Annonce
Lemvig

20 millioner ekstra vender minus til plus

20 millioner kroner var forskellen til den gode side for Lemvig Kommune, når den færdige Udligningsreform sammenligne med regeringens udspil. Arkivfoto
Hvor Lemvig Kommune var den store taber ved regeringens udspil til udligningsreform, blev kommunen den store vinder, da det endelige forligs-resultat blev offentliggjort
Annonce

Lemvig: Solen skinnede tirsdag formiddag over Lemvig, og det gjorde den også, da resultatet af forliget mellem regeringen, Venstre, Det radikale Venstre, SF og Alternativet omkring en ny udligningsreform blev offentliggjort.

Man kan roligt sige, at sorg blev til glæde vendt, hvis man tager de økonomiske briller på.

Hvor Lemvig Kommune ifølge det første forslag fra regeringen stod til at skulle miste 16 millioner kroner, så står Lemvig Kommune til at få en gevinst på 3,3 millioner kroner. Altså næsten 20 millioner kroner bedre.

Detaljerne var ikke officielt bekræftet, da artiklen her skulle skrives, før reformen blev offentliggjort på et pressemøde 11.30. Men pålidelige kilder bekræfter, at det er sådan, det ser ud for Lemvig Kommune.

Borgmester Erik Flyvholm (V) havde heller ikke detaljerne før pressemødet, men han var glad for, at det nu er gået i Lemvig Kommunes retning.

- Jeg er glad for, at Venstre kom med i forhandlingerne, og vi fik et godt bredt forlig. Vi kan glæde os over, at der er blevet lyttet til, hvad vi har sagt, efter det første udspil kom. Der er blevet rykket på forholdet mellem de socioøkonomiske og de demografiske udfordringer, og det er gået vores vej, så vi er kommet med i nogle puljer, så vidt jeg har forstået på nuværende tidspunkt.

Tilmed er det såkaldte finansieringsbidrag blevet låst fast frem for at skulle forhandles hvert år. Lemvig Kommune fik sidste år 11 millioner kroner på den konto, så de penge bevares også . Dermed er skrækscenariet om, at Lemvig Kommune skulle spare 50 millioner kroner på næste års budget væk, selv om der fortsat vil være lagt op til besparelser. Ikke mindst fordi befolkningstallet fortsat falder, og fordi ledigheden vokser på grund af corona-krisen.

Det skyldes, at forligspartierne i Folketinget har skudt væsentligt flere penge i udligningsreformen, at en række af de kommuner, der stod til at tabe på regeringens udspil, er blevet betænkt med flere penge. Lemvig Kommune er en af de kommuner, der scorer mest pr. indbygger på at få del i de ekstra penge.

- Der er skudt mange penge i det her, men resultatet er også blevet meget bedre. Selv om jeg ikke kender detaljerne endnu, så ser det meget positivt ud. Vi slipper ikke for problemer med næste budget, men det ser meget anderledes positivt ud med det her, siger borgmesteren.

Holstebro Kommune fik med 13 millioner kroner også vendt minus til plus på 4,6 millioner kroner, mens Struer Kommune steg med ekstra to millioner kroner til et plus på hele 19 millioner kroner.

Radio4 har talt med et par glade borgmestre og med kommunalforsker Roger Buch om reformen. Lyt med her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Venø Færgen fylder 10 år

Annonce