Annonce
Holstebro

Ægtepar driver restaurant sammen: Min kompagnon kan godt være en idiot, men min ægtemand er stadig sød

- Jeg kunne have slået dig ihjel, da du foreslog, at vi skulle begynde at lave tapas i små, pæne skåle under coronanedlukningen, siger Lars Klüver, der dog må indrømme, at parret med tapas ud af huset skabte en ny forretning, der reddede dem gennem krisen. Her er Dorthe "på besøg" i køkkenet med sine papirer i hånden, mens Lars rører i gryderne. Foto: Morten Stricker
De har kendt hinanden i 33 år og levet af at drive restaurant og festhus sammen i mere end 25 år. Selv om de er meget forskellige, har Dorthe og Lars Klüver altid fået det til at fungere ved at holde arbejdsliv og privatliv adskilt.

Holstebro: - Når vi er uenige om noget, tager vi diskussionen her og nu, siger hun.

- Vi koger ikke suppe på diskussionen, og vi er gode til at få det hele vasket af os, inden vi tager hjem, siger han.

Hun er 54-årige Dorthe Klüver, og han er hendes mand, 56-årige Lars Klüver.

Annonce

Ægteparret driver sammen restauranten og festhuset Anlægspavillonen midt i Holstebro. De to har taget en pause fra arbejdet i den gamle pavillon, der er fra 1895 og ligger udkanten af lystanlægget midt i Holstebro. Med kaffe i krusene finder de en ledig plads blandt de dækkede borde med hvide duge og stearinlys for at fortælle om, hvordan det som par er at dele både arbejdsliv og privatliv.

- Lars er min bedste ven, min kompagnon og min ægtemand. Og jeg har lært at skille tingene ad: Min kompagnon kan godt være en idiot, men min ægtemand er stadig sød. konstaterer Dorthe og sender et smil i retning af manden hen over kaffekruset.

Hvem af jer er chefen, der får det sidste ord?

- Hvordan f....., kan du da finde på at spørge om det? Vi diskuterer tingene, og så ender det med, at det bliver, som Dorthe gerne vil have det, siger Lars med et skælmsk blik i øjnene og sender et skævt smil retur hen over den hvide dug.

Ægteparret har gennem alle årene har fået det hele til at fungere med at blande arbejds- og privatliv sammen i en stor gryde og røre godt og grundigt rundt, men mand og kone er faktisk meget forskellige.

- Lars får alle idéerne, og så er det mig, der samler op. Han har styr på tingene og er aldrig bagud, men det er mig, der laver alt det andet, summerer konen op.

Og den karakteristik er hendes mand faktisk slet ikke så uenig i.

- Jeg tør mere, men det er også mig, der pludselig får en "hjerneblødning", og så skal der et lille kys på konens kind til for at få løst stemningen op, forklarer han.

Det er Lars, der er køkkenchefen og har ansvaret for den mad, der serveres for gæsterne og leveres ud af huset. Han blev udlært som kok i Vejle, hvor han er født og vokset op.

- Vi var bare venner ...

Hvor længe har I kendt hinanden?

- Siden den 30. maj 1989 klokken 9.30, hvor vi mødtes første gang i Dorthes lejlighed på Amager, siger Lars uden tøven, mens parret diskutere lidt, om det VAR kærlighed ved første blik, og hvem der var mest interesseret i hvem.

- Vi var bare gode venner  i starten. Vi flyttede faktisk sammen som venner, siger Dorthe og fortæller, at han lejede et værelse hos hende.

Amor var åbenbart flyttet med ind i lejligheden, for venskabet udviklede sig til kærlighed, og de to blev et par og blev gift i 1994.

Dorthe fløj gennem ti år som stewardesse, og da hun blev gravid med Frederik, besluttede hun sig for, at hun ikke ville flyve mere.

Lars arbejdede på Sorø Storkro, da livet flaskede sig sådan, at parret fik tilbud om at forpagte en restaurant i Køge, som parret drev sammen uden at have det store erfaringer med at drive en forretning. Efter to år så parret en annonce om Kongens Hus Hotel og kørte til Jylland, hvor de gerne ville tilbage til, for at se på stedet.

- Det er godt nok langt ude, konstaterede Lars, men fra den 1. august 1998 havde parret altså skiftet købstaden Køge ud med et hotel ude på heden, hvor de flyttede til med sønnen på halvandet år.

Det er Dorthe, der tager sig af regnskab, bookinger - alt det andet, som hun udtrykker det. Hun føler ikke, at der var langt fra stewardesse-jobbet til arbejdet i restaurationsbranchen.

- Det handler begge steder om service, slår hun fast og fortæller, at hun på Kongens Hus Hotel blev lært op af de to ældre damer, Laura og Katrine, der havde været på hotellet i mange år og derfor vidste alt om hoteldrift.

- De to damer var guld værd for os, og havde vi ikke haft dem, havde vi ikke været selvstændige i dag, fortæller Dorthe.

- I vores branche er der meget på spil, hver gang vi har et selskab, for det er jo ikke noget, der bare kan gøres om, fortæller Dorthe og Lars Klüver, der her ses ude foran den gamle pavillon i anlægget. Foto: Morten Stricker
Annonce

Et bedre børneliv

I efteråret 2000 ringede en ejendomsmægler til dem, mens de kørte rundt i en autocamper i Alsace. Han ville lige høre, om det ikke var noget for dem at overtage den gamle pavillon i Holstebro.

- Vi skal altså ikke længere væk, var Lars reaktion.

- Nu kører vi ud og kigger, når vi kommer hjem, var reaktionen fra Dorthe.

Og sådan blev det.

Og så skete der jo det, at især Lars faldt pladask for stedet, fordi det mindede ham om det skyttehus, hans mormor drev, da han var dreng.

Og så lå huset i en by, og det afgjorde sagen. Dog ikke mere, end at parret tog Anlægspavillonen på prøve - og omvendt - på den måde, at de beholdt hotellet ude på heden og kørte pavillonen ved siden af .

Efter sommerferien tog de beslutningen om, at det var Anlægspavillonen, de ville satse på.

- Frederik ville få et bedre børneliv i Holstebro, siger Dorthe som det argument, der afgjorde sagen.

Fra julen 2000 var Dorthe og Lars Klüver forpagterparret på den gamle pavillon og har været det lige siden. Den lille familie flyttede først i et hus på Mejdalvej, og for otte år siden byggede de nyt på Snerlevej.

Frederik, der i dag er 25 år og læser en finansiel bachelor i Aarhus, er vokset op med at hjælpe til, og han har kunnet dække bord, siden han var fem år.

- Det er jo som at drive et landbrug. Der er ikke noget, der kan vente. Når gæsterne er her, er det lige som, når køerne skal malkes, siger hun og fortæller, at gennem det meste af sønnens  barndom kom hendes mormor hver weekend og passede ham.

- På den måde havde vi som forældre ikke dårlig samvittighed, når Frederik var sammen med sin oldemor, siger Dorte om de praktiske foranstaltninger, der har skullet til for at få hverdagen til at fungere.

- I sidste ende er det jo nok mig, der bestemmer, må Dorthe Klüver indrømme. Parret har dog hver sine ansvarsområder: Lars tager sig af indkøb og køkkenet og Dorthe af regnskab, løn, bookinger og alt det andet. Foto: Morten Stricker
Annonce

Kok og ikke brandmand

Hvis I skulle give andre par, der stod for at skulle arbejde sammen, et godt råd, hvordan ville det så lyde?

- Det er en gave at arbejde sammen som par, men man skal også være klar over, at man bliver koblet endnu mere ind i hinanden. Derfor skal man sørge for at have noget hver for sig, siger Dorthe og fortæller, at hun spiller golf og er med i en pigeklub, mens Lars er aktiv i Rotary-klubben.

- Og så skal man huske at pleje parforholdet med kæresteture, tilføjer hendes mand, der indrømmer, at det er Dorthe, der er god til at få parret revet væk fra jobbet.

- Jeg er pissetræt af det, når vi skal af sted, men oven ud lykkelig, når vi endelig er taget afsted, siger Lars, der gør sit bedste for at koble fra og lade være med at spekulere over, om pavillonen nu brænder ned, mens de er væk.

- Jeg er jo kok og ikke brandmand, som han siger.

- Det er fint, at vi knokler og har lange arbejdsdage, men vi er også nødt til at prioritere at lukke i bestemte uge og bruge tid på familien og hinanden, siger Dorthe.

Hun tilføjer, at det blandt andet med weekendarbejde netop er en fordel, at de arbejder samme sted og i samme branche.

Når parret er hjemme, er det faktisk sjældent at snakken omkring køkkenbordet handler om arbejdet.

- Det også nødvendigt at tale om noget andet, ellers får man knald i låget, konstaterer Lars.

De to er også helt enige om, hvad der vægter mest - familien eller jobbet?

- Familien står øverst på listen, konstaterer ægteparret på Anlægspavillonen.

Det er fint, at vi knokler og har lange arbejdsdage, men vi er også nødt til at prioritere at lukke i bestemte uge og bruge tid på familien og hinanden.

Dorthe Klüver


Artiklen er nummer to i en serie med titlen, Parløb, hvor vi møder dem, der ikke bare er i familie med hinanden, men også arbejder sammen.

Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Sport For abonnenter

Det bliver aldrig til liga igen, men nu bliver der på ny kørt speedway i Skave: - Vi laver morgendagens stjerner

Struer

Nu må talentet Hassan klare sig uden tilskud fra Struer Kommune

Annonce