Lære-ivrige afrikanere besøgte landmand

Aron E. Byejwe og hans søn Arnos A. Byejwe har været ude og besøge en række forskellige landbrug under deres besøg i Danmark. Her er de på besøg hos mælkebonde Kurt Thusholt ved Sørvad. Fotos: Jens Bach.

Foto: Jens Bach

Lære-ivrige afrikanere besøgte landmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I denne uge besøger en far og søn fra Tanzania Sørvad for at se, hvordan dansk landbrug fungerer. De er med i et projekt, der skal åbne en landbrugsskole i hjemlandet.

I det afrikanske land Tanzania er det forbundet med lav status at arbejde med landbrug. Det vil et projekt med udspring i Sørvad lave om på ved at oprette en landbrugsskole. Og i denne uge er den afrikanske ankermand på projektet på besøg i Sørvad - blandt andet for at for at se dansk landbrug.

»Jeg er her først og fremmest for at besøge min ven Just og hans kone her i Sørvad. Samtidig er jeg her for at takke dem, der har støttet vores projekt, og så er vi ude og se en del landbrug ind i mellem,« siger Aron E. Byejwe, der kommer fra den tanzanianske by, Kigoma, der ligger ved Tanganyika-søen, 1200 kilometer vest for landets største by Dar es-Salaam. Med på rejsen til Danmark har Aron E. Byejwe sin søn Arnos A. Byejwe. De to har selv betalt for rejsen, og de har været her siden onsdag i sidste uge.

»Vi har allerede set forskellige gårde med kyllinger, planteavl, mink, bialv, køer og grise. Herudover har vi været på Hjerl Hede og senere skal vi på et slagteri,« fortæller Aron E. Byejwe, der sammen med sin søn er på sin første rejse uden for Tanzania.

Hovedformålet med rejsen er at tale med Just Pedersen om et projekt, der gør, at man kan åbne en landbrugsskole i Kigoma.

»I Tanzania er det forbundet med lav status at være i landbruget. Mange søger ind til byerne for at blive daglejere i stedet for at have et landbrug. I Tanzania har man kun landbrug for at overleve, og det er den opfattelse og mentalitet, vi vil ændre,« siger Aron E. Byejwe.

Folk døde i gaderne Projektet begyndte i 2008, hvor Just Pedersen og hans hustru kom til Tanzania som missionærer.

»Vi skulle bygge kirker. Men vi opdagede, at der var kirker nok, men at folk i bogstaveligste forstand døde i gaderne. En dag døde en kvinde lige uden for kirken, uden at nogen hjalp hende. Der indså vi, at det ville være bedre at oplære befolkningen til at klare sig selv og efterfølgende kan de selv bygge kirker og skoler,« fortæller Just Pedersen.

Derfor startede de en række små projekter, blandt andet en boghandel og man planlagde et seminar om landbrug.

»Underviseren på landbrugsseminaret blev væk, og derfor skyndte jeg mig at hente Aron E. Byejwe, der sælger forskellige landbrugsprodukter i hele Tanzania. Efter det seminar kom ideen om, at vi kunne opbygge et projekt, der lærte folk at dyrke deres jord mere effektivt, så de kan sælge afgrøderne og på den måde leve af det,« siger Just Pedersen, der flyttede tilbage til Sørvad i marts.

Arbejde skal betale skolen Lige nu er man i gang med at opbygge landbrugsskolen i Kigoma, og man håber, at de første 15 elever begynder på skolen i september næste år.

»Alle elever får et stykke land på skolen, og så skal eleverne selv tjene til skoleopholdet ved at dyrke et jordstykke,« siger Aron E. Byejwe, og Just Pedersen forklarer, at skolen bliver opbygget af penge fra Danmark, men derefter skal skolen kører uden penge udefra.

»Det er vigtigt, at tanzaniaerne kan se, at man kan leve af et landbrug, der ikke får tilskud. Hvis vi bare bliver ved med, at give tilskud, så tror de ikke det kan lade sig gøre, og så opgiver de. Vi skal heller ikke komme og reparere skolen eller andet, de skal selv holde tingene ikke ved lige,« siger Just Pedersen.

Opstarten er dog forbundet med en del støtte fra Danmark. Ved juletid sendte man således to store containere med hjælpemidler og maskiner af sted til Kigoma - købt for penge, der var samlet ind i Danmark. Herudover er det en dansker - Martin Jensen fra Flynder, der arbejder med at gøre jorden ved landbrugsskolen klar til landbrugsproduktion. Der er allerede landbrugsuddannelser i Tanzania, men her bliver man uddannet til at sidde på kontor i centraladministrationen.

Lære-ivrige afrikanere besøgte landmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce