Annonce
Holstebro

120 sommerfugle spredte sig ud over skolehegnet

Staby Skole går på efterårsferie med afslutning på deres biodiversitet-uge, hvor eleverne har lavet et kunstværk, som fredag blev monteret på hegnet ud til Stabyvej. Foto: Morten Stricker
Eleverne på Staby Skole går på efterårsferie med lidt at tænke over. De har ugen igennem været på besøg i naturen omkring dem for at lære om truede dyrearter.
Annonce

Staby: En sværm af 120 træudskårne sommerfugle kunne fredag brede sig ud over hegnet ind til Staby skole. Det er skoleeleverne og børnehavebørnene selv, der har stået for dekoreringen af hver deres. Sommerfuglene er en del af det værk af udskårne dyrearter, som Staby-kunstner Elisabeth Borch står bag, og som børnene fredag kunne fuldende.

Afslutningen af værket markerer samtidig afslutningen af det forløb om biodiversitet, som eleverne siden sommerferien har arbejdet på - og som ugen op mod efterårsferien blev intensiveret med daglige udflugter ud i den vestjyske natur.

- En stor del af projektet har været at tage ud i de fire unikke naturtyper, vi har herude. Alle børn har været en hel dag i klitterne, ved Nørresø/Husby sø, ved heden ved Fuglsang Bro og fjorden oppe ved Klosterheden, siger Elisabeth Borch.


Mange af børnene har aldrig før været ude de her steder, selvom de jo bor lige i nærheden af dem.

Elisabeth Borch, kunstner


Her har børnene set på bæverbo, grævlingehuler, studeret naturen, lavet lagkager med de lokale bær og set på dyrespor - blandt andet med en naturvejleder som læremester.

11-årige Andreas Mikkelsen var vildest med bæverne:

- Det var helt vildt sjovt at se, hvor de levede. Det er sådan noget, man ikke ser normalt, fordi de ikke er så mange steder. Og det har været sjovt at komme væk fra stolen og opleve naturen, siger han.

For Elisabeth Borch, der for syv år siden stoppede som læge, og som siden har lavet flere kunstprojekter, har det været en overordentlig god oplevelse at give interessen for naturen videre:

- Mange af børnene har aldrig før været ude de her steder, selvom de jo bor lige i nærheden af dem, siger hun og tilføjer:

- Og det er da så rart at vide, at når børnene kommer ud af Staby skole, kan de faktisk genkende mosebølle og tyttebær. Det betyder utrolig meget, at de kan sætte navne på tingene, for lærer man sin natur at kende, har man måske nemmere ved at passe bedre på den, siger hun.

Annonce

Kunsten at passe på naturen

11-årige Frederikke Hauerbak er ikke i tvivl om, hvad hun har fået ud af forløbet:

- At man skal lære at passe bedre på naturen og på dyrene, siger hun.

Netop biodiversiteten - og dens krise - har Elisabeth Borch selv arbejdet med i efterhånden nogen tid nu:

- Den her krise har jeg arbejdet meget med i billeder og skulpturer det sidste års tid. Det er et vigtig emne, for det går den forkerte vej. Og bare i min levetid er der for eksempel forsvundet 11 sommerfuglearter i Danmark, siger hun.

Kunstværket består - ud over 120 sommerfugle - af ni dyrearter. Nogle truede - nogle på vej mod en redning. Foto: Morten Stricker

Det er derfor sommerfuglen - i al sin poesi - der er i centrum for hegnets kunstværk.

- En stor sommerfugl hænger i midten - og er modsat de andre dyr på hegnet er den skåret ud, fordi den nu bare er luft, siger hun.

- Men ude for enden har jeg så sat to arter, som en ændret lovgivning har reddet. Det er ravnene, som man forbød jagt på og blåbåndet pragtvandnymfer, der blev reddet af en anden vandmiljølovgivning, siger hun.

Det nye kunstværk på hegnet erstatter den gamle "bølge" af affaldsfiskenet og flaskekapsler, som kunstneren og børnene opførte for to år siden, og som nu "trængte til en udskiftning", som kunstneren siger.

Tilbage i skolegården er Frederikke Hauerbaks i gang med at hænge sin sommerfugl op på hegnet. Den er blå og hvid.

Når alle børnene fredag har hængt de sidste sommerfugle op, følger en uge med efterårsferie.

Alle børn og børnehavebørn har lavet hver deres sommerfugl til emneugen på Staby Skole. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Annonce