Annonce
Leder

Åbenhed er den eneste vej

Lukketheden kan til nøds undskyldes med usikkerhed og situationens alvor, men den er under alle omstændigheder uklædelig for et demokrati.
Annonce

Genåbning er dagens nøgleord. Alt handler om, hvem der nu får lov at åbne og under hvilke vilkår. Midt i det hele prøver selv Holstebro Kommune nu at åbne lidt op. For informationerne, vel at mærke. Efter i ugevis at have fundet det nødvendigt at hemmeligholde coronasmitte på plejecentre, foretager kommunen nu en regulær kovending. Fremover vil kommunen informere om det, hvis der opstår smittetilfælde på for eksempel et plejecenter. Man kan undre sig over, hvem i al verden der i første omgang fik idéen om at holde den slags hemmeligt, men man kan også bare glæde sig over, at den praksis nu hører op. Bedre sent end aldrig.

Den lukkede tilgang har været en ubehagelig følgesvend sammen med coronavirus. Ikke bare fra Holstebro Kommune. Regeringen og sundhedsmyndighederne er således fra flere sider blevet kritiseret for manglende åbenhed og ringe adgang til informationer. Lukketheden kan til nøds undskyldes med usikkerhed og situationens alvor, men den er under alle omstændigheder uklædelig for et demokrati. Lad os derfor håbe, at den lukkede praksis hører op i takt med genåbningen af landet.

Netop genåbningen giver større behov for viden. Det handler jo ikke kun om folk, der står på spring for at få lov til det ene og det andet. Det handler også om en masse danskere, der er bekymrede. Dem må vi ikke glemme. Der vil i den kommende tid opstå situationer, som kan forøge smitten. Det ligger som en tung præmis i genåbningen. Og det skal vi ikke forsøge at skjule. Tværtimod. Hvis vi alle skal have en mulighed for at beslutte os for, hvordan vi vil agere, er information og tillid vigtig. Tillid får man som bekendt ved at udvise den. Vi kan umuligt kontrollere alt og alle. Så ligesom politikerne skal have tillid til, at vi stadig husker at holde god afstand og rene hænder, skal vi kunne have tillid til, at vi får ren besked fra det offentlige. Vi kan sagtens tåle det.

Chefredaktør Søren Egebjerg Pedersen. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce