Annonce
Debat

Ældreplejen: Hvad nu?

Læserbrev: Vi har vidst det længe, nu står det i neonlys, at vi har en gigantisk velfærdskrise. Det være sig inden for sygehusvæsnet og ikke mindst inden for ældre- og plejeområdet.

Således er eksemplerne på fejlslagen omsorg og pleje af vores ældre begyndt at hobe sig op. Det seneste eksempel er, at Styrelsen for Patientsikkerheden har lukket Berit’s Hjemmepleje i Århus. Sidstnævnte er en privat hjemmepleje, som har til opgave at servicere 1300 ældre. Man kan ikke lade være med at tænke på, hvordan disse mennesker bliver tilset og passet i den kommende tid, når Århus Kommune, som, i lighed med alle andre kommuner, er presset i forhold til bl.a. personale.


Annonce

Den konklusion, vi må drage her og nu, er ikke privat eller offentligt ældrepleje. Den diskussion kan vi tage senere, når de mest basale behov er tilgodeset. Nej, den konklusion vi må drage er, at uanset om der er tale om privat eller offentlig ældrepleje, så fungerer den ikke, som vi ønsker, hverken for brugerne og de ansatte.


Det er nærliggende at fare ud med mudderkastning, her mod den private virksomhed og dernæst at få mudderet tilbage af blå blok, som trækker Elsesagskortet, som et usædvanligt grelt eksempel på svigt fra offentlig side.

Den konklusion, vi må drage her og nu, er ikke privat eller offentligt ældrepleje. Den diskussion kan vi tage senere, når de mest basale behov er tilgodeset. Nej, den konklusion vi må drage er, at uanset om der er tale om privat eller offentlig ældrepleje, så fungerer den ikke, som vi ønsker, hverken for brugerne og de ansatte.

Det giver sig selv, at når man år efter år har måttet reducere udgifterne med 2 procent, samtidig med at vi får flere ældre, så bliver resurserne til den enkelte mindre. Det kunne man måske have rådet bod på i nogen grad, i og med der står flere og mere effektive aflastende maskiner til rådighed.

Men en af de største hurdler er minuttyranniet, som Anders Fog Rasmussen allerede i 2001 ville et opgør med. Her annoncerede han, at hjemmeplejen skulle være fleksibel og de ældre skulle have valgfrihed.

Men fakta er, at der først blev brugt millioner af kroner ude i kommunerne på at opfylde regeringens krav om, at realisere valgfriheden. Dernæst er det et faktum, at mindre kontrol blev til meget mere kontrol, hvor kvalitetsstandarder i kommunal regi umuliggør en omsorgsfuld pleje fra de ansattes side.

Selv inden for det private er minuttyranniet ikke blevet sløjfet, for det er det privates væsen, at det frie valg fordrer minutiøs måling af pleje- og omsorgsopgaver. Uden disse er det ikke muligt at prisfastsætte opgaverne for de private leverandører.

Tilbage står et fagområde, der er blevet ukendeliggjort i forhold til det, der burde have været dets primære opgave: omsorg – nærhed – og kompetent pleje. Et fagområde, som i sagens natur har fået det svære og svære ved at tiltrække arbejdskraft og endnu sværere ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft ikke mindst, fordi kvalifikationer og ekspertise ikke får lov til at udfolde sig.

Hvem ønsker at forblive i et fag, hvor man umyndiggøres og fratages sin selvbestemmelse og indflydelse på arbejdsopgaverne?

Derfor må vi have iværksat en kovending, hvis vi vil undgå en yderligere afvandring fra faget. Alle sejlene må sættes til for at få et opgør med at tænke omsorgs- og plejeområdet i skemaer og tabeller, der dikteres oven- eller udefra. Er det muligt? Ja, hvis de involverede parter, og her tænker jeg ikke kun på personalet, men hele det kommunale system, er parate og vil medvirke til at forandre den fremtidige ældrepleje. Man kan også spørge. Kan vi lade være?

Annonce
Struer

Heidis prøve var "atypisk": - Jeg har fået at vide, at det må være Omikron

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Uhrenholt efter første kamp som cheftræner-vikar: - Jeg er aldrig tilfreds når vi taber

Erhverv For abonnenter

Her er Birns nye direktør: Far til fem og har aldrig været på jernstøberiet

Erhverv

26-årig har åbnet egen salon: - Det begyndte med, at jeg klippede min mormor

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Begge målmænd dumpede i solid forsvarspræstation

Omikron kan være vejen ud af pandemien: Corona vil med tiden sidestilles med influenza, mener norsk forsker

Holstebro For abonnenter

Virksomhederne må godt kræve coronapas af medarbejderne - men ikke alle gør det: - Jeg vil ikke rende rundt og lege corona-politi

Debat

Mit møde med den smilende københavner

Holstebro

Randi måtte vente med sin syge dreng i køen til PCR-test i 45 minutter: Nu har testcentret fundet akut løsning

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalysen: Målmænd og angrebsfejl kostede TTH dyrt

Navne For abonnenter

Den tidligere politidirektør fylder 70 år: Folk har glemt de 1200 mennesker, der døde et år

Holstebro

Østerby kræver mere testkapacitet: Det er her vi har smitten

Annonce