Annonce
Ulfborg/Vemb

100 millioner skal investeres i Thorsminde

Tilladelserne er ved at være på plads, så byggeriet af et stort landanlæg til over 100 millioner kroner syd for havnen i Thorsminde kan gå i gang om et år. Men samtidig vil der fortsat blive fanget fisk i havet, som bliver landet i Thorsminde. Arkvfoto: Johan Gadegaard

Både lokalplan og tilladelse til vandindtag fra Vesterhavet er nu på plads, så byggeriet af stort anlæg til fiskeopdræt kan gå i gang næste år.

THORSMINDE: To afgørende knaster er nu faldet på plads i forhold til planen om at producere tre millioner kilo fisk på et stort saltvands-dambrug, som skal bygges på Thorsminde havn.

Ud over en godkendt lokalplan har Kystdirektoratet nu givet tilladelse til, at firmaet Sustainable Seafood kan bygge et anlæg, hvor der via fem store rør kan suges saltvand ind fra havet til fiskeopdræt. Vand, som skal recirkuleres og renses, før det returneres i et andet rør, som skal graves ned i sandet lidt længere mod syd.

- Nu mangler vi at få en miljøgodkendelse, og det håber jeg er på plads inden jul, siger Jens Petri, der ejer 80 procent af Sustainable Seafood og desuden har firmaet Wind Estate.

Eventuelle indsigelser vil dog kunne forsinke processen.

- Men ellers regner jeg med, at vi efter jul hyrer arkitekter og får lavet jordbundsundersøgelser, så vi kan få designet anlægget, siger Jens Petri, som satser på byggestart efter sommerferien i 2019.

Annonce

- Det, som jeg er mest usikker på, er faktisk, hvordan vi finder de rigtige medarbejdere. For der findes ingen uddannelse i et sådant fiskeopdræt

Jens Petri, der ejer 80 procent af Sustainable Seafood, der vil bygge for over 100 millioner kroner på havnen i Thorsminde.

Jobs til 10-15 ansatte

I første omgang er det dog "kun" et anlæg til produktion af 1000 eller 1500 tons fisk om året, der vil blive bygget.

- Det er ny teknologi, så vi skal have det til at spille, inden vi bygger det hele, siger Jens Petri.

I første omgang vil det give arbejde til 10-15 mand i produktion og administration.

- Det, som jeg er mest usikker på, er faktisk, hvordan vi finder de rigtige medarbejdere. For der findes ingen uddannelse i et sådant fiskeopdræt, siger Jens Petri.

Det er endnu heller ikke helt afklaret, hvilke fisk der skal opdrættes i Thorsminde.

- Formodentlig bliver det laks eller ørreder, siger Jens Petri.

Tidligere har der været planer om at producere kingfish, som især bruges til sushi, men de produceres i forvejen på et anlæg i Hanstholm, hvor Jens Petri er medinvestor.

- Der kan produceres meget mere i Hanstholm, når det kommer rigtigt i gang, og vi er usikre på, hvor stort markedet er, siger Jens Petri.

Det er laks og ørreder med en slagtevægt på cirka fire kilo, der formentlig skal produceres i Thorsminde - noget større end typiske fisk fra ferskvandsdambrug på land.

- Når ørreder opdrættes i saltvand giver det en blankere og bedre fisk, hvor vi får en højere kilopris, siger Jens Petri om planerne.

Kæmpeinvestering

Det er en kæmpestor investering, som er på vej i det nye anlæg i Thorsminde, hvor fiskene skal leve i store tanke, og hvor vandet renses og recirkuleres.

- Blot første del vil formentlig koste omkring 100 millioner kroner, siger Jens Petri.

Men oveni går der cirka halvandet år, inden de første fisk er klar til slagtning.

- Med lønninger og produktionsudgifter, skal der bruges omkring 130 millioner kroner, før de første indtægter kommer hjem, siger Jens Petri.

Så mange penge har han dog ikke lige stående, så han skal også have finansieringen på plads.

- Vi skal have noget vækstkapital på banen - og måske Vækstfonden. Det skal jeg også have styr på, siger Jens Petri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce