Annonce
Læserbrev

Ældre. Flere penge er IKKE lig med mere velfærd

Arkivfoto: Scanpix
Annonce

Debat: Valget er overstået, og det blev til en rød sejr. En stor del af deres valgkamp har handlet om, at de vil have flere varme hænder, og det vil de, ved at føre flere penge til velfærdsstaten. De vil sætte flere penge af til sundhedssektoren. Men er det virkelig nødvendigt? Nej, det mener jeg ikke.

Jeg ønsker ligesom mange andre, at der skal være flere varme hænder, sådan at de som har brug for det, kan få noget værdig hjælp. Selv er jeg sygeplejerskestuderende og har arbejdet i sundhedssektoren i det kommunale regi i tre år. Jeg har set, hvor lidt tid man reelt har hos borgeren. Jeg har oplevet at skulle nægte en borger et bad – fordi der ikke var tid til det. Men fra mit synspunkt handler det om et bureaukratisk- og planlægningsproblem.

For det første, i hjemmeplejen, var min vagt fra 7-13. Når jeg mødte ind, loggede jeg på, og kunne se min arbejdsplan. Ifølge arbejdsplanen passede den med, at jeg skulle have fri klokken 13. Ofte kunne jeg gå hjem klokken omkring klokken 11-11.30. og det er ikke fordi jeg ikke gør alt det jeg skal – og mere til. Det handler derimod om dårlig planlægning. I teorien kunne jeg sagtens have givet nogle borgere et extra bad. Snakket mere med dem og så videre. Men jeg SKAL overholde den tid, borgeren er visiteret til. Jeg bliver ked af det på borgernes vegne, og jeg ikke føler, at jeg kan være der for dem på en måde, jeg synes, de fortjener.

For det andet, i en af de kommuner jeg har arbejdet i, bliver der bevidst sat overbemanding på i weekenderne. Det betyder så, at der hver weekend er en der bliver sendt hjem allerede 10 minutter efter, man er mødt ind. Men fordi man er mødt ind, så har man ret til seks timers løn. Det synes jeg er spild af skattekroner, og i stedet kunne man have ansat en extra, og givet borgerne mere tid.

Endvidere, der hvor jeg er ansat nu, har jeg hørt flere af mine kollegaer, der ved hver vagt, har udtrykt at de er utilfredse med al den dokumentation, der er krav på man skal udføre. Mange ting skal dobbeltdokumenteres. Og de skal udfylde rubrikker med problemer – også selvom borgeren ikke har de pågældende problemer. Men det er en pakkeløsning, som skal udfyldes for hver borger.

Mine kollegaer, både nuværende og tidligere, ønsker at kunne bruge mere tid sammen med borgeren, og kunne give dem mere personlig velfærd. Mange af de ældre, som måske er enke/enkemand, og børnene bor langt væk, de lider af hudsult. De får ikke nogen fysisk berøring, og for mange af dem, er hjemmeplejen stort set de eneste, de får besøg af. For dem betyder det alverden, at jeg har tid til at sætte mig ved siden af dem, og holde dem i hånden, og lade dem fortælle om deres unge dage. Men skal jeg overholde den visiterede tid. Og min tidsplan, så har jeg ikke tid til noget basalt som dette.

Jeg mener, at man som borgerlig-liberal sagtens kan gå ind for et bedre velfærdssamfund. Mit løsningsforslag er ikke at skære i det offentlige, det er ikke at der skal være færre penge. Jeg ønsker, at pengene skal flyttes fra det bureaukratiske til de varme hænder. Jeg ønsker, at i stedet for at sende en hjem fra arbejde, så ændrer man i måden, der bliver visiteret på, så man ikke kun yder ren medicinsk velfærd, men også yder medmenneskelighed. At have en at snakke med er mindst ligeså vigtigt som at huske at tage sin medicin.

Jeg siger ikke, at rød bloks velfærd er dårlig. Jeg har den opfattelse, at mange misforstår blå bloks velfærd. Jeg siger, at der er andre måder at yde bedre velfærd på end at give flere penge. Hvis der bliver sat flere penge af til sundhedssektoren, men de alle ender i det bureaukratiske, så hjælper det alligevel ikke. Derfor er man nødt til at kigge på, hvordan pengene bliver brugt, og ikke kun på hvor mange der er til rådighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce