Annonce
Holstebro

Åbner op for at reducere antallet af politikere i bestyrelser

- Som medejer af lufthavnen, finder jeg det naturligt nok, at vi har folk siddende i bestyrelsen. Men vi har også andre siddende i lufthavnsbestyrelsen end politikere, siger Holstebros borgmester H. C. Østerby. Arkivfoto
Står det til borgmester H. C. Østerby (S), kan der være behov for at have flere professionelle bestyrelsesmedlemmer i kommunale selskaber.

Holstebro: De har ofte ikke kompetencerne, de har privatøkonomiske grunde til ikke at øge konkurrencen, og ingen af delene kommer forbrugerne til gavn.

Så hård er kritikken af politikere, der sidder i bestyrelsen i mange kommunalt ejede selskaber, fra Martin Ågerup, der direktør i den liberale tænketank Cepos:

"Kommunalpolitikere sidder i dag i ledelsen af kommunalt ejede havne, lufthavne, busselskaber, metroselskabet, cateringselskaber, selskaber, der bedriver erhvervsfremme-, integrations- og beskæftigelsesinstitutioner, plejehjem, museer, teatre osv. Spørgsmålet er imidlertid, om nogen af disse institutioner overhovedet er tjent med at blive ledet af folk, der ikke er udpeget på basis af meritter, men som følge af politisk magt og studehandler under en konstitueringsaftale," skriver Ågerup i en kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Spørgsmålet er sådan set rimeligt nok, mener Holstebros borgmester H. C. Østerby, der selv sidder for bordenden i blandt andet Karup Lufthavn, der har Holstebro Kommune som medejer:

- I forbindelse med, at vederlagskommissionen så på aflønningen af politikere, blev det faktisk foreslået, at politikere ikke skulle have løn for at sidde i kommunalt ejede selskaber. At min borgmesterløn skulle dække det arbejde, jeg også lavede i selskaber, som jeg sad i i min egenskab af at være borgmester. Det er jeg sådan set enig i.

- Men det kom man bare ikke igennem med. Grunden til, at reglerne er, som de er, er, at flertal på Christiansborg har besluttet det, siger Østerby.

Men hvad ved du om luftfart?

- Som medejer af lufthavnen, finder jeg det naturligt nok, at vi har folk siddende i bestyrelsen. Men vi har også andre siddende i lufthavnsbestyrelsen end politikere, siger Østerby.

Det er dog kun en enkelt. 12 af de 13 bestyrelsesposter i lufthavnen er besat af kommunalpolitikere fra ejerkommunerne.

Annonce

Afviser ikke ændringer

Østerby er da også åben overfor, at der kan være behov for at trække mere ekstern ekspertise ind i bestyrelserne i de kommunale selskaber.

- Vi har gjort en del for at sikre os, at også de politisk udpegede medlemmer har den fornødne indsigt og ekspertise via kurser til at kunne varetage opgaverne, siger han.

- Men det er klart, at vi skal sikre os, at vi har de rette mennesker siddende. Og det har vi også i mange bestyrelser og kan se, at det giver virkelig meget. Eksempelvis Michael Christiansen, der er med i både Musikteatrets bestyrelse og Nørre Vosborg. Jeg er ikke afvisende overfor, at man også kan gøre det i andre kommunale selskaber eller selskaber, som kommunen er medejere af, siger Østerby.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce