Vi bruger cookies!

dagbladet-holstebro-struer.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladet-holstebro-struer.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


A. P. Møller Fonden gav det nødvendige skub

Der er ikke megen plads mellem kirkebænkene, og har man ben af dansk gennemsnitslængde, må man forstå at sno sig.

A. P. Møller Fonden gav det nødvendige skub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Menighedsråd måtte opgive at finde to millioner kroner og har skåret i det oprindelige renoveringsprojekt.

Det har været en lang rejse, som nu giver resultat i form at en tiltrængt renovering af Venø Kirke.

Men kirken får ikke helt den omgang, der var planen i første omgang, hvor menighedsrådet opererede med et budget på lige over seks millioner kroner.

»I 2013 fik vi to millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Møllers Fond til Almene Formaal (A. P. Møller Fonden,red.) og provstiet sagde, at det ville give 25 procent af byggesummen, svarende til halvanden million kroner.

Mere kom der ikke ind.

»Det er meget svært at få penge fra fonde til kirkebyggeri. Det kan være svært at forstå, at vi ikke selv kan finansiere det, men provstiet har kun et fast beløb, der skal fordeles,« konstaterer formanden for menigshedsrådet på Venø, Ove Bjerre-Pedersen.

Provstens gode råd

Han fik et godt råd fra provsten, da det hele var ved at strande.

»Provsten havde den indstilling, at vi skulle se at få den indvendige renovering gjort færdig, og så skulle vi finde ud af, hvad det kostede,« fortæller Ove Bjerre-Pedersen.

Provstiet forhøjede sit lånetilsagn fra 1,5 million kroner til 2,1 millioner kroner, så venøboerne samlet havde 4,1 millioner kroner at gøre med.

Uden udsigt til flere penge besluttede menighedsrådet at reducere det oprindelige budget i første halvdel af 2015. Pengene fra A. P. Møller Fonden skulle nemlig være brugt inden 15. december 2015.

Det betyder ,at vinduerne ikke bliver skiftet. De vinduer, der sidder i kirken nu, er romantiske bondegårdsvinduer fra 1800-tallet, som skulle have være skiftet ud med bly-vinduer, som også var den vinduestype, der oprindeligt sad i kirken, da den blev opført.

Kunne ikke vente mere

Automatisk ringning og en forskønnelse af udearealerne er også lagt på is.

»Alene området uden for kirken var sat til en million kroner,« siger Ove Bjerre-Pedersen.

Han måtte bede om et møde med A. P. Møller Fonden for at høre, om det var i orden, at projektets budget blev skåret ned.

»Vi kunne ikke blive ved med at vente på, at der kom flere penge, for så ville tilsagnet fra A.P.Møller Fonden udløbe,« siger Ove Bjerre-Pedersen, der var noget bekymret for, om den lange, seje proces ville vise sig at have været forgæves.

Spørgsmålet var, hvad A. P. Møller Fonden ville sige til, at den oprindelig plan, som fonden havde besluttet at støtte, blev ændret.

Der viste sig at være fuld opbakning fra den repræsentant fra fonden, der tog til Venø for at mødes med menigshedsrådet.

»Han sagde: »I har de penge, og dem skal I være glade for. Se nu at få lavet det, I kan for de penge«. Han gav os simpelthen skubbet til at sige »Nu skal det være«,« siger Ove Bjerre-Pedersen.