Annonce
Struer

14-årig skoleelev: Det er skræmmende at høre

Det var en barsk virkelighed, elever i Struer onsdag blev præsenteret for. Foto: Johan Gadegaard
Struer Friskole havde onsdag besøg af forfatter Mads Nygaard, som fortalte om "De uledsagedes Bog - ti beretninger fra børn og unge på flugt", og der blev bestemt ikke lagt fingre imellem.

Struer: Det var en helt anden virkelighed, end den langt de fleste af os kender, de ældste elever på Struer Friskole og 7. årgang fra Parkskolen onsdag middag blev præsenteret for.

Struer Friskole havde fået forfatter Mads Nygaard til at komme og fortælle om sin nye bog, der - som titlen allerede afslører - er ti beretninger fra børn og unge på flugt.

"De uledsagedes bog" hedder den, hvilket henviser til, at det er børn og unge, som har været nødt til at flygte på egen hånd, vi her taler om.

Inviteret var alle overbygningselever i kommunen, og der var da også fyldt til sidste stol i salen på friskolen i Struer.

Her kunne eleverne til at begynde med høre beretningen om Ahmad, der som 12-årig måtte flygte fra Syrien alene. Han kom med båd til Europa, og tilfældenes magt bragte ham derefter til Danmarks dør, hvor han bankede på, som Mads Nygaard formulerede det.

- Han havde ikke haft noget mål for sin rejse. Han drev bare med, forklarede forfatteren.

Annonce

Det må have været svært, og man tænker, at man måske kunne gøre noget.

Nikolaj Skriver Bjerre, 14 år, skoleelev

Hjælp til 51 børn

Herfra tog myndighederne over, og Ahmad fik som 14-årig ifølge Mads Nygaard at vide, at han kunne blive i Danmark.

Den unge dreng blev ifølge forfatteren også fortalt, at hans far, mor og på det tidspunkt tre yngre søskende kunne komme hertil - hvis han eller de selv kunne betale rejsen hertil.

Prisen for den var 22.000 kroner.

De penge kunne hverken den 14-årige dreng eller familien hjemme i Syrien, der i mellemtiden var blevet hjemløse på grund af en bombe, skaffe, så Ahmad skrev til Mads Nygaard.

Efter at have læst hans historie endte forfatteren med to ting - dels tanken; "Kan det virkelig være sandt det her?", og et ønske om at prøve at hjælpe Ahmad. Sidstnævnte endte med en stor auktion, hvor doneret kunst blev solgt for i alt 125.000 kroner.

Disse penge, som siden er blevet til flere og nu er at finde i regi af De Uledsagedes Rejsehold, hjalp Ahmad med at blive genforenet med sin familie og har hjulpet yderligere 50 børn med det samme.

Tankevækkende

Det barn - Mads Nygaard kender til - som har ventet længst, er en dreng, der i seks år måtte vente på at se sin familie igen.

- Kan I forestille jer det?, spurgte forfatteren ud i salen.

Det var svært.

- Det var spændende og tankevækkende, lød de første ord fra Mikkel Bang Pedersen, der er 14 år og elev på Struer Friskole, efter foredraget.

- Det var skræmmende at høre, og jeg fik det sådan, at jeg tænker, vi har det for godt i forhold til alle dem, der flygter uden deres forældre, uddybede han.

Mikkel Bang Pedersen og sidekammeraten under foredraget, Nikolaj Skriver Bjerre - også 14 år og elev på friskolen - blev bekræftet i, at det nytter at gøre en indsats.

- Det må have været svært, og man tænker, at man måske kunne gøre noget, sagde Nikolaj Skriver Bjerre.

At få indblik i, at børn nogle steder lever på helt andre vilkår, og at der ikke sker noget ved nogle gange at kigge lidt op fra smartphonen og se, om nogle kunne have brug for en hjælpende hånd, var ifølge skoleleder på Struer Friskole, Morten Brøchner Povlsen, to vigtige ting at tage med sig fra foredraget om de uledsagede.

Forfatteren Mads Nygaard var på besøg for at fortælle om sin nye bog "De uledsagedes Bog - ti beretninger fra børn og unge på flugt". Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce