Annonce
Holstebro

19-årige Benjamin fremstiller verden i træ

Et af Benjamins verdenskort. Med kortet følger en præcis vejledning til, hvordan det hænges op. Indtil videre er der kun blevet solgt et par stykker, men det er håbet, at der kan blive solgt et hver anden eller tredje dag, hvis han skal kunne leve af det fuldtid - her i sabbatåret. Foto: Jan Briks
Benjamin Frederiksen fra Nr. Felding fremstiller verdenskort i træ i sin fars værksted. Han håber, at kunne tage sin nystartede virksomhed med, når han engang skal læse videre på universitet.

Nr. Felding: Da han i sommers blev færdig på HTX i Holstebro, var drømmen at læse videre på universitetet. Men han var ikke helt sikker på, hvilken linje, han ville søge ind på. Så i stedet har 19-årige Benjamin Frederiksen som mange andre unge taget et års sabbat.

Men i stedet for at få et arbejde på en tank, en grill eller måske en fabrik, havde han allerede inden sabbatåret formstøbt planerne til at drive egen virksomhed.

- Jeg startede med at udvikle det omkring april. Men der havde jeg eksaminer at tænke på også, så jeg har brugt sommeren på at udvikle på det, og det var så først nu her 1. oktober, at produktet var godt nok til at kunne sælges, siger Benjamin Frederiksen, der oprettede firmaet "World in Wood".

I sin fars værksted har den unge elektronik-entusiast selv købt og sammensat en CNC-fræser, der meget præcist kan skære træstykker ud, hvis blot den har en skabelon at gå ud fra. Og da Benjamin Frederiksen altid har været glad for at rejse, var planen klar: Han ville lave verdenskort i træ.

Som sagt så gjort, og i dag sælger han både Danmarks- og verdenskort i amerikansk valnød, eg og røget eg. Kortene hænges op med magneter og klistertape.

- Og så følger der 50 magneter med, som man kan sætte på, siger Benjamin Frederiksen, der har lavet hele kortet magnetisk.

Annonce
Han har brugt mange timer af sin barndom i sin fars møbelsnedker-værksted, hvor der blandt andet er blevet skåret træsværd ud. Nu har han selv kastet sig ud i at producere træprodukter. Foto: Jan Briks

På tur til USA

På den måde kan kunderne med kortet vise, hvilke lande de har været i. Ideen kom på en rejse:

- Det kom sig egentlig af, at vi i 2.g med klassen havde været to måneder i USA. Så da jeg kom hjem, ville jeg lave et kort af landet med hver enkelt stat skåret ud. Det blev ikke særlig godt, siger han.

Maskinen var ikke så god, men nu har han så siden fået købt og samlet en bedre.

Alle lande

Den 19-årige iværksætter er, siden sabbatåret gik i gang, blevet klogere på, hvad han vil. Han vil læse elektroteknologi på universitet i Aarhus. Men først skal sabbatåret bruges på at få virksomheden op at køre, så den kan brødføde ham i uni-tiden også. Han tager nemlig maskinen med til Aarhus, når studietiden kommer.

- Jeg håber at kunne komme op og lave et kort hver anden eller tredje dag, siger han og tilføjer:

- Og så skal det gerne være sådan, at man kan bestille kort af alle mulige lande, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce