet deres gerningsmand. Efter flere afhøringer erkendte Martin Ney at stået bag drabene på tre unge drenge, samt seksuelle overgreb mod mere end 40 andre børn.

De tre dræbte drenge var Stefan Jahr i 1992, Dennis Rostel i 1995 og Dennis Klein i 2001.

Et par måneder senere, 15. juli 2011, rejste anklagemyndigheden tiltale mod Martin Ney for de tre mord, samt 20 af overgrebene. Den 27. februar 2012 blev den pædofile pædagog idømt fængsel på livstid for sine forbrydelser.

- Jeg ved, at jeg har begået en række forfærdelige handlinger. Jeg har dræbt tre mennesker, sagde Martin Ney ifølge Spiegel i sin afsluttende bemærkning under retssagen, rettet direkte mod ofrenes forældre.


Jeg ved, at jeg har begået en række forfærdelige handlinger. Jeg har dræbt tre mennesker.

Martin Ney, i sin afsluttende bemærkning under retssagen, rettet direkte mod ofrenes forældre.
Annonce
Annonce
Lemvig

Børn formede is til skulpturer

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Faerch kæmper om plastprisen

Struer

Værtshuset Bubsi er nu åbent igen

Annonce