Annonce
Holstebro

Ældreråd vil have valg efter den klassiske metode: - Ellers falder stemmeprocenten

63 procent stemmer til et fremmødevalg - 43 gør det, hvis det er brevvalg, hvis Danske Ældreråds undersøgelse af stemmemønsteret ved de seneste valg til ældrerådene rundt om i landet. Arkivfoto: Mette Mork Valg
Det er ikke alle ældre, der får sendt en stemme afsted til ældrerådsvalget, hvis ikke det fungerer som ved andre valg, lyder vurderingen fra rådets formand.

Holstebro: Der er større chance for at trække de ældre til stemmeurnerne, når der skal stemmes til ældrerådet, hvis stemmeproceduren ligner sig selv.

Sådan lyder budskabet fra ældrerådet i Holstebro Kommune, som ikke har mange rosende ord til overs for beslutningen om at gøre det kommende valg til et brevvalg.

En beslutning, der er truffet i kommunens økonomiudvalg, og som vil ikke ligefrem få stemmeprocenten til at stige, lyder spådommen fra formand for ældrerådet, Erik Mitens.

Annonce

- Vi kan se, at de steder i landet, hvor der har været fremmøde valg, er stemmeprocenten højere, siger han med henvisning til en undersøgelse, Danske Ældreråd har lavet.

Her lyder den gennemsnitlige stemmeprocent ved brevvalg på 43,7 procent, mens 63,8 procent af vælgerne møder op, når det er fremmødevalg.

Det er borgere over 60 år, der kan stemme til ældrerådsvalgene, og ved det seneste i Holstebro Kommune lød stemmeprocenten på 45.

Frygter degradering

Sidst, der skulle stemmes til ældrerådet, fik de stemmeberettigede en konvolut med posten med en stemmeseddel og en ny konvolut, der kunne sendes retur, når krydset var sat.

- Men det var der for mange, der ikke fik gjort. Havde de gjort det, var der jo intet problem.

Det var dog også muligt at troppe op på de fysiske valgsteder, men det var heller ikke alle, der brugte den metode.

- Mange vidste ikke, hvad det handlede om og troede, det var reklamer, som så bare endte i papirkurven. Andre fik det smidt væk. Der er det noget andet, når man får et almindeligt valgkort, som alle rutinerede vælgere ved, hvad betyder, siger Erik Mitens.

Ældrerådet er et rådgivende organ, der ikke kan beslutte noget, men det kan give sit besyv med, når politikerne træffer beslutninger, der vedrører de ældre.

Derfor er det også ambitionen at have en høj stemmeprocent.

- Jo højere stemmeprocent ved valget, des mere legitim bliver vores opgave. Man kunne forestille sig, jeg siger ikke, det er sådan det er, men at nogen i fremtiden vil tænke, at vi ikke betyder ret meget, fordi så få alligevel har stemt. Men vi repræsenterer altså over en fjerdedel af kommunens befolkning, siger Erik Mitens.

Annonce

Penge og praktik

En ting er, at stemmeproceduren er som den plejer. Noget andet er, at selve datoen for valget til ældrerådet helst skal ligge samme dag, som vælgerne alligevel skal til sætte krydser til folketings- eller kommunalvalget.

Sådan plejer det også at være, men det giver udfordringer. Det er nemlig ikke alle steder, der er plads til både den ene og den anden form for valg.

- Vi har haft forvaltningen til at kigge på stemmestederne, og der er steder, hvor der er kraftigt fyldt op, så det er ikke alle steder, det kan hænge sammen at have begge dele, siger Jens Kristian Hedegaard (V), der sidder i det økonomiudvalg, der har besluttet, at det kommende valg ikke skal være fremmødevalg.

- Samtidig vil det koste nogle penge, og vi kan altså kan bruge pengene en gang. Så bruger vi dem på valg til ældrerådet, vil vi være længere fra at komme i mål med eksempelvis ældreplejen.

Annonce
Holstebro For abonnenter

Se video: Markant bygning er ved at forsvinde - skal gøre plads til 'ny' bydel

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Kampklædt politi rykkede ud: Satudarah luftede rygmærkerne på villavej

Holstebro For abonnenter

Ville forbedre rekrutteringen til lægebilerne, men det gik stik modsat: Får 5000  kr. mere i løn i naboregionen

Holstebro

Millioner på vej til VIA's læreruddannelser - også i Nørre Nissum og Holstebro: Sådan skal pengene bruges

Navne For abonnenter

Han er årsagen til, at containere spærrer rådhuspladsen for tiden: Teaterchef nyder besøg i Holstebro

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Holstebro

Forretning med 15 ansatte er gået konkurs: Der er ikke blevet betalt løn

Vestjylland For abonnenter

KD-storkredsformand efter landsformandens afgang: Det er da ikke en af de gode oplevelser

For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Holstebro

Endnu en restaurant åbner: Sætter blus under den store wok

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Struer

Mangel på hænder og et efterslæb, der ikke kan indhentes, får nu sundhedsplejen til at udskyde og aflyse en række opgaver

Holstebro For abonnenter

Kærestepar og datter torpederet bagfra: - Vi er begge i chok og kører aldrig den vej igen

Struer

Hvad skal der dog laves her? Har du også undret dig, kommer svaret her

Annonce