Annonce
Holstebro

15 millioner tyskere kommer med til Klassiske Dage

- 15 millioner seere er ikke noget at kimse ad, og derudover tilbyder vi nu turistpakker, hvilket er første gang, men skridt for skridt satser vi på, at de vil vokse sig større, siger kunstnerisk leder for Klassiske Dage, Janne Thomsen. Sammen med bestyrelsesformand Per Erik Veng har hun netop besøgt Holstebro for at holde møder og lave aftaler forud for festivalen. Foto: Morten Stricker

Klassiske Dages tema hedder i år "Derfra min verden går". Den kunne også have heddet noget a la "I slipstrømmen af noget større", for årets udgave udvider repertoiret, lover Per Erik Veng og Janne Thomsen.

Annonce

Holstebro: Det er næsten en hemmelighed, men når den kun står i en lokal-avis og på dansk, så går det nok, vurderer Per Erik Veng med et smil.

Han har været leder for DR Radiosymfoniorkestret i 18 år. Stammer fra København. Bor i dag i Berlin og Bruxelles, hvor han er direktør for Dansk Kulturinstitut i Bruxelles dækkende Benelux og det tysksprogede område. Og så har han netop været i Holstebro med Janne Thomsen.

Hun er årsagen til, at han er her, og hun er årsagen til hemmeligheden. For Klassiske Dage ville ikke kunne lade sig gøre uden fløjtenisten og grundlæggeren af musikfestivalen, Janne Thomsen. Takket være hendes netværk kan festivalen ikke kun skaffe store internationale navne, men også få dem til en pris, festivalen har råd til, lyder rosen fra Per Erik Veng, der er bestyrelsesformand for festivalen.

- Det er elitesolister, der kommer og spiller, fordi Janne kender dem, men der hersker også en fascinerende stemning, og samtidig er jeg betaget af arbejdet med de unge, der på den måde gøde jorden for musikken, forklarer han om grunden til, at han har valgt at engagere sig i festivalen i Holstebro.

Klassiske Dage

Klassiske Dage finder sted den 28. september-1. oktober. Dagene er et koncert- og kulturtilbud for børn og voksne, hvor nogle af verdens dygtigste klassiske musikere kommer til Holstebro. Festivalen er grundlagt i 2005 af fløjtenisten Janne Thomsen, der er fra i Holstebro, men i dag bor i München.I år er nogle af de medvirkende:

Anders Mogensen (jazztrommer), Danmark.

Håkan Hardenberger (trompet), Sverige.

Christian Ihle Hadland (klaver), Tyskland.

Sarah Willis (horn), USA/UK.

Artur Tuznik (jazzklaver), Polen/Danmark.

Andreas Brantelid (cello), Danmark.

Den Danske Strygekvartet, Danmark.

Annonce

Væk fra Youtube

Faktisk står motivationerne i kø.

Der er arbejdet med at præge...

- Vi skal have børnene væk fra Snapchat og Youtube og få dem til at beskæftige sig med levende musik i stedet, så de lærer værdien af instrumenter og fællesskabet med andre. For mig er det ikke vigtigt, om de så spiller klassisk, pop eller jazz, hvis bare musikken spiller en levende rolle i børns liv. Vi kan forhåbentlig bevæge de unge mennesker, og det, håber jeg, Klassiske Dage kan bidrage til, siger Per Erik Veng.

...og der er arbejdet med Holstebro, hvor i særdeleshed Færchfondens bidrag fremhæves:

- Arbejdet fra 1960'erne hænger ved, så man fortsat har den stærke kulturprofil i Holstebro. Det er fantastisk, at man har fået støtte til kunsten fra kommunen, men i allerhøjeste grad også fra det private, og her er Holstebro næsten blevet pragteksemplet på, hvordan det gøres i Danmark, siger Per Erik Veng.

Det handler om at lægge sig i slipstrømmen, lader han forstå. Slipstrømmen af Holstebros kultursatsning, slipstrømmen af Kulturby Aarhus, der ifølge ham vil kaste kultursamarbejder af sig i de deltagende kommuner i de kommende år, og i slipstrømmen af Klassiske Dage, der finder sted for 13. gang - her gælder det om at blive ved med at udvikle sig.

- For os er det et rigtigt spændende år. Udover selve deltagerne kommer Deutsche Welle (tysk medieorganisation, red.), som når ud til 15 millioner tyskere og kan sammenlignes med BBC og CNN. De vil sende programmer, der sætter fokus på musikken og festivalen, siger Janne Thomsen.

Det tyske besøg falder godt ind i den slipstrøm, der hedder, at festivalen vil satse på at nå ud til flere, heriblandt turisterne, og af samme grund lancerer man med Visit Holstebro i år oplevelsespakker, der dækker alt fra hotelophold til koncerter og mad. Derudover søger man også efter et ledigt butikslokale i gågaden, hvorfra der kan opleves og læres musik.

- Vi kan utroligt meget, hvis vi står sammen og løfter sammen, derfor håber jeg også, at byen vil omfavne Klassiske Dage, siger Janne Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Minister: Nej til privat læreruddannelse i Herning, da det vil få alvorlige konsekvenser

Struer

Legeplads til 400.000 kroner

Annonce