Annonce
Sport

15-årig paraglider satte klubrekord: - Kigger lidt væk, når hun er i 700 meters højde

Det var på en vandretur i Østrig, at Thelma og hendes far, Jimmi Breiner Hansen, fik øjnene op for paragliding. Siden har de ventet på, at Thelma fyldte 15 år, så hun var gammel nok til at starte. Foto: Morten Stricker
Thelma Hansen startede i juni med at paraglide sammen med sin far, Jimmi Breiner Hansen. Selvom han ved, at udstyret er i orden, giver det en klump i halsen, når hans datter svæver rundt i 700 meters højde.
Annonce

Holstebro: Det kan godt være at 15-årige Thelma Hansen kun kan notere sig for et halvt år som paraglider. Alligevel er hun paraglidingklubben Parafuns nye rekordholder, når det gælder om at komme højest til vejrs i optrækket.

På hendes tredje forsøg strøg hun cirka 700 meter op i luften, og det var altså nok til en ny klubrekord.

- Jeg vidste godt, jeg kunne komme højt op, fordi jeg er mindre end de andre, men det kriblede noget i maven indtil omkring 2-300 meters højde. Derefter var det lidt som at sidde i en flyver, siger den nye rekordindehaver, der også er klubben yngste medlem.

Siden juni sidste år, hvor Thelma Hansen blev gammel nok til at paraglide, har hun sammen med sin far, Jimmi Breiner Hansen, været i gang med at tage de kurser, der skal til for at flyve uden instruktør. Det kræver et bestemt antal timer i luften og en omgang teori, før man kan modtage sit certifikat.

Som en del af medlemskabet i Parafun, kan nye medlemmer låne det nødvendige udstyr, indtil kurserne er bestået. Klubbens eneste problem var dog, at man ikke har været vant til at se 15-årige piger på medlemslisten. Den måtte derfor ud og investere i nyt udstyr, så Thelma Hansen kan få sit certifikat.

Derfor gav det da også noget at smile af, da det nye og unge medlem kunne sætte ny højderekord.

- Det var da ikke så dårligt at slå den så hurtigt, siger Thelma Hansen.

Paragliding

Man bliver spændt fast til en skærm, og så kan man svæve rundt i flere timer, hvis vejr og vind tillader det.

Skrænterne langs de danske kyster er oplagte steder til paragliding, da vinden bliver presset opad, når den rammer ind på skrænten. På den måde kan man flyve frem og tilbage langs kysten, når vinden er til det.

Det er også muligt at stige til vejrs ved hjælp af et optræksspil. Her stiller man sig klar som et svævefly og venter på at blive trukket mod skyerne. Når man er blevet trukket op, kan man være dygtig og heldig at finde opadgående luftstrømme, der kan holde en oppe og øge den højde, man har fået ved optrækket.

Kilde: Dansk Hanggliding og Paragliding Union

Annonce

Tjekker udstyret grundigt

Det siger sig selv, at når man svæver rundt i 700 meters højde, kan det have fatale konsekvenser, hvis noget går galt. Derfor bliver udstyret tjekket igennem flere gange, inden man stiller sig klar ved optrækningsspillet.

Alligevel giver det en lille klump i halsen på Jimmi Breiner Hansen, når hans 15-årige datter lige så stille stiger til vejrs.

Han lider selv af en smule højdeskræk, så det er en overvindelse, når det er ham, der skal trækkes op mod skyerne. Men det er en endnu større overvindelse, når det er datteren.

- Jeg ved jo, at hun nyder det, og så håber man bare, at hun har hørt ordentligt efter og ikke laver en dum fejl. Jeg har tillid til hende, men derfor kan man da ikke lade være med at tænke på, om vi skulle være startet til skak i stedet, siger han.

Annonce

Mest for sjov

I sportens verden kan man altid gå på jagt efter den næste udfordring, og paragliding er ikke en undtagelse. Man kan udfordre sig selv ved at flyve højere, hurtigere og i andre terræner.

Det er også muligt at konkurrere indenfor paragliding, men lige nu holder Jimmi Breiner Hansen og datteren Thelma sig til at bruge det som en hobby.

- Det er noget, jeg kan lave med mine store børn, som, vi synes, er lige spændende, og som vi kan være mere eller mindre lige gode til. Det er ikke som i mange andre sportsgrene, hvor det er en fordel at være ung og frisk eller ældre og mere erfaren, siger han.

For Thelma Hansen er det også kun for sjov. I hvert fald lige nu. Men hun vil dog gerne prøve kræfter med noget mere udfordrende.

- Lige nu er det bare for sjov, og det er nok lidt for tidligt at snakke om konkurrence. Men jeg vil gerne prøve måske at flyve i bjerge, siger hun.

Når først man er blevet trukket op, kan man øge højden, hvis man finder de rigtige luftstrømme. Thelma Hansen slog på sit tredje forsøg rekord i det højeste optræk med cirka 700 meters højde. Foto: Morten Stricker
- Når man først kommer op, handler det bare om at få den bedste tur og se, hvor meget højde man kan få på. Jeg tænker ikke rigtigt over, at jeg svæver langt over jorden, siger Thelma Hansen. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Mathiesen på kontrakt hos nyt storhold

Holstebro

Skal minkavl forbydes i Danmark?

Annonce