Vi bruger cookies!

dagbladet-holstebro-struer.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladet-holstebro-struer.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Sønderlandsskolen klar til genåbning: - Svært ikke at smile

Sønderlandsskolens leder Maria Braae ser frem til for alvor at tage den nye skole i brug. De sidste detaljer mangler stadig, eksempelvis kunstgræsset her på legepladsen på skolens tag. Foto: Johan Gadegaard

Sønderlandsskolen klar til genåbning: - Svært ikke at smile

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uddannelse

Efter tre år uden deres normale hjem vender ansatte og elever på mandag retur til Sønderlandsskolen, og de får svært ved at genkende deres normale hjemmebane, der er gået fra slidt til top-fit.

Holstebro: Der findes én genstand, som har fået lov til overleve den komplette forvandling, Sønderlandsskolen har været igennem. En solid, gammel granittrappe, hvis grålige look problemfrit falder ind i de nye omgivelser.

Skoleleder Maria Braae gør i sin rundvisning stop ved trappen. Et par kolleger passerer, gør hold, og snart vandrer tankerne op ad deres trapper til hovedets minder.

- Var det ikke derovre, der var lærerværelse, spørger en af dem, mens det livligt diskuteres, hvordan her så ud for tre år siden.

Tre år udgør ikke synderlig lang tid i Sønderlandsskolens snart 70 år lange liv, men den aldrende skole står i dag som en ung, moderne model, der på mandag er klar til at omfavne omkring 700 elever.

Skolen har ikke kun fået en ansigtsløftning, men nyt udseende og organer. Rundturen begynder i hjertet i midten af bygningen. Et stort åbent rum indhyllet i lys fra de store vinduer overalt.

- Det er vores Pædagogisk Lærings Center eller "hjertet". Det er det gamle bibliotek, et læringsrum med små nicher, hvor man kan fordybe sig. Det har været den gennemgående tanke fra starten, at skolen skal have nicher, hvor man overalt kan sætte sig, forklarer Maria Braae.

GALLERI: Den nye Sønderlandsskolen
Den nye skole
1949-52: Skolen opføres med et samlet areal på 5896 m2. Gymnastiksalen blev bygget samtidig med et samlet areal på 812 m2.1964: Der laves en tilbygning, som ligger parallelt med hovedbygningen.

1980: Bygningen, der forbinder de to tidligere bygninger, opføres.

2014-2017: En ny skole skal opføres. Nedrivningen begynder 1. juli 2014. Forinden - i august 2012 - sammenlægges skolen med Nørrelandsskolen. I perioden 2012-2014 var indskoling og overbygning fortsat i de gamle Sønderlandsbygninger, mens mellemtrinnet var på Nørrelandsskolen. I august 2014 samles man på Nørrelandsskolen.

2017, august: Efter en byggeperiode på tre år, hvor det meste af skolen er ny, mens en del af den gamle skole bliver genbrugt, er en ny skole klar til at modtage elever. Skolen er undervejs blev udvidet fra to til tre spor, og det har været med til at forlænge byggeperioden. Ombygningen har kostet omkring 120 millioner kroner.

Kilde: Holstebro Kommune/Sønderlandsskolen

Personlighed

Sønderlandsskolen er blevet en topmoderne skole, hvis opbygning kunne give menigmand hovedbrud, men har været en drøm af en legeplads for en arkitekt. Hvert klassetrin har nemlig via trapper, tag eller stueetagen egen indgang, og dermed skal den lille førsteklasseselev ikke kæmpe om pladsen i døren med syvendeklasses-eleven. Hver elev har også sit personlige garderobeskab. 

Selv toiletterne er personlige - for hver indskolingsklasse. Dermed bliver man mere ansvarsbevidst, og det virker, forklarer Marie Braae.

- Det var allerede i 2012, at vi begyndte at lave det pædagogiske funktionsprogram, der ligger til grund for, hvordan arkitekterne lavede deres tegninger. Det er det, der er det sjove i dag - at se, at mange af vores tanker fra dengang kan genfindes i det faktiske byggeri, såsom transparens, at lave rum der gør os nysgerrige på at bevæge sig og at lave nicher og så videre. Arkitekterne hørte efter, og nu er det virkelighed, siger skolelederen.

- Det er svært ikke at smile hele tiden, tilføjer hun.

Transparensen kan ses ved, at der er store vinduer ind til klasselokalerne. Bevægeligheden kan ses i multisalen eller på de små og store fodtrin, når man bevæger sig mellem etagerne. Og så er der lavet lange bænke i klasselokalerne, så der er noget at sætte sig på.

- Alle lærer ikke bedst, når de sidder på en stol. Vi lærer alle forskelligt, og det har været en bærende tanke at tilgodese diversiteten, siger Maria Braae.

På toppen

I konkurrencen med lange oplyste gange, rummelige klasseværelser og faglokaler med det nyeste udstyr, så vinder udendørsarealerne alligevel for det mest opsigtvækkende. Sønderlandsskolen er en byskole klemt mellem bebyggelse. Førhen var der en sparsom skolegård, nu er enhver ledig kvadratmeter udnyttet, hvilket er tydeligst på taget, hvor der kan klatres på legestativet eller spilles basketball eller fodbold i jernburet.

Kunstgræsset til legepladsen kommer snart, og sådan har der været flere ting, der er faldet på plads i sidste øjeblik - eller kommer senere.

- Vi er utroligt langt med udpakningen, men samtidig siger vi også, at vi skal væbne os med tålmodighed. Et er at være færdig, noget andet er, hvordan vi så bruger det færdige produkt, siger Marie Braae, der dermed åbner for, at noget, der kan se færdigt ud, kan blive lavet om hen ad vejen:

- Det kan jo være, at vores forestilling om, hvordan det ville blive ikke holdt stik. Det kan vi først se, når vi er i det, så lur mig, om skolen ikke ender med at være endnu bedre om et halvt år, når vi er faldet mere på plads.