x
Annonce
Struer

14-årig skoleelev: Det er skræmmende at høre

Det var en barsk virkelighed, elever i Struer onsdag blev præsenteret for. Foto: Johan Gadegaard
Struer Friskole havde onsdag besøg af forfatter Mads Nygaard, som fortalte om "De uledsagedes Bog - ti beretninger fra børn og unge på flugt", og der blev bestemt ikke lagt fingre imellem.

Struer: Det var en helt anden virkelighed, end den langt de fleste af os kender, de ældste elever på Struer Friskole og 7. årgang fra Parkskolen onsdag middag blev præsenteret for.

Struer Friskole havde fået forfatter Mads Nygaard til at komme og fortælle om sin nye bog, der - som titlen allerede afslører - er ti beretninger fra børn og unge på flugt.

"De uledsagedes bog" hedder den, hvilket henviser til, at det er børn og unge, som har været nødt til at flygte på egen hånd, vi her taler om.

Inviteret var alle overbygningselever i kommunen, og der var da også fyldt til sidste stol i salen på friskolen i Struer.

Her kunne eleverne til at begynde med høre beretningen om Ahmad, der som 12-årig måtte flygte fra Syrien alene. Han kom med båd til Europa, og tilfældenes magt bragte ham derefter til Danmarks dør, hvor han bankede på, som Mads Nygaard formulerede det.

- Han havde ikke haft noget mål for sin rejse. Han drev bare med, forklarede forfatteren.

Annonce

Det må have været svært, og man tænker, at man måske kunne gøre noget.

Nikolaj Skriver Bjerre, 14 år, skoleelev

Hjælp til 51 børn

Herfra tog myndighederne over, og Ahmad fik som 14-årig ifølge Mads Nygaard at vide, at han kunne blive i Danmark.

Den unge dreng blev ifølge forfatteren også fortalt, at hans far, mor og på det tidspunkt tre yngre søskende kunne komme hertil - hvis han eller de selv kunne betale rejsen hertil.

Prisen for den var 22.000 kroner.

De penge kunne hverken den 14-årige dreng eller familien hjemme i Syrien, der i mellemtiden var blevet hjemløse på grund af en bombe, skaffe, så Ahmad skrev til Mads Nygaard.

Efter at have læst hans historie endte forfatteren med to ting - dels tanken; "Kan det virkelig være sandt det her?", og et ønske om at prøve at hjælpe Ahmad. Sidstnævnte endte med en stor auktion, hvor doneret kunst blev solgt for i alt 125.000 kroner.

Disse penge, som siden er blevet til flere og nu er at finde i regi af De Uledsagedes Rejsehold, hjalp Ahmad med at blive genforenet med sin familie og har hjulpet yderligere 50 børn med det samme.

Tankevækkende

Det barn - Mads Nygaard kender til - som har ventet længst, er en dreng, der i seks år måtte vente på at se sin familie igen.

- Kan I forestille jer det?, spurgte forfatteren ud i salen.

Det var svært.

- Det var spændende og tankevækkende, lød de første ord fra Mikkel Bang Pedersen, der er 14 år og elev på Struer Friskole, efter foredraget.

- Det var skræmmende at høre, og jeg fik det sådan, at jeg tænker, vi har det for godt i forhold til alle dem, der flygter uden deres forældre, uddybede han.

Mikkel Bang Pedersen og sidekammeraten under foredraget, Nikolaj Skriver Bjerre - også 14 år og elev på friskolen - blev bekræftet i, at det nytter at gøre en indsats.

- Det må have været svært, og man tænker, at man måske kunne gøre noget, sagde Nikolaj Skriver Bjerre.

At få indblik i, at børn nogle steder lever på helt andre vilkår, og at der ikke sker noget ved nogle gange at kigge lidt op fra smartphonen og se, om nogle kunne have brug for en hjælpende hånd, var ifølge skoleleder på Struer Friskole, Morten Brøchner Povlsen, to vigtige ting at tage med sig fra foredraget om de uledsagede.

Forfatteren Mads Nygaard var på besøg for at fortælle om sin nye bog "De uledsagedes Bog - ti beretninger fra børn og unge på flugt". Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce