Annonce
Holstebro

Østerby i vildt angreb på spareplan: Det er centralisering af værste skuffe

- Det er centralisering af værste skuffe, og det skuffer mig, når regeringen samtidig taler så meget om, at der skal være bedre muligheder for at uddanne sig lokalt, siger Østerby.Foto: Morten Stricker
MGK står til at blive beskåret med op til 30 procent, fordi store byer vil have flere penge. Katastrofe, siger både borgmester og musikskoleleder.

Holstebro: Borgmester H.C. Østerby (S) er ikke bare skuffet.

Han er godt og gedigen sur.

Baggrunden er, at byer som Aalborg, Aarhus og Odense i et nyt forslag skal have flere penge til MGK - der er et særligt talentprogram for unge musikere, der drømmer om at komme på konservatoriet.

Annonce

- De penge vil man så finde ved at spare uden for de store byer. Det betyder, at MGK i Holstebro mister 30 procent af sit tilskud. Man tager simpelthen penge fra de mindre steder for at fylde dem ind i de store byer, siger Østerby.

- Det er centralisering af værste skuffe, og det skuffer mig, når regeringen samtidig taler så meget om, at der skal være bedre muligheder for at uddanne sig lokalt, siger Østerby.

MGK - Musikalsk Grundkursus - blev faktisk startet i Holstebro i 1976. Siden har det spredt sig til det øverige land.

Teitur er bare en af mange musikere, der har fået sin musikalske opdragelse via MGK. Arkivfoto: Ole Rosendahl Svid

Det er det særlige Projektstøtteudvalg, der har besluttet at lave om på støtten - efter pres fra de største byer, der vil have flere penge - og det betyder, at man i Holstebro kan se frem til at få 1,5 millioner kroner mindre til talentudviklingen.

- Det, som udvalget slet ikke har forholdt sig til, er, at man i de store byer har et miljø. har symfoniorkestre, hvor det er muligt at tilkøbe sig undervisning som et musiktalent. De muligheder har man altså ikke i vores område. der har man MGK, siger Østerby.

Grundtvig for musikken

Leder af musikskolen i Holstebro og MGKMidtVest, Jens Dammeyer, er også forbløffet.

- Det betyder, at vi kan optage færre elever. Så kort kan det siges. Det betyder dårligere muligheder og færre talenter fra vores område, siger Jens Dammeyer.

1,5 millioner kroner ud af et budget på 4,7 millioner kroner er mange penge, fortæller musikskolelederen.

- For os vil det betyde, at det bliver umuligt at opretholde muligheden for, at man også kan få undervisning via os i Skive, Viborg og Herning. Det betyder, at de folk, der i forvejen har længst til undervisningen, vil få endnu længere. Det vil også betyde, at vi må sige nej til 20 elever om året. Det er helt urimeligt set med vores briller.

- Det her er begyndt som et nærmest grundtviansk projekt, hvor man ville give flere mulighed for at udvikle deres musikalske talent - og ikke kun dem, der havde muligheden, fordi de boede i de største byer. Det er man ved at ødelægge, siger Jens Dammeyer.

Ifølge musikskolelederen er MGK i Holstebro slet ikke blevet hørt om besparelserne eller konsekvenserne.

- Vi har nu 12 dage til at komme med et høringssvar. Men det virker nærmest, som beslutningen er truffet, siger Jens Dammeyer.

Borgmester H.C. Østerby (S) er på sin side klar til at gå videre:

- Det her må vi få løftet op på et politisk niveau. Det er ultimativt Folketinget, der skal ind over, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Struer For abonnenter

Ensomhed dræber, men hvad gør man, når ægtefællen dør, og huset er alt for stort og tomt: 89-årige Kristian viser en vej

Annonce