Vi bruger cookies!

dagbladet-holstebro-struer.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladet-holstebro-struer.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Duften af en ny madkultur - og en lille smule numse

Bvadr! I en blanding af spænding og rædsel ventede publikum på, at en dåse surströmning blev åbnet på Food Festival i Aarhus i weekenden. Foto: Gorm Branderup/Food Festival 2017

Duften af en ny madkultur - og en lille smule numse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årets udgave af Food Festival i Aarhus slog alle rekorder og blev endnu et vidnesbyrd om vores nyvundne trang til at udfordre smagsløgene.

MADKULTUR - Klimaks på årets Food Festival på Tangkrogen i Aarhus var ikke at finde i det officielle program.

Festivalen har på få år har vokset sig til den største af sin art i Norden med flere end 30.000 betalende nysgerrige over tre dage, og den bød på et sandt festfyrværkeri ud i gastronomisk håndværk, det bedste nationen kan præstere af råvarer, forarbejdning og produkter, og det siger ikke så lidt.

Men hvad der stod tilbage som den stærkeste oplevelse for undertegnede og givetvis flere, var ikke de kreative superkokkes duel om at kreere Danmarks bedste hotdog i den moderne kategori, selv om konkurrencen var paradeopvisning i fantasifuld leg med en klassiker, som næsten blev ukendelig i orientalsk svøb, croissantindpakning, hummer og and. Ej heller det zigzaggende "Det gode bord", danmarkshistoriens længste langbordsmiddag med et håndfuld verdenskøkkener og eksperimentariske køkkenkreationer fra Grønland til Fjernøsten. Og ikke engang den veltalende tv-kok Timm Vladimir eller de fabelagtige svinekødstilberedninger, mesterkokken Jesper Koch og hans stab serverede i delikate smagsprøver gennem det meste af festivalen. Og som var svære at holde sig på lang afstand af.

For mig indtraf det centrale clou sig lørdag eftermiddag, da et par lokale fiskehandlende åbnede en dåse surströmning og uddelte smagsprøver til de modige.

Seancen foregik klogeligt under åben himmel og tiltrak trods beskeden markedsføring et større publikum, nysgerrige efter at få et sjældent nærbillede af en mytisk fødevare: Den gærede saltsild som indespærret i dåse gennem tre-fire måneder i en slags ædel råddenskab forvandler sig til en skandinavisk nørde-delikatesse. Med en ubeskrivelig, infam stank.

Food Festival i Aarhus
Food Festival har været afholdt i Aarhus i forbindelse med festugen siden 2012.2017-udgaven samlede 31.000 betalende gæster - ligeså mange som i 2015 og lidt flere end sidste år.

Brian Flink fra Pølsemageriet i Silkeborg blev den overraskende vinder af DM i hotdogs, hvor nogle af landets førende Michelin-kokke var blandt deltagerne.

Brian Flinks vinderhotdog var lavet på frilandsgris og oksekød med brændenælder, mælkebøttesirup og baconstøv blandt ingredienserne.

Som frygten for kuglefisk

Sidstnævnte spredte sig med øjeblikkelig og forbløffende intensitet, da metallet var brudt, og de indespærrede gasser fik kontakt med omverdenen. Et gys gik gennem publikum, men de fleste blev.

- Først smager det lidt salt, så lidt sødt og så lidt af numse, forklarede fiskehandlerne, inden de skar bittesmå surströmningstern ud og udbød dem med groft rugbrød.

Og her stod vi så og tog tilløb - repræsentanter for en nation med nyvunden selvsikkerhed og mod på at udfordre smagsløgene. Omtrent som gæster på de japanske restauranter, der serverer den delikate, men potentielt livsfarligt giftige kuglefisk, om end gyset her ikke omfattede regulær dødsangst. Her nøjedes vi med at overvinde en slags koldstart af sanseapparatet. Som når computeren rebooter, og man skal vente på at indlæse alt det grundlæggende for at kunne arbejde normalt igen.

Smagen? Den gemmer vi lige lidt, men det var tankevækkende, hvor mange, der dristede sig til at deltage i udfordringen, som dermed blev symbolsk for hele food festivalen.

Næsten alt er nyt

For hvor er vi kommet langt på kort tid. Food festivalen er på få år vokset fra interessant knopskydning på Aarhus Festuge til at blive programmets måske største attraktion. Ikke meget intet tiltrækker os mere end muligheden for at smage på delikate pølser, skinker og specialoste. Nippe til mikrobrygget øl og løbe ind i smagskombinationer, som man ligegodt aldrig har stødt på - eksempelvis myriader af insekter forvandlet til snacks.

Man kan ikke lade være med at tænke på det, når man går rundt mellem boderne, hvor hårdtarbejdende ildsjæle fortæller om deres tålmodige anstrengelser med at krogmodne kød eller fermentere grøntsager til perfektion: Hvor nyt og relativt historieløst, det hele er.

Det er lettere ironisk, at festivalen i år rummede et varsel om fremtidens køkken med et dystopisk bud på hverdagsmad i 2067 (en vegetarisk pie funderet i soyabønner), for med få undtagelser rakte den ikke længere end et par årtier bagud.

Forskellen til Sydeuropa

Og her adskiller food festival sig markant i forhold til de mange større eller mindre lignende begivenheder, man kan have været heldig at støde ind i sydpå.

Her er det netop historien og traditionen, som sælger varen gennem furerne i ansigtet på de gamle knarke med alpehuer eller kasket, der kroger delikatesserne over disken. Som deres fædre gjorde før dem...

Food festivalen er præget af unge, optimistiske ansigter. Både blandt udstillere og publikum. Festivalen handler ikke om kartofler og sovs, leverpostej, frikadeller eller hvad der ellers udfyldte en asketisk, udpint og discountfikseret madkultur for blot et kvart århundrede siden.

Ingen savner den. Til gengæld er festivalen med til at cementere et solidt fundament for en ny madkultur med appetit på autenticitet, lokal forankring og optimale råvarer.

Publikum er ikke begrænset til den talende klasse og topskattebetalere i den bedste alder. Børnefamilier og studerende så faktisk ud til at være i overtal. Med en udtalt trang til at smage og opleve. Vi går all in og lader ungerne hugge kokkeøksen tværs gennem sprællende krabber, mens de lærer at lave suppe. Vi byder på hele kulmuler og fjæsingfileter på Hirtshalsfiskernes miniauktion. Og vi tager en bid af surströmningen i lutter gastronomisk optimisme.

Og hvordan smagte den så? Ikke meget som kalder på gentagelser. Udpræget rådden smag i halvfast konsistens. Numse dækker noget meget godt. Men så har man også prøvet det.