Annonce
Navne

Årets arkæolog er fra Holstebro Museum

Arkæolog og museumsinspektør ved Holstebro Museum, Lis Helles Olesen, er blevet valgt til "Årets Arkæolog". Årets arkæolog er en person, som gennem forskning og formidling af arkæologiske emner har skabt interesse for arkæologien og fortiden i Danmark. Pressefoto
De danske amatørarkæologer har udnævnt museumsinspektør og arkæolog Lis Helles Olesen, Holstebro Museum, til "Årets Arkæolog".
Annonce

Holstebro: "Yes, yes, yes. Så skete det endelig. Siden foråret har jeg måttet holde på hemmeligheden og to gange er arrangementet blevet aflyst på grund af corona..."

Sådan skriver arkæolog og museumsinspektør Lis Helles Olesen på Facebook.

"Hemmeligheden" er, at hun fredag den 9. oktober blev udnævnt til Årets Arkæolog 2020 af Danske Amatørarkæologer (DAA). Eller med hendes egne ord fra Facebook:

"I de smukkeste omgivelser i det over 200 år gamle Frieboeshvile i Lyngby blev der holdt et lille corona-sikret arrangement, hvor jeg blev udnævnt til Årets Arkæolog af De Danske Amatørarkæologer. Jeg er så glad og taknemmelig på egne og luftfotoarkæologiens vegne. Et perfekt punktum på mit professionelle arkæologiske virke",

Det var formand for amatørarkæologerne, Jette Svane Hansen, der holdt hyldesttalen.

Annonce

Formidling af fortidsminder

Benny Staal, der er redaktør på arkæologibladet Fund&Fortid, fortæller, at det i talen blev kraftigt fremhævet,  at Lis Helles Olesens arbejde gennem årtier med luftfotoarkæologi, har været medvirkende til formidling af fortidsminder i hele landet. Ofte fortidsminder, der ikke umiddelbart kan ses, andet end fra luften.


Jeg er så glad og taknemmelig på egne og luftfotoarkæologiens vegne. Et perfekt punktum på mit professionelle arkæologiske virke.

Lis Helles Olesen, Årets Arkæolog


Jette Svane Hansen betonede dette vigtige arbejde i forhold til amatørarkæologien, hvor især detektorarkæologer bruger luftfotos til at lokalisere bopladser fra den sene jernalder.

- Derfor vil Danske Amatørarkæologer gerne anerkende dit arbejde som luftfotoarkæolog både i erkendelse af, hvad dit arbejde kan betyde for vores viden om vores kulturarv, hvad det kan bibringe de professionelle såvel som for os amatørarkæologer af viden om landskabet set fra et fugleperspektiv, sagde Jette Svane Hansen.

Lis Helles Olesen

65 år, født og opvokset i Holstebro.

Uddannet forhistorisk arkæolog fra Aarhus Universitet i 1984.

Museumsinspektør ved Holstebro Museum, hvor hun blev ansat i 1986. Har arbejdet med luftfotoarkæologi siden begyndelsen af 1990'erne.

Har udgivet bøgerne "Fortiden set fra himlen - Luftfotoarkæologi i Danmark" bind 1 og 2 sammen med arkæolog og museumsinspektør ved Ringkjøbing-Skjern Museum, Esben Schlosser Mauritsen.

Gift med Palle, der også er arkæolog. Parret bor i Grønbjerg og har tre voksne børn.

Efter formandens tale holdt Lis Helles Olesen en takketale, hvor hun ridsede sin arkæologiske karriere op - fra selv at have været amatørarkæolog på egnen omkring Holstebro, til i dag, hvor hun sammen med gode kollegaer, Esben Schlosser Mauritsen, Ringkøbing-Skjern Museum og Mathias Christiansen Broch, Holstebro Museum, samt andre, har arbejdet intenst med luftfotoarkæologien. Dette arbejde har blandt andet resulteret i to store flotte og informative bøger, Luftfotoarkæologi bind 1 og bind 2, som blandt fagfolk anses for at være banebrydende arbejder.

Årets arkæolog er en anerkendelse, som DAA siden 1992 har udnævnt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Nye politivåben?

Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Annonce