Når sønnerne køber deres gamle folkeskole er der også plads til fars radiosamling

Viggo Kristensen åbner sin udstilling på søndag, og inde på hylderne har han for eksempel et forseglet eksemplar af en radio fra LL - Linnet & Laursen i Vanløse. En radio fra 1963 i original-embalage, som aldrig har været pakket ud. Foto: Johan Gadegaard

Når sønnerne køber deres gamle folkeskole er der også plads til fars radiosamling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Søndag eftermiddag er der mulighed for at se alle de største klenodier i Viggo Kristensens store radiosamling

Resen: Morten og Lars Kristensen købte for et par år siden den nedlagte folkeskole i Resen, hvor de selv var elever som små.

Nu åbner deres far, grundlæggeren af Bremdal Radio, Viggo Kristensen, på søndag en større radioudstilling i en tilbygning, hvor han har fået plads til et bredt udsnit af sin samling, som rummer eksemplarer fra alle årtierne i dansk radiohistorie lige siden starten af 1920'erne.

En udstilling, som han tidligere havde plads til hjemme ved butikken på Bremdal Torv.

Men da han for cirka ti år siden overlod kontrollen i butikken til sønnen, Morten, var de enige om, at det også var på tide at udvide og bygge nyt.

Dette kom til at gå ud over Viggo Kristensens store radiosamling.

Langt det meste blev pakket i kasser og stillet væk.

- Vi havde ikke længere plads, konstaterer Viggo Kristensen, som har bevaret en afdeling med salg af brugte klenodier i en særskilt afdeling af butikken - især de gamle B&O-anlæg.

Men langt det meste blev gemt væk.

Når Henrik var ude ved kunderne med noget nyt og fik det gamle med sig hjem til butikken, kunne han ikke nænne at smide det ud og stilllede det fint an på nogle hylder, hvor vi så begyndte at få mere og mere ind. Det var på den måde, det begyndte.
Viggo Kristensen, Bremdal Radio, Struer
B&O fylder meget i både Viggo Kristensens bevidsthed og i hele hans store samling, men han har også klenodier fra stort set alle de andre danske radiofabrikker, som mange måske kan genkende, når de ser dem. Foto: Johan Gadegaard
B&O fylder meget i både Viggo Kristensens bevidsthed og i hele hans store samling, men han har også klenodier fra stort set alle de andre danske radiofabrikker, som mange måske kan genkende, når de ser dem. Foto: Johan Gadegaard

Byttedag

Nu er det fundet frem.

Ude i en pavillon, som ligger i umiddelbar forlængelse af den gamle skolebygning, har Viggo Kristensen fået plads til sin radiosamling, og han fik masser af hjælp fra både sønnerne og familiens børnebørn, da kasserne med de mange klenodier skulle pakkes ud.

- Jeg har fået 50 kvadratmeter i den ene ende til en ren B&O-udstilling og 50 kvadratmeter i den anden til alt det andet, vi har fået samlet til os i tidens løb, fortæller han og viser rundt på udstillingen, som bliver åbnet for publikum søndag eftermiddag klokken 13.30.

Samtidig er der arrangeret kræmmermarked i den gamle skolegård. Radiohistorisk Forening Vest arrangerer byttedag, og inde på den nedlagte skole, vil der også være fri adgang til rodekasserne, hvor man kan finde ting og sager, som man er velkommen til at tage med sig hjem, uden at skulle betale en krone.

I et andet lokale, har Viggo Kristensen fundet ting og sager frem, som han gerne vil sælge til en fornuftig pris.

Viggo Kristensen har et eksemplar i samtlige farver og fra alle årgange af den ikoniske Beolit fra B&O, som blev produceret mellem 1970 og 1982. Foto: Johan Gadegaard
Viggo Kristensen har et eksemplar i samtlige farver og fra alle årgange af den ikoniske Beolit fra B&O, som blev produceret mellem 1970 og 1982. Foto: Johan Gadegaard

Veludviklet samler-gen

Her har han også sat pris på et eksemplar af Kim Larsens helt store salgssucces frem, et eksemplar af LP'en Midt om Natten, som er den bedst sælgende LP i hele danmarkshistorien.

- Det er lidt underligt. Jeg fandt den frem lørdagen før Kim Larsen døde, fortæller han.

Spørgsmålet var så, hvor meget den skulle koste.

- Jeg regnede med en halvtredser eller måske 100 kroner, fortæller Viggo Kristensen.

- Men jeg fik at vide, at det ville være alt for lidt. Så nu prøver vi med 500 kroner, siger han.

En forstærker kan man så stadigvæk få med sig hjem for en halvtredser, og en samler vil garanteret også kunne gøre et fund i nogle af rodekasserne eller i bunkerne af elektronik, som Viggo Kristensen for nylig hentede hos en samler i Østjylland.

- Det var en storsamler, konstaterer han og fortæller, at der var nok til fire læs, og at det alt sammen havde været stablet sammen i en kælder.

- Så noget af det lugter lidt, og jeg kan heller ikke garantere, at det virker, fortæller Viggo Kristensen, som må erkende, at han også selv er i besiddelse af et veludviklet samler-gen.

- Men det var førstemanden i butikken, Henrik Lauritsen, der begyndte, fortæller Viggo Kristensen, som blev selvstændig radioforhandler, da han åbnede sin forretning på Bremdal Torv i 1978.

- Når Henrik var ude ved kunderne med noget nyt og fik det gamle med sig hjem til butikken, kunne han ikke nænne at smide det ud og stilllede det fint an på nogle hylder, hvor vi så begyndte at få mere og mere ind. Det var på den måde, det begyndte, fortæller Viggo Kristensen, mens han viser rundt i de nye lokaler, han nu har fået til sin samling på den nedlagte skole i Resen.

Viggo Kristensen åbner for adgang til sin store samling søndag efermiddag klokken 13.30. Foto: Johan Gadegaard
Viggo Kristensen åbner for adgang til sin store samling søndag efermiddag klokken 13.30. Foto: Johan Gadegaard

Stærkt vanedannende

For selv om det måske var førstemanden, der satte det hele i gang, så blev det i høj grad Viggo Kristensens passion for samlingen, der kom til at drive værket, og sønnerne blev smittet med hans entusiasme for elektronikken allerede ved fødslen.

- Det er en meget smitsom sygdom, erkender Lars Kristensen, som er lillebror i familien.

I dag bor han i Solbjerg mellem Aarhus og Skanderborg, mens hans bror, Morten, driver familie-forretningen videre på Bremdal Torv sammen med deres far.

Lars Kristensen har derfor været hjemme de seneste mange weekender for at hjælpe med at få udstillingen sat op og de mange kasser pakket ud.

- Og børnebørnene har også hjulpet mig, fortæller Viggo Kristensen, som har en særlig passion for de gamle B&O-anlæg.

For eksempel "Trillebøren": Det første B&O fjernsyn fra 1952.

- Det får ikke fast plads i samlingen på den nedlagte skole i Resen. Men vi tager det med derud på søndag, så alle kan se det, fortæller han.

Det samme gælder fra den berømte "Femlamper": En B&O-radio fra 1929, som Viggo Kristensen fik lov til at købe af Minna Nielsen da hun stadigvæk levede og boede i Venøgade, hvor radioen havde spillet og været en del af hjemmet så længe, at han kun fik lov til at købe den, hvis han forsikrede, at den aldrig ville blive solgt videre. Den skulle indgå i hans samling, og selv om Minna Nielsen nu er død, er det et løfte han holder, så alle nu har mulighed for at se den.

Men der er også klenodier fra stort set alle de andre danske radio-fabrikker, som bukkede under i konkurrencen fra de store udenlandske konkurrenter, da B&O som de eneste klarede krisen: SP - Simon Petersen i Aalborg, LL - Linnet & Laursen fra Vanløse og mange andre.

- Vi havde et to-cifret antal radiofabrikker i Danmark. Jeg husker ikke præcist hvor mange. Men det var mange, konstaterer Viggo Kristensen.

Inde i salgsafdelingen med brugte ting og sager har han for eksempel også en radio med forstærker fra Scan Dyna i Humlum til salg - og det kunne måske også friste en del af få en radio fra Rank Arena fabrikken i Horsens med sig hjem, når man har set Viggo Kristensens store samling.

Men pas på: Det er stærkt vanedannende, advarer Viggo Kristensens yngste søn, Lars.

Helt fra Berlin

Ud over åbent hus og fri adgang til Viggo Kristensens store radiosamling vil der også være åbent hus hos foreningen af Eksperimenterende Danske Radioamatører, som har klublokaler på den nedlagte skole i Resen.

Radiosamlernes forening, som Viggo Kristensen var med til at stifte for 25 år siden vil også arrangere byttedag.

- Vi er cirka 85 medlemmer, fortæller han, og for at de også skal få mulighed for at høre, hvad B&O præsterer i dag, begynder dagen i butikken på Bremdal Torv.

- De kommer fra hele landet og også fra Tyskland. Jeg er ret sikker på, at Heinrich kommer helt fra Berlin, fortæller Viggo Kristensen, mens han sammen med hele sin store radio-familie gør klar til den store dag på søndag.

Når sønnerne køber deres gamle folkeskole er der også plads til fars radiosamling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce