Annonce
Lemvig

Valgkampen raser i Harboøre: Stem på mig, så giver jeg en sodavand

Cecilie Rønn har lavet en valgplakat, der skal lokke kammeraterne i Harboøre Ungdomsklub til at stemme på hende ved valget til klubrådet. Der har været tradition for valgene siden klubbens start for 58 år siden. Foto: Jesper Lundsgaard
Plakater og en sodavand som tak for en stemme er nogle af de måder, medlemmerne i Harboøre Ungdomsklub bruger i deres valgkamp for at blive en del af klubrådet.

Harboøre: Valgkampen raser i Harboøre. Der er hængt valgplakater op og kandidaterne taler for deres sag for at vinde den plads, de gerne vil sikre sig i rådet.

- Hvis du stemmer på mig, giver jeg en sodavand, lyder det i krogen mellem to drenge, der taler om det forestående valg.

Men det er hverken folketings-, eller kommunalvalg, der er tale om. Heller ikke til en bestyrelsespost i idrætsforeningen. Det er i stedet en post, der er langt vigtigere for de unge i Harboøre. Det gælder nemlig én af de seks pladser, der er i klubrådet i Harboøre Ungdomsklub.

- Jeg tror, vi har haft det valg hvert år, siden vi begyndte i 1962. Det er blevet en tradition, og de unge går op i det. Flere af dem, der enten sidder i rådet eller gerne vil vælges ind, har forældre eller søskende, der også har været en del af rådet, siger Peder Hummel, der er leder af Harboøre Ungdomsklub.

Grillaften og fællesspisning er nogle af de aktiviteter, som klubrådet i Harboøre Ungdomsklub står bag. Det er de unge, der selv får ideerne og står for arrangementet i klubben. Foto: Jesper Lundsgaard

Og valget bliver der gjort noget ud af. Der er hængt valgplakater op flere steder i klublokalet, der er placeret på første sal i Harboøre Centret. Ikke de velfriserede med venligt udseende politikere, som man kender det fra politiske valgkampe. Her er det i stedet et stykke farvet karton, hvor flere af kandidaterne har lavet og skrevet kreative slogans.

"Hvis du vil med på tur til Ribe - så stem på Vibe", forkynder en plakat.

Annonce

Mange stemmer

Valgkampen er noget, der bliver gået op i, og det vidner stemmeprocenten også om. 43 af de indtil videre 46 indmeldte i klubben har udfyldt en stemmeseddel, hvor hver må sætte to krydser på de kandidater, de ønsker skal sidde i klubrådet.

Ikke alle har dog lavet valgplakater. 13-årige Jakob Kynde, der går i 8. klasse på Harboøre Skole, har droppet plakaterne. Han satser i stedet på, at talegaverne kan overbevise kammeraterne i klubben om, at de skal stemme på ham.

- Der var ikke rigtigt noget, der rimede på Jakob Kynde, så derfor gad jeg ikke lave en plakat. Men der er da én, der har sagt, at han vil stemme på mig, siger han.


Jeg kunne da godt være fristet af bare at sidde i sofaen, men så er der ingen til at hjælpe ved arrangementer, og det er sjovere, hvis der hele tiden sker noget nyt her

Jakob Kynde, kandidat til klubrådet i Harboøre Ungdomsklub


Jakob Kyndes storesøster har tidligere siddet i klubrådet, og hun inspirerede ham til at stille op.

- Hun har fortalt om, hvor fedt det var at have medbestemmelse på, hvilke aktiviteter og lignende, der bliver lavet her i klubben. Det ville jeg også gerne være med til, siger han.

Annonce

Har medbestemmelse

Der er i alt ti, der stiller op til årets valg. Otte drenge og to piger. 12-årige Cecilie Rønn, der går i 7. klasse, er den ene af de to piger, der stiller op.

- Jeg har ikke prøvet at være med i et elevråd eller andet før. Men jeg tænker, at det kunne være sjovt at være med til at bestemme forskellige ting hernede, siger Cecilie Rønn.

Som elev i 7. klasse er hun én af de nye og unge i klubben og dermed også klubrådet, hvis hun bliver valgt ind. Ungdomsklubben i Harboøre er nemlig for eleverne i 7.-9. klasse.

Men hvorfor er der så stor rift om at få lov til at sidde i klubrådet.

- De har en reel medbestemmelse på, hvad der sker her. Formanden for klubrådet er også med i bestyrelsen, de er med til store dele af vores personalemøder, og de er med til at bestemme rigtigt meget af dagligdagen her i klubben. Der skal nogle særdeles gode argumenter til, hvis vi vil lave noget i ungdomsklubben, som de unge ikke synes er en god ide, siger Peder Hummel.

De unge har en reel medbestemmelse, og derfor er det populært at være en del af klubrådet, mener lederen af Harboøre Ungdomsklub, Peder Hummel. Foto: Jesper Lundsgaard

Han peger selv på et forslag om, at 6. klasserne også skulle være en del af ungdomsklubben. Det ønskede klubrådet ikke, da de frygtede, at det ville få flere af de ældste i 9. klasse til at droppe ungdomsklubben, og derfor faldt forslaget.

Der er da også gang i de unges egne arrangementer denne aften. Grillen er tændt på tagterrassen foran ungdomsklubben, og især drengene er i gang med at svinge grilltangen, så de kan holde styr på pølser og pølsebrød på grillen.

Annonce

Sofaen kunne friste

Senere står den på det, de unge selv kalder for stød-fodbold. Her skal de spille fodbold i hallen, men samtidig har de et armbånd på, hvor de kan få elektrisk stød, og det giver nogle skøre episoder undervejs.

De unge kan også være med til at bestemme og være med til at arrangere forskellige andre aktiviteter eller have indflydelse på indkøb til klubben, lige som de er med til et ugentlig møde i klubrådet, hvor de kommende aktiviteter og arrangementer planlægges.

Jakob Kynde kunne godt tænke sig, at der være med til at arrangere et LAN-party, mens Cecilie Rønn har en ide om, at hun gerne vil lave kreative værksteder eller få stablet nogle filmaftener på benene.

Jakob Kynde er sammen med Cecilie Rønn kandidat til klubrådet. Han ser gerne, at der bliver arrangeret et LAN-party i klubben. Foto: Jesper Lundsgaard

- Jeg kunne da godt være fristet af bare at sidde i sofaen, men så er der ingen til at hjælpe ved arrangementer, og det er sjovere, hvis der hele tiden sker noget nyt her, siger han.

Selv om der stadig er et par dage og en weekend til, at valgresultatet bliver offentliggjort, er ingen af dem synderligt spændte på, om de bliver valgt ind.

- Jeg håber da at blive valgt ind, men jeg er ikke særligt spændt på valgresultatet, siger Cecilie Rønn, inden snakken fortsætter mellem de unge, der denne aften er mødt frem i klubben.

Hen over weekenden viste det sig, at Cecilie Rønn fik en af de eftertragtede pladser. Faktisk måtte Peder Hummel udvide rådet fra seks til syv i år, da tre kandidater fik lige mange stemmer. De resterende kandidater, der ikke kom ind i rådet, er i stedet suppleanter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

De stormer frem på uddannelser og erhvervslivet: Men hvorfor er der ikke flere kvinder, der vil stille op til kommunalvalget?

Annonce