Annonce
Holstebro

Ældre tager teten: Er klar til at stifte og starte "Cafe Olde"

Laden bliver rammerne for det nye "Café Olde" som bliver de ældres egen erstatning på Sønderland for det dagcenter, som kommunen lukkede. Laden bruges af forskellige pensionistforeninger - og her holder ældrerådet også baglandsmøder. Arkivfoto

Der er stiftende generalforsamling om en måned for "Cafe Olde", og kort efter åbner dørene i de ældres egen erstatning for det populære dagcenter, som kommunen lukkede på Sønderland.

HOLSTEBRO: Nu er der sat dato på, hvornår "Cafe Olde" kan slå dørene op i Laden som det nye mødested for ældre, og herunder enlige, som har et behov for et sted at mødes i midtbyen.

Der er indkaldt til en stiftende generalforsamling i Cafe Olde, som bliver 12. marts.

- Og hvis alt går efter planen, åbner cafeen 14. marts, siger Leif Carøe, der har været med til at trække i trådene for at få den nye café op at stå.

Han har oplevet stor interesse, siden han for en uge siden offentliggjorde planerne om den nye "Cafe Olde", hvor ældre kan hygge sig med kaffe, snak og spil, og som vil have åben tirsdage og torsdage. Stedet skal drives af frivillige.

- Jeg har snakket med en masse ældre og pensionister siden. Og overalt oplever jeg stor opbakning og stor interesse for at være med. Så jeg er slet ikke bekymret for, om der kommer nok, siger Leif Carøe, som både er formand for Faglige Seniorer og er medlem af kommunens ældreråd.

Kommunen betaler for en ny foldedør i Laden, som i dag bruges af 12 foreninger for især pensionister. Og hvor Café Olde bliver nummer 13. Den nye lydtætte foldedør gør, at lokalerne kan deles op og bruges af flere samtidigt.

Den gamle støtteforening for Dagcenter Sønderland - og siden Seniorhuset - er ved at blive nedlagt, og efterlader godt 60.000 kroner, som skal bruges til lignende formål.

- Jeg håber, at kommunen siger ja til, at den nye Cafe Olde får disse penge til at komme i gang, siger Leif Carøe.

Mange ældre mistede deres mødested, da kommunen for tre år siden lukkede Dagcenter Sønderland, hvor der var et hav af aktiviteter - fra strikning over teater til kortspil - og hvor mange spiste frokost. For en del blev transporten for besværlig, da kommunen flyttede tilbudet til det nye Seniorhuset nord for banegården - og siden lukkede stedet.

Den stiftende generalforsamling i "Cafe Olde" bliver i Laden på Brogårsvej tirsdag den 12. marts klokken 14.

Fredag den 22. februar holder Faglige Seniorer et informationsmøde samme sted om formålet med cafeen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce