Annonce
Holstebro

Ældreråd vil have valg efter den klassiske metode: - Ellers falder stemmeprocenten

63 procent stemmer til et fremmødevalg - 43 gør det, hvis det er brevvalg, hvis Danske Ældreråds undersøgelse af stemmemønsteret ved de seneste valg til ældrerådene rundt om i landet. Arkivfoto: Mette Mork Valg
Det er ikke alle ældre, der får sendt en stemme afsted til ældrerådsvalget, hvis ikke det fungerer som ved andre valg, lyder vurderingen fra rådets formand.

Holstebro: Der er større chance for at trække de ældre til stemmeurnerne, når der skal stemmes til ældrerådet, hvis stemmeproceduren ligner sig selv.

Sådan lyder budskabet fra ældrerådet i Holstebro Kommune, som ikke har mange rosende ord til overs for beslutningen om at gøre det kommende valg til et brevvalg.

En beslutning, der er truffet i kommunens økonomiudvalg, og som vil ikke ligefrem få stemmeprocenten til at stige, lyder spådommen fra formand for ældrerådet, Erik Mitens.

Annonce

- Vi kan se, at de steder i landet, hvor der har været fremmøde valg, er stemmeprocenten højere, siger han med henvisning til en undersøgelse, Danske Ældreråd har lavet.

Her lyder den gennemsnitlige stemmeprocent ved brevvalg på 43,7 procent, mens 63,8 procent af vælgerne møder op, når det er fremmødevalg.

Det er borgere over 60 år, der kan stemme til ældrerådsvalgene, og ved det seneste i Holstebro Kommune lød stemmeprocenten på 45.

Frygter degradering

Sidst, der skulle stemmes til ældrerådet, fik de stemmeberettigede en konvolut med posten med en stemmeseddel og en ny konvolut, der kunne sendes retur, når krydset var sat.

- Men det var der for mange, der ikke fik gjort. Havde de gjort det, var der jo intet problem.

Det var dog også muligt at troppe op på de fysiske valgsteder, men det var heller ikke alle, der brugte den metode.

- Mange vidste ikke, hvad det handlede om og troede, det var reklamer, som så bare endte i papirkurven. Andre fik det smidt væk. Der er det noget andet, når man får et almindeligt valgkort, som alle rutinerede vælgere ved, hvad betyder, siger Erik Mitens.

Ældrerådet er et rådgivende organ, der ikke kan beslutte noget, men det kan give sit besyv med, når politikerne træffer beslutninger, der vedrører de ældre.

Derfor er det også ambitionen at have en høj stemmeprocent.

- Jo højere stemmeprocent ved valget, des mere legitim bliver vores opgave. Man kunne forestille sig, jeg siger ikke, det er sådan det er, men at nogen i fremtiden vil tænke, at vi ikke betyder ret meget, fordi så få alligevel har stemt. Men vi repræsenterer altså over en fjerdedel af kommunens befolkning, siger Erik Mitens.

Annonce

Penge og praktik

En ting er, at stemmeproceduren er som den plejer. Noget andet er, at selve datoen for valget til ældrerådet helst skal ligge samme dag, som vælgerne alligevel skal til sætte krydser til folketings- eller kommunalvalget.

Sådan plejer det også at være, men det giver udfordringer. Det er nemlig ikke alle steder, der er plads til både den ene og den anden form for valg.

- Vi har haft forvaltningen til at kigge på stemmestederne, og der er steder, hvor der er kraftigt fyldt op, så det er ikke alle steder, det kan hænge sammen at have begge dele, siger Jens Kristian Hedegaard (V), der sidder i det økonomiudvalg, der har besluttet, at det kommende valg ikke skal være fremmødevalg.

- Samtidig vil det koste nogle penge, og vi kan altså kan bruge pengene en gang. Så bruger vi dem på valg til ældrerådet, vil vi være længere fra at komme i mål med eksempelvis ældreplejen.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Vil have psykolog frakendt retten til at arbejde med børn: Tiltalt for overgreb på 15-årig klient

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce