Annonce
Holstebro

Øjenpatient: Skulle jeg køre 20 gange til kontrol i Aarhus?

- Min bekymringer er, hvis man lukker en hel afdeling ned. Jeg ville kunne leve med, at de flyttede det til Gødstrup, men ikke helt til Aarhus, siger Knud Bjerregaard, der er øjenpatient og 81 år. Genrefoto/arkiv

Knud Bjerregaard er 81 år og øjenpatient. Han har svært ved at forestille sig, hvordan han og mange jævnaldrende patienter skal kunne klare sig uden en øjenafdeling i nærområdet.

Holstebro/Struer: Det er ikke kun personalet på øjenafdelingen på Regionshospitalet Holstebro, der advarer mod at nedlægge vagtfunktionen, fordi de frygter, at afdelingen vil sygne hen og lukke helt i løbet af et par år, som det er sket i Esbjerg.

Det gør også en af de øjenpatienter, der er blevet behandlet på afdelingen siden 2015, 81-årige Knud Bjerregaard fra Struer.

- Jeg har siddet meget i venteværelser, både hos privatpraktiserende øjenlæger og på sygehuset. Hos speciallægerne kommer en meget blandet skare, heriblandt en del børn og håndværkere, der har fået noget i øjet. Men på sygehuset er det et væsentligt ældre klientel, der vil have sværere ved at arrangere en lang transport. Mange af dem kommer med rollator, en hjælper fra plejehjemmet eller med Falck, siger Knud Bjerregaard.

Han fik i 1987 - i en alder af kun 50 år - konstateret grøn stær hos den privatpraktiserende øjenlæge Svend Krag i Holstebro. Sygdommens udvikling blev fulgt tæt med halvårlige kontroller og behandling med stadig kraftigere medicin. I 2015 havde medicinen nået sin begrænsning, og han blev henvist til øjenafdelingen på sygehuset i Holstebro, der indstillede ham til en operation. Alt forløb som det skulle, men efterfølgende har han været til 20 kontrolbesøg på det lokale sygehus.

- Jeg har vanskeligt ved at forestille mig, hvorledes disse mange kontrolbesøg hos de opererende læger kunne være gennemført, hvis de skulle foregå i Aarhus, og især over så lang en periode. I starten var jeg til kontrol hveranden dag, så to gange om ugen, og nu er jeg kommet så langt, at jeg kan nøjes med kontrolbesøg hver tredje måned, fortæller Knud Bjerregaard, for hvem de mange kontrolbesøg skal sikre, at trykket i øjet ikke stiger med risiko for at han mister synet.

Han mener også, at afstanden kan blive et problem for yngre, mobile patienter, da det frarådes, at man kører bil efter et kontrolbesøg. Lægen bedøver nemlig øjet, og det går ud over øjets evne til at justere for lys og mørke.

Annonce

Min læge var dygtig

Nedlæggelsen af vagten i Holstebro er et forslag fra direktionen som led i en spareøvelse på millioner på øjenområdet, og regionsrådet forventes at skulle tage stilling til en eventuel lukning i løbet af marts.

Knud Bjerregaard håber, at politikerne bevarer vagtfunktion i Holstebro.

- Selvfølgelig vil jeg gerne opereres på det sygehus, hvor de er allerbedst og har den største rutine og erfaring. Men jeg har den opfattelse, at øjenlægerne på Holstebro Sygehus har den rigtige kompetance, og bliver anvendt som backup for andre hospitaler i regionen. På et af mine kontrolbesøg en søndag blev min øjenlæge kontaktet over telefonen for rådgivning af en læge på et andet sygehus, fortæller Knud Bjerregaard.

Øjenafdelingen i Holstebro har i mange år været backup for Aarhus Universitets øjenafdeling, når det gælder nethindeløsningskirurgi.

Ifølge personalet på øjenafdelingen vil en køretur på to timer fra den vestlige del af regionen til Aarhus kunne medføre tab af synet hos akutte patienter med en alvorlig øjensygdom. Afdelingen sendte fredag en protestbrev til regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce