Annonce
Holstebro

Ædru alkoholiker på antabus ville lige prøve 'alkoholfri øl': Den oplevelse skal jeg ikke have mere

Det var en øl i stil med denne Nordic fra Carlsberg, som gav Jan Fischer en ubehagelig overraskelse. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Som reglerne er nu, må der være op til 0,5 procent alkohol i en såkaldt alkoholfri øl. Det resulterede i en ubehagelig overraskelse for tidligere alkoholiker Jan Fischer, der har fortalt Radio4 om oplevelsen.
Annonce

Holstebro: Da Jan Fischer fra Holstebro for et par år siden faldt over alkoholfri øl, fik han lyst til lige at prøve at se, hvordan de smagte.

Derfor købte den tidligere alkoholiker, som på det tidspunkt var på antabus og fortsat er det i dag, seks øl med forventning om, at han uden konsekvenser ville kunne tage en tår.

- En alkoholfri øl, det så jo så fint ud. Det kunne have været saftevand eller en cola eller noget. Jeg syntes lige, jeg ville prøve at smage den. Jeg var på antabus, og der skulle ikke være noget problem i det, siger Jan Fischer fredag i et interview med Radio4 Morgen.

Han opdagede dog hurtigt, at alt ikke var, som det skulle være.

- Der gik ganske kort tid, og så kunne jeg godt mærke, at jeg fik det mærkeligt. Og så gik der et par minutter, og så begyndte jeg at få farve i kinderne, lyder det fra Jan Fischer, der også begyndte at føle sig svimmel.

- Det er én gang, jeg har haft den oplevelse, og så skulle jeg ikke have den mere.

Annonce

Navnet føles misvisende

Årsagen til den ubehagelige reaktion var, at Jan Fischers øl faktisk ikke var helt alkoholfri i bogstavelig forstand. I 2014 blev grænsen for alkoholfri øl hævet, så der måtte være op til 0,5 procent alkohol i en alkoholfri øl frem for 0,1 procent, som grænsen havde været indtil da.

Og ifølge Jan Fischer er de 0,5 procent, som svarer til cirka en tiendedel af alkoholprocenten i en almindelig øl, nok til at fremkalde en reaktion, hvis man er på antabus. Derfor er han fortaler for, at øl med en meget lav alkoholprocent får et andet navn end "alkoholfri".

- Jeg mener jo, det er misvisende. Det er selvfølgelig en politisk beslutning, om man vil kalde det alkoholfri, men som almindelig forbruger, der bare kigger på en dåse - og det skal jo være nemt, når du går og handler - der står der alkoholfri på den udenpå. Bang, så køber jeg den, fordi den er alkoholfri. At der så er 0,5 i, det synes jeg er misvisende, siger Jan Fischer.

Nedenfor kan du høre hele Radio4-interviewet med Jan Fischer, der også mener, at tallet, der angiver alkoholprocenten i alkoholfri øl, skal stå tydeligere og større på dåserne:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

De kommer med musik for alle pengene

Annonce