Annonce
Holstebro

18-årig dømt for hvidvask: Sådan blev 76-årigs konto lænset

Mandag blev en 18-årig mand fra Holstebro dømt for at have deltaget i hvidvask af en del af udbyttet fra svindlen mod en 76-årig kvinde fra Aabenraa. Foto: Morten Stricker.
Først løj de for en 76-årig kvinde, så for en 16-årig pige og til sidst for retten. 18-årig ung mand dømt for at have deltaget i hvidvask.

Holstebro: Hvad gør man, når ens bank ringer og siger, at der er ved at blive overført 40.000 kroner fra ens konto til en ukendt bankkonto i Spanien?

En 76-årig kvinde fra Aabenraa tog imod, hvad hun troede var bankens tilbud om, at stoppe transaktionen.

Det var godt nok ikke hendes egen bankrådgiver, der ringede den eftermiddag i juni.

Annonce

Men det lød troværdigt, forklarede kvinden, da hun vidnede i retten:

- Jeg var også lidt rystet, så jeg gav dem de oplysninger, som de sagde, de havde brug for for at stoppe overførelsen.

Det skulle hun aldrig have gjort.

For da hun tjekker sin konto, har hun mistet 152.000 kroner. Den, der udgav sig for at være fra banken, havde lænset hendes konto og ikke forhindret det.

- Banken har fået de 34.000 kroner retur. Hvordan ved jeg ikke. De har også dækket op til 100.000 kroner. Men de sidste 52.000 kroner, dem har jeg stadig mistet, fortalte den 76-årige sønderjyde.

Endnu en løgn

Mandag blev en 18-årig mand fra Holstebro dømt for at have deltaget i hvidvask af en del af udbyttet fra svindlen mod den 76-årige kvinde.

Den 18-årige nægtede sig skyldig i at have misbrugt en venindes konto, til at sløre hvorfra en del af udbyttet fra svindlen stammede fra.

Men samme dag, som den 76-årige kvinde i Aabenraa fik opkaldet fra det, hun troede, var hendes bank, fik en 16-årig pige en sms fra den 18-årige mand.

Han ville låne hendes bankkonto.

- Han fortalte, at hans eget hævekort var spærret, og at han derfor skulle låne min konto. Der ville komme 15.000 kroner ind, som jeg så skulle hæve til ham, forklarede pigen, der fortalte, at hun kendte den 18-årige mand fra skolen.

- Han lovede, at der ikke var noget galt. At der ikke var noget kriminelt ved det, forklarede den nu 17-årig pige.

Også hun blev løjet for.

Da pengene kom ind, viste de sig at komme fra en for pigen ukendt kvinde.

Men da det gik op for den dengang 16-årige pige, havde hun allerede hævet pengene til den 18-årige. Via tre hævninger i Nordeas pengeautomat havde hun hævet 14.800 kroner i kontanter, som hun afleverede til den 18-årige:

- Jeg ville få 1000 kroner for at hjælpe ham, forklarede hun.

Annonce

Den tredje løgn

I retten nægtede den 18-årige alt.

Han forklarede, at han var blevet kontaktet af en person på det sociale netværk Wickr, hvor man kan kommunikere anonymt.

- Jeg ved ikke, hvem han var. Jeg troede han var fra Sydbank, forklarede den 18-årige.

Straffeloven § 290 a

§ 290 a For hvidvask straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder den, der konverterer eller overfører penge, som direkte eller indirekte er udbytte af en strafbar lovovertrædelse, for at skjule eller tilsløre den ulovlige oprindelse.

Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel i 8 år, når hvidvasken er af særligt grov beskaffenhed navnlig på grund af forbrydelsens erhvervsmæssige eller professionelle karakter eller som følge af den opnåede eller tilsigtede vinding, eller når et større antal forbrydelser er begået.

Han skulle finde en konto, hvor der kunne overføres 15.000 kroner til, som han efterfølgende skulle hæve og aflevere til en tredjeperson:

- Det er lige meget, hvem det er, fortalte han i retten.

Undrede det dig ikke, hvorfor en person, du aldrig har talt med, fra en bank, der ikke er din, beder dig skaffe en konto på en helt tredje person, hvortil man kunne overføre 15.000 kroner? ville anklageren vide.

- Det var fordi mit eget hævekort ikke virkede, forklarede den 18-årige, der tilfældigvis også havde mistet sin telefon kort efter svindlen.

Pengene, som den 16-årige pige forklarede, at hun havde afleveret til den 18-årige, nægtede han også at have modtaget.

- Jeg har aldrig fået noget som helest, forklarede han i retten.

Retten valgte helt at se bort fra den 18-åriges forklaring, som blev fundet helt igennem utroværdig.

Den idømte den 18-årige mand 20 dages betinget fængsel for hvidvask af 14.800 kroner. Penge, som ingen officielt ved, hvor er i dag.

Og tilbage i Aabenraa sidder en 76-årig kvinde med et minus på 52.000 kroner.

Den 18-årige valgte at modtage dommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce