Annonce
Erhverv

Øget kontrol med hvidvask fylder meget i lokal sparekasse

Kontrol og kampen mod hvidvask fylder meget hos Borbjerg Sparekasse. Direktør Mogens Christensen anslår, at sparekassen bruger mellem 0,5 og en million kroner på kontrollen. Foto: Johan Gadegaard
Borbjerg Sparekasse bruger mange ressourcer på bekæmpelse af hvidvask og compliance. Direktør Mogens Christensen mener, at kontrollen fylder voldsomt meget i dagligdagen, men på plussiden tæller nye kunder.
Annonce

Borbjerg: Hvidvask, tilsyn og økonomisk kriminalitet.

Det er i den grad ord, der er daglig forbundet med banker og sparekasser. Ikke mindst efter den helt store hvidvaskskandale i Danske Banks afdeling i Estland.

Siden den afsløring er det kun gået en vej. Mere kontrol og tilsyn i jagten på svindlerne.

Og det er ikke kun på de største bankadresser i København hos Nordea og Danske Bank, at bankerne skal bruge langt flere ressourcer på at undgå hvidvask og kriminalitet.

På Bukdalsvej i Borbjerg mærker direktør Mogens Christensen og hans medarbejdere i Borbjerg Sparekasse i høj grad også, at der de seneste år er kommet mange nye love og restriktioner på det område.

- Det fylder mere og mere i vores hverdag. Der kommer hele tiden nyt. Det er en stor opgave for os i det daglige, og i sidste ende er der kun kunderne til at betale for de øgede omkostninger, siger Mogens Christensen.

En ny analyse fra Finans Danmark viser, at 4.300 banksatte nu arbejder med hvidvask og såkaldt compliance - en stigning på 1.200 nyansættelser på et enkelt år. Det er omkring hver tiende medarbejder, der udelukkende arbejder med at holde øje med kunders transaktioner og rapportere til myndighederne, hvis der sker noget mistænkeligt.

Den opgave er meget synlig hos landets mindste banker og sparekasser.

- Det er klart en stor udfordring for os, men vi har et samarbejde med andre lokale pengeinstitutter, så vi hele tiden ved kan holde os ajour med, hvad der sker. Vi ville ikke kunne løse opgaven alene, siger Mogens Christensen, der anslår, at Borbjerg Sparekasse bruger mellem 0,5 og 1 million kroner på at efterkomme myndighedernes krav.

Annonce

Solid udvikling

Han har fuld forståelse for, at der er meget fokus på området efter skandalesagerne. Men i fremtiden handler det om at finde den rette balance mellem kontrol og tillid, så det ikke dræner branchen. Ikke mindst de mindste banker og sparekasser.

- Som pengeinstitut kan man godt føle sig fredsløs. Jeg kan godt forstå, at en lille andelskasse som Oikos med tre medarbejdere opgiver at køre videre. Kontrollen fylder for meget. Det er en svær balance, for hvis man slækker på de mindre banker, flytter forbryderne bare derhen, siger Mogens Christensen.

At opgive at drive bank på grund af øgede krav og ekstra tilsyn er ikke et tema hos Borbjerg Sparekasse.

- Vi synes stadig, at vi har en berettigelse. Vi er en sparekasse med en meget solid økonomi, og det seneste år har vi haft en tilgang af 274 nye kunder. Vi oplever en stor kundetilfredshed, men kontrollen fylder stadig mere i vores hverdag, siger Borbjerg-direktøren.

Han efterlyser, at tilsynsmyndighederne bliver bedre til at give feedback på de indberetninger, der kommer fra bankerne.

- Vi finder aldrig ud af, hvornår vi gør det godt nok. Vi mangler nogle tilbagemeldinger på vores indberetninger. Der mangler lidt en facitliste, siger sparekassedirektør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce