Annonce
Erhverv

Årsregnskab: Varm sommer og dårlig høst presser DLG's overskud ned

Kristian Hundebøll og DLG-koncernen måtte sidste år håndtere en historisk dårlig høst på flere af sine hovedmarkeder. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den dårlige høst sidste år skar 25 procent af grovvarekoncernen DLG's overskud, men det er billigt sluppet, mener ledelsen.

DLG: Mens danskerne sidste sommer valfartede til strande og ishuse, kunne grovvaregiganten DLG med stigende bekymring se kornhøsten skrumpe ind.

Det har sat sit præg på regnskabet, der onsdag blev godkendt af DLG's repræsentantskab på et møde i København.

Overskuddet før skat faldt med 25 procent fra 745 millioner kroner til 560 millioner kroner, og det er det dårligste resultat siden 2014.

- Det er en nedgang i forhold til tidligere, men det er samtidig vores fjerdebedste resultat nogensinde, så helt ringe er det ikke, siger Niels Dengsø Jensen, der er bestyrelsesformand i DLG.

Resultatet giver således mulighed for at udbetale en overskudsdeling på 92 millioner kroner til landmændene, der ejer DLG-koncernen. Året før blev der efterbetalt 131 millioner kroner til ejerne.

Omsætningen faldt svagt fra 49,1 milliarder kroner til 48,9 milliarder kroner, men det dækker over store interne forskydninger.

DLG's største marked er det tyske, hvor omsætningen voksede med halvanden milliard kroner til 31 milliarder kroner.

Samtidig var fremgang i DLG's to forretningsenheder, Vitaminer & Mineraler og Energi & Service, med til at opveje de tab, der direkte kan henføres til den dårlige høst.

Niels Dengsø Jensen ser resultatet som robust i lyset af tørken, der ramte DLG's store markeder i Tyskland, Danmark og Sverige.

Annonce
Høsten i 2018 er skønnet til ca. 6,6 millioner tons mod en rekordstor høst i 2017 på 9,5 millioner tons. For første gang siden 2004 har Danmark været nettoimportør af afgrøder. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Stærkt halvår

Da solen blev ved med at skinne over kornmarkerne, stod det hurtigt klart, at DLG's forretning ville blive voldsomt påvirket. Udgangspunktet var dog ganske godt, da DLG sidste sommer kunne præsentere sit hidtil bedste regnskab for årets første halvår.

- Vi vidste, at forretningen var i god form med et godt halvårsresultat, men når høsten blev, som den gjorde, kom vi til at mangle indtjening ved at sælge korn. Vi fik jo mindre korn ind og kunne ikke eksportere så meget, som vi havde budgetteret med, siger koncernchef Kristian Hundebøll, DLG.

Høstprognoserne udløste et skarpt blik på omkostningerne, og 30 procent af investeringsbudgettet blev hurtigt skåret væk.

Det betød, at planlagte opkøb af virksomheder blev udskudt i nogle måneder.

- Vi ventede lige en postgang med at engagere os i den slags, og så har vi i stedet kigget indad, siger Kristian Hundebøll.

Men høstresultatet endte trods alt ikke så slemt, som det blev forudsagt. I august forventede landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer et høsttab på 6,4 milliarder kroner i forhold til et normalt år.

Forleden blev det tal justeret ned til et tab på 4,1 milliarder kroner af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi fra Københavns Universitet, og det gør også en forskel i DLG's økonomi.

- Det gik ikke helt så ringe, som det så ud til en overgang. Det skyldes også, at den underliggende forretning går rigtig godt i DLG og de fleste af vores selskaber, siger Kristian Hundebøll.

Allerede to uger inde i januar i år kunne han derfor præsentere en ny investering i en vitaminfabrik i Frankrig, der gør DLG-datterselskabet Vilofoss til markedsleder på det franske marked for smågrisefoder.

I de senere år har DLG frasolgt en række selskaber, der lå uden for grovvarekoncernens kerneforretning. Flere af selskaberne var nødlidende, og alene i 2017 blev der solgt virksomheder, der samlet bidrog med et underskud på 50 millioner kroner.

Flere opkøb er på vej, hvis det giver mening inden for de forretningsområder, som DLG holder fast i.

- Med den position, som vi har på det europæiske landbrugsmarked, er der bestemt flere muligheder, og vi forventer i første halvår at se opkøb på det franske og tyske marked, siger Kristian Hundebøll.

Ifølge årsregnskabet forventer DLG, at man i år kan opnå et resultat på niveau med rekordåret 2017, hvor koncernen som nævnt tjente 745 millioner kroner før skat. Direkte adspurgt forventer både Niels Dengsø Jensen og Kristian Hundebøll, at resultatet kan blive "en spids bedre" end det.

Men det kræver, at høsten ikke slår fejl i den kommende sommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce