Annonce
Holstebro

Ældreråd vil have valg efter den klassiske metode: - Ellers falder stemmeprocenten

63 procent stemmer til et fremmødevalg - 43 gør det, hvis det er brevvalg, hvis Danske Ældreråds undersøgelse af stemmemønsteret ved de seneste valg til ældrerådene rundt om i landet. Arkivfoto: Mette Mork Valg
Det er ikke alle ældre, der får sendt en stemme afsted til ældrerådsvalget, hvis ikke det fungerer som ved andre valg, lyder vurderingen fra rådets formand.

Holstebro: Der er større chance for at trække de ældre til stemmeurnerne, når der skal stemmes til ældrerådet, hvis stemmeproceduren ligner sig selv.

Sådan lyder budskabet fra ældrerådet i Holstebro Kommune, som ikke har mange rosende ord til overs for beslutningen om at gøre det kommende valg til et brevvalg.

En beslutning, der er truffet i kommunens økonomiudvalg, og som vil ikke ligefrem få stemmeprocenten til at stige, lyder spådommen fra formand for ældrerådet, Erik Mitens.

Annonce

- Vi kan se, at de steder i landet, hvor der har været fremmøde valg, er stemmeprocenten højere, siger han med henvisning til en undersøgelse, Danske Ældreråd har lavet.

Her lyder den gennemsnitlige stemmeprocent ved brevvalg på 43,7 procent, mens 63,8 procent af vælgerne møder op, når det er fremmødevalg.

Det er borgere over 60 år, der kan stemme til ældrerådsvalgene, og ved det seneste i Holstebro Kommune lød stemmeprocenten på 45.

Frygter degradering

Sidst, der skulle stemmes til ældrerådet, fik de stemmeberettigede en konvolut med posten med en stemmeseddel og en ny konvolut, der kunne sendes retur, når krydset var sat.

- Men det var der for mange, der ikke fik gjort. Havde de gjort det, var der jo intet problem.

Det var dog også muligt at troppe op på de fysiske valgsteder, men det var heller ikke alle, der brugte den metode.

- Mange vidste ikke, hvad det handlede om og troede, det var reklamer, som så bare endte i papirkurven. Andre fik det smidt væk. Der er det noget andet, når man får et almindeligt valgkort, som alle rutinerede vælgere ved, hvad betyder, siger Erik Mitens.

Ældrerådet er et rådgivende organ, der ikke kan beslutte noget, men det kan give sit besyv med, når politikerne træffer beslutninger, der vedrører de ældre.

Derfor er det også ambitionen at have en høj stemmeprocent.

- Jo højere stemmeprocent ved valget, des mere legitim bliver vores opgave. Man kunne forestille sig, jeg siger ikke, det er sådan det er, men at nogen i fremtiden vil tænke, at vi ikke betyder ret meget, fordi så få alligevel har stemt. Men vi repræsenterer altså over en fjerdedel af kommunens befolkning, siger Erik Mitens.

Annonce

Penge og praktik

En ting er, at stemmeproceduren er som den plejer. Noget andet er, at selve datoen for valget til ældrerådet helst skal ligge samme dag, som vælgerne alligevel skal til sætte krydser til folketings- eller kommunalvalget.

Sådan plejer det også at være, men det giver udfordringer. Det er nemlig ikke alle steder, der er plads til både den ene og den anden form for valg.

- Vi har haft forvaltningen til at kigge på stemmestederne, og der er steder, hvor der er kraftigt fyldt op, så det er ikke alle steder, det kan hænge sammen at have begge dele, siger Jens Kristian Hedegaard (V), der sidder i det økonomiudvalg, der har besluttet, at det kommende valg ikke skal være fremmødevalg.

- Samtidig vil det koste nogle penge, og vi kan altså kan bruge pengene en gang. Så bruger vi dem på valg til ældrerådet, vil vi være længere fra at komme i mål med eksempelvis ældreplejen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce