Annonce
Danmark

2000 danskere svindles for deres NemID om året: Konsekvenserne kan forfølge ofre i årevis

Hvis man bliver udsat for svindel med sin NemID, kan man være plaget af det i meget lang tid efter. Arkivfoto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix
Man skal ikke afgive sit NemID over telefonen under nogen omstændigheder, påpeger myndighederne. Alligevel lokkes mange til at gøre det, og konsekvenserne både økonomisk og psykisk kan vare ved i flere år.

Svindel: Falske mails fra Skat og svindlere, der ringer og udgiver sig for at være fra banken eller skifteretten, er nogle af de metoder, som fupmagere bruger til at franarre danskere deres NemID med henblik på at bruge det til økonomisk kriminalitet. Ofrene risikerer at skulle bruge årevis på at tale med kreditorer efterfølgende. Både oprydningsarbejdet og oplevelsen af at blive snydt kan være en hård kamp. Svindlerne både gode og overbevisende, fortæller Trine Møller, der er centerchef hos Landsdækkende Center for IT-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK), som behandler anmeldelser vedrørende IT-relateret kriminalitet. - Ved NemID er regel nummer ét, at du aldrig nogensinde telefonisk skal udlevere personlige oplysninger til nogen. Hverken banker, Nets eller Skat vil nogensinde ringe til dig og bede om de oplysninger, advarer Trine Møller.

Annonce
Ofrene kan opleve både skyldfølelse og føle sig dumme. De kan også have svært ved at snakke om det

Knut Arild Gulbrandsen, Offerrådgivningen

Grimme eksempler

Alligevel vurderer forsker og kriminolog Peter Kruize, at omkring 2000 danskere årligt bliver ofre for svindel ved, at nogen uretmæssigt bruger deres NemID. Tallet stemmer overens med erfaringerne hos LCIK, bekræfter Trine Møller. Det er ikke muligt at komme frem til et præcist tal, da forbrydelser med et NemID ikke bliver registreret for sig selv. Omkring 20 ofre har i 2019 kontaktet Offerrådgivningen, fortæller organisationens landsformand og presseansvarlig, Knut Arild Gulbrandsen. - Vi har haft nogle rigtig grimme eksempler, hvor folk har fået stjålet deres NemID, som er blevet brugt til at købe alt fra mobiltelefoner til fjernsyn. Pludselig skal man forholde sig til en masse kreditorer, og det kan være sin sag at få bevist, at man ikke har noget med det at gøre. Det kan have enormt store konsekvenser, og folk havner i Ribers (RKI, register over dårlige betalere, red.) på grund af den her slags sager, hvilket er de mere alvorlige tilfælde, fortæller Knut Arild Gulbrandsen.

Stort oprydningsarbejde

Knut Arild Gulbrandse har selv været rådgiver for nogle af ofrene. Det har lært ham, at når en svindler først får fat i en andens NemID, kan det tage lang tid at rydde op. - En af dem, jeg har talt med, fik misbrugt sit NemID, hvor svindlerne købte en masse ting. Han modtager stadig krav fra kreditorer tre år efter. - Der ligger en dom på, at han er uskyldig, men han skal alligevel reagere hver gang, der kommer nye krav, ellers begynder det med fogedret og så videre. Sådan nogle sager kan stå på i rigtig lang tid. Han griner lidt af det i dag, men det gjorde han ikke for et år siden, forklarer Knut Arild Gulbrandsen. Han ser flere ting gå igen ved ofre udsat for den form for kriminalitet. - Ofrene kan opleve både skyldfølelse og føle sig dumme. De kan også have svært ved at snakke om det. På den måde er vi et neutralt sted, hvor folk kan henvende sig. Det er en krænkelse af deres privatliv. Selvom svindlerne ikke er inde i folks hjem, er de inde i folks privatsfære. - Reaktionerne og følelserne kan på en måde sammenlignes med et indbrud. Mange er meget private om deres økonomi. Det kan skabe en ubehagelig følelse, når man bruger nettet, beretter Knut Arild Gulbrandsen.

Sådan sikrer du dig mod svindlerne

1. Udlever aldrig dit NemID til nogen. Ingen myndigheder vil nogensinde spørge efter det.

2. Modtager du mails, SMS'er eller lignende med sådan en forespørgsel, bør du slette dem med det samme.

3. Fotografer aldrig dit NemID.

4. Ved at downloade appen "Mit Digitale Forsvar" kan man modtage advarsler fra blandt andet politiet om, hvilke metoder svindlere aktuelt benytter sig af.

Ligesom en fartbøde

Det er meget forskelligt, hvordan ofre for svindel med NemID reagerer alt efter deres personlighed og økonomiske situation, fortæller forsker og kriminolog Peter Kruize.

Han oplever, at ofrene generelt bliver mere påpasselige efterfølgende.

- Som når man får en fart- eller parkeringsbøde. Vi lærer af vores erfaringer, siger han og kommer med et eksempel:

- I Danmark vil man gerne have, at folk har bedre låse på døre og vinduer. Det lykkes bare ikke så godt med at få dem til at købe det. Men dem, der har været udsat for indbrud, vil gerne investere i det, siger Peter Kruize.

Mødet med systemet

Hvilke psykiske konsekvenser, ofrene står tilbage med, afhænger blandt andet af, hvilken oplevelse man får ved at henvende sig til myndighederne, forklarer Peter Kruize. - Og hvis sagen ikke bliver opklaret, kan de ende med at miste troen på systemet, lyder det fra kriminologen. Han har gennem sin forskning talt med en række ofre, som har reageret forskelligt. - I yderste konsekvens kan man blive deprimeret, sygemeldt og have brug for terapi for at komme sig over det. Det kan være skræmmende og traumatisk, siger Peter Kruize.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Fire sigtelser til to mænd

Annonce