Klumme: Hvad f.... bilder du dig ind??!!


Klumme: Hvad f.... bilder du dig ind??!!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Selvstændig Hanne Max Christensen
Hanne Max Christensen
Klumme. 

Hanne Max Christensen, der driver Kaffeladen i Holstebro, har i sin lørdagsklumme et opråb...

Forleden blev der sendt en dokumentar på TV2 med titlen "de respektløse danskere". Programmet viste, hvordan vi danskere i stigende grad tiltaler offentligt ansatte såsom p-vagter, billetkonduktører o. lign. på en svinsk måde. -Ja i en del tilfælde endda direkte truende og dette i situationer, hvor vi konfronteres med vores egne ulovligheder. Klippene i dokumentaren virkede på mig nærmest som en magtkamp mellem personer, i færd med på ordentlig vis at passe deres arbejde og personer, som i langt de fleste tilfælde bevidst snød eller brød gældende lov.

Hvordan i alverden er det kommet hertil??

Hvordan kan vi acceptere, at tonen i offentligheden bliver så rå og nedladende? Skal vi virkelig bare stiltiende se på, at de mennesker, vi beder udføre et stykke arbejde til alles fælles bedste, skal svines til og i de værste tilfælde sygemeldes med angst eller depression, med store menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger til følge?

For ikke at tale om den generelle accept af nedladende kommentarer fra manden/kvinden på gaden, som må vente på at "fjolset" får bakket bilen ud fra parkeringspladsen, eller som må vente 2 minutter ekstra på at få gaven pænt pakket ind pga. den uerfarne ekspedient, eller som må gå 50 meter længere fordi medarbejderen på genbrugspladsen er totalt gak m.h.t. affaldssortering, eller som skal se på en løs hund til trods for at sin egen er i snor, eller skal gå til siden på skovstien pga. mountainbikere på GANGSTI, eller som må sidde temmelig ubekvemt i bussen pga. sidemandens størrelse. Jo såmænd, der kan være masser af irritationsmomenter i det offentlige liv, men et er at lade sig irritere, noget andet at reagere på det. Hvorfor dette behov for at latterliggørelse og hån? Hvad driver det? Er det betinget af, at vi tror vi bliver mere magtfulde, ved at træde på andre? Jeg bliver selv skræmt af aggression, det være sig verbalt eller fysisk, men et menneske som opfører sig aggressivt, vinder på ingen måde min respekt. Uanset hvor bange jeg måtte blive, ændrer det ikke på, at jeg faktisk SER NED på det menneske. Jeg opfatter nok den aggressive adfærd som et tegn på manglende intellekt og selvkontrol og det har jeg ret svært ved at lade mig imponere af. Jeg tror, de fleste af os opfatter personen, der overfuser et andet menneske i det offentlige, som direkte pinlig, så hvad er da pointen? -At lukke luft ud? -Føle sig set? Er det et udtryk for frustration fra det "lykkeligste folkefærd på jorden"? Eller er det fordi vi tror, at livet er en konkurrence?

Også politibetjente bliver udsat for nederdrægtig adfærd. Der er vel næppe nogle af os borgere, der tror på et politiløst samfund? Et samfund med love, men ingen til at håndhæve dem? Mon ikke vi er klar over, at et sådant magttomrum straks ville blive overtaget af andre, der måske ikke har samfundets bedste i sigte? Følgende uddrag fra politiloven er meget sigende; Politiet skal virke for tryghed, sikkerhed, fred og orden i samfundet gennem forebyggende, hjælpende og håndhævende virksomhed. (§1 -Politiets formål og virke) Så hvorfor ikke møde betjenten med et smil også når fartbøden udskrives? Og hvorfor ikke glæde sig over at se dem i nattelivet, hvor de både "opdrager" og beskytter vore unge? Har vi husket at tale med de unge om, at politiet er her for at beskytte både menneske og demokrati? Og at der bag uniformen er en person, der kan lide last, som du og jeg?

Så er det ondskab, når man opfører sig aggressivt over for andre mennesker?

Ondskab har til formål at reducere andres livskvalitet (fysisk og/eller psykisk) og udføres uden medfølelse for dem, det går ud over.

Hvis denne tese står til troende, må det nødvendigvis være ja. Der hersker ingen tvivl om at en person, der f.eks. Råber "dumme ko" efter en kvinde på gaden, ikke ønsker hende det godt. 

Men i så fald er det vel blot en lille ondskab? Det er jo ikke den store ondskab, som krig, tortur og massedrab. Men en soldat er vel ikke ond? Han er et menneske, der har påtaget sig et arbejde med at kæmpe for en sag. Så er den lille ondskab ikke, når vi opgiver vor moralske dømmekraft?

Hvad skal vi så gøre ved denne forråelse i det offentlige rum? Jeg har desværre ikke svaret, men at sætte det på dagsordenen både igennem selvransagelse og debat i såvel privat som offentlig regi, er da en begyndelse. Og måske kunne der være en gevinst i at have emnet i folkeskolen, på linje med seksualundervisning? Det kunne vel også give mening at undervise i emnet på de gymnasiale uddannelser, hvorunder der kunne inddrages de samfundsøkonomiske konsekvenser, arbejdsmiljø m.v. Hvad er undervisernes holdning til dette? Og kunne man fra politisk side sætte på dagsordenen, hvordan vi eventuelt kunne forbedre tonen i det offentlige rum? Fænomenet forsvinder næppe af sig selv..

Kære læser, Tak for din tid.

Hvordan kan vi acceptere, at tonen i offentligheden bliver så rå og nedladende? Skal vi virkelig bare stiltiende se på, at de mennesker, vi beder udføre et stykke arbejde til alles fælles bedste, skal svines til og i de værste tilfælde sygemeldes med angst eller depression, med store menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger til følge?

Klumme: Hvad f.... bilder du dig ind??!!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce