Annonce
Holstebro

12-årige Magnus vil donere sit hår til kræftramte

- Der var en anden i min klasse, som havde doneret sit hår, så min frisør foreslog mig at gøre det samme, siger Magnus Jakobsen. Foto: Morten Stricker
Magnus Jakobsens bedstefar er syg med kræft. Det har fået ham til at tænke lidt ekstra over, hvad man mon kan gøre for at hjælpe andre i samme situation. Svaret lød på noget så finurligt som en klipning.

Holstebro: Følelsen af afmagt kender de fleste af dem, der har haft et nært familiemedlem med kræft. For hvad kan man overhovedet gøre, når sygdommen spreder sig i kroppen på én man holder af?

Det spørgsmål har naget i baghovedet hos 47-årige Karina Jakobsen og hendes søn, 12-årige Magnus, lige siden de fik at vide, at bedstefar - Karinas far - havde fået lymfekræft. Diagnosen blev stillet i februar sidste år.

- Og så blev han faktisk erklæret kræftfri i august efter at have fået kemo. Men så gik der et par måneder, og så fik han tilbagefald, siger Karina Jakobsen, der til dagligt arbejder som medhjælper på Måbjerg kirkegård.

Bedstefarens kræftsymptomer, som viste sig en måneds tid før selve diagnosen kom, satte gang i familiens eget forsøg på at gøre en forskel. Karina begyndte at samle flasker ind - med pant, der til slut skulle sendes til Kræftens Bekæmpelse.

Magnus fik ideen om, at klippe sit hår af:

- Der var en anden i min klasse, som havde doneret sit hår, så min frisør foreslog mig at gøre det samme, siger Magnus Jakobsen, der altid har haft hår i en lang - ja nærmest ustyrlig lang - længde.

Magnus håber at hans hår kan komme andre kræftpatienter - gerne et barn - til glæde. Foto: Morten Stricker
Annonce

I frisørstolen

Magnus' bedstefar kunne ikke bruge håret til noget. Han behøvede ingen paryk. Men mon ikke andre kræftramte kunne bruge det lange, fyldige hår til noget, tænkte han.

Onsdag var tiden kommet.

Magnus Jakobsens hår havde nået den længde det skal have: Over 35 centimeter. Og nu skulle det klippes af, pakkes ned - og sendes ind - så det kan laves til paryk.

- Det bliver lidt specielt at få det af. Men jeg kan jo godt undvære det, siger Magnus Jakobsen, der har sat sig til rette i frisørstolen.

Hans mor nikker bekræftende:

- Magnus er meget påvirket af det her, så det er flot, når han udviser sådan en empati for andres situation, synes jeg, siger Karina Jakobsen, der er med sønnen nede og få klippet lokkerne af.

Annonce

En lille forskel

Håret skal klippes af og sendes ind til Toftild - en virksomhed, der har specialiseret sig i parykker. Når donationshåret sendes ind bliver det lavet om til parykker som specifikt går til kræft- og alopecia-patienter.

Magnus håber at hans hår kan komme andre kræftpatienter - gerne et barn - til glæde.

- I hele det her forløb med min far, føler vi ikke, at vi kan gøre ret meget. Men her kan vi måske gøre bare lidt. En lille forskel, siger Karina Jakobsen.

I frisørstolen klippes håret langsomt af. Først den ene lok. Så den anden.

- Det er vigtigt, at håret klippes i samme længde, før det sendes ind, forklarer frisør Rikke Schött, indehaver af Divas and Gents, der ejer den salon, hvor klipningen finder sted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce