Annonce
112

19-årig dømt for forsøg på vold: Forsøgte at ramme Rasmus Paludan med et æg

Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs afholdt lørdag den 6. april demonstration i Asagården, hvor en person nu er blevet dømt for forsøg på vold mod partilederen. Arkivfoto: Foto: Morten Stricker.
Tolken havde samme navn som en kendt bokser, forsvareren som en legendarisk udenrigskorrespondent, og klienten blev dømt for forsøg på vold mod Rasmus Paludan, da denne var i Holstebro i april.

Holstebro: Advokat Ib René Laursen burde egentlig være glad.

Godt nok blev hans klient dømt, men han slap med en betinget straf, og kan dermed genoptage sit liv som hidtil.

Alligevel nager det advokaten, at sagen overhovedet er kommet for retten:

- Der kommer en anmeldelse fra en person med tilknytning til Rasmus Paludan. Politiet foretager grundlæggende ikke nogen efterforskning. Bevismaterialet består i videoklip, som anmelderne selv har optaget. Der er i sagen ikke ført bevis for, at min klient ville ramme Rasmus Paludan med et æg, der ikke ført bevis for, at han skulle være blevet ramt. Mon ikke, at Stram Kurs ville have foreviget det på video, hvis han var blevet ramt bare det mindste? Det tror jeg, lød det fra Ib René Laursen i retten.

Han gik efter en frifindelse af sin klient, en 19-årig mand fra boligområdet Trekanten.

- Den her sag kunne og burde være klaret med et tiltalefrafald, lød det efterfølgende fra advokaten, der på udtalen deler fornavn med den legendariske DR-korrespondent Ib Rehné Olsen, der huserede i Cairo i en årrække.

Annonce

Knuser i hånden

Sagen, der ifølge advokaten aldrig burde have været en sag, begyndte tilbage den 6. april, da Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs demonstrerede i Trekanten.

Faktisk mener Ib René Laursen overhovedet ikke, at man kan kalde Rasmus Paludans besøg i boligområdet for demonstration - omend det var anmeldt som sådan.

- Det er sætte nogen op på en piedestal at betegne det som en demonstration, lød det fra ham i retten.

Men under demonstrationen havnede den 19-årige tiltaltes onkel i et skænderi med Paludan. Og i forbindelse med skænderiet hiver den 19-årige tiltalte et æg op af lommen.

- Jeg havde bare ægget i hånden. Jeg ville bare tiltrække mig noget opmærksomhed for at beskytte min onkel, forklarede den 19-årig i retten via sin tolk, der delte navn med den legendariske bokser Muhammed Ali.

Til politiet har den 19-årige i forbindelse med, at han bliver sigtet for forsøg på vold, dog forklaret, at han er stor modstander af Paludans politik, og at han havde besluttet sig for at kaste et æg mod partilederen for Stram Kurs, når han kom til Trekanten.

Uanset hensigten med ægget, når den 19-årige aldrig at kaste det.

Det knuser i den 19-åriges hånd, men på videoen af episoden kan man se, at han løfter hånden i en kastebevægelse, inden han bliver standset af omkringstående. Og netop det, at han løfter hånden og lægger an til et kast, valgte retten at lægge til grund for, at den 19-årige havde til hensigt at kaste ægget mod Paludan, og derfor blev det betragtet som forsøg på vold.

Min klare opfattelse

Offeret i sagen, Rasmus Paludan, vidnede selv i sagen via videolink.

- Jeg var af nogle lokale blevet bedt om at komme og holde en demonstration i Holstebro, for at vise, at det ikke er alle i det udsatte boligområde Asagården, der går ind for ytringsfrihed, forklarede Rasmus Paludan.

Han mener, at videomaterialet og æggeepisoden bare beviser hans tese. Også selv om han, med egne ord, kun fik lidt æg på tøjet;

- Det var, og det er min klare opfattelse, at han (tiltalte red.) forsøgte at kaste ægget efter mig.

Domsmandsretten valgte at taksere forsøget på æggekast som forsøg på vold, der udløste en straf på 14 dages fængsel.

Straffen blev dog gjort betinget af blandt andet den unge mands personlige forhold, og det faktum, at det var første gang, at han havde været i kontakt med loven.

Den dømte har valgt at udbede sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce