Finder vikingehuse i Vinderups undergrund

Arkæolog Astrid Jensen har brugt de sidste par uger på at opmåle søgegrøfter og de anlæg, der bliver fundet i jorden ved Nørgårdsvej i Vinderup. Foto: Martin Risvig

Finder vikingehuse i Vinderups undergrund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sandsynligvis lå der allerede en landsby ved Vinderup for tusinde år siden.

Vinderup: Siden slutningen af februar har museum-bestilte gravemaskiner været igang på Nørgårdsvej og på fodboldbanerne ved Vindellevgård. Her har maskinerne skovlet stribevis af jord op, før byggemodningen af nye parcelhusgrunde og anlæg af nye fodboldbaner går i gang i områderne. Tre meter brede grøfter af op til en meters dybde med 15 meters mellemrum er nu blevet undersøgt af Holstebro Museum, der i sidste uge dækkede de sidste grøfter til igen.

På fodboldbanerne var der ikke de store gennembrud. Men det var der til gengæld på Nørgårdsvej.

- Vi har fundet en masse stolpehuller, som formodentlig stammer fra vikingetiden, fortæller Astrid Jensen, der er arkæolog ved Holstebro Kulturhistoriske Museer.

Igennem de sidste par uger har arkæologerne målt stolpehullernes mørke aftegninger i jorden op med en gps og undersøgt hvordan husene står i forhold til hinanden. Indtil videre er der spor efter både mindre værkstedshuse og langhuse - hvor vikingerne boede.

En af de såkaldte
En af de såkaldte "søgegrøfter" på Nørgårdsvej i Vinderup. Billedet er taget 2. marts og grøften er nu igen fyldt op med jord. Foto: Astrid Jensen

En hel landsby

Men historien stopper ikke her. For arkæologerne har grund til at tro, at grunden ved Nørgårdsvej gemmer på en større hemmelighed.

- Ud fra det, vi har fundet, kan der godt have været 15-18 huse derude. Så vi har altså potentielt tale om en mindre landsby - og det er da spændende for området, at der har ligget en landsby så langt tilbage, og at der så stadig ligger en landsby den dag i dag, siger hun.

Hun anslår, at landsbyen skulle stamme fra år 900-1100.

Derfor er arkæologen netop igang med at lave en rapport om Nørgårdsvej, der, hvis godkendt af Kulturstyrelsen, giver museet nyt budget til at starte en større udgravning.

Udgravningerne er dog ikke noget, der kommer til at forsinke anlægsarbejdet betydeligt:

- En del af området er allerede frigivet til anlægsarbejdet og det er kun en mindre del, vi har tilbageholdt, siger Astrid Jensens.

Finder vikingehuse i Vinderups undergrund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce